Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Ucigașul prezent la beatificarea victimei sale

 
Ucigașul prezent la beatificarea victimei sale
  • 19 Noi 2017
  • 5741

Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, a avut loc în India beatificarea călugăriței Rani Maria Vattalil, asasinată în anul 1995 și devenită după 22 de ani prima femeie indiancă declarată Fericită după ce a fost martirizată.

Nu mai puțin de 10000 de persoane  au fost prezente la această ceremonie importantă pentru întreaga Biserică Catolică din India. Printre cei prezenți la eveniment s-a aflat și Samunder Singh, nimeni altul decât omul care a ucis-o pe călugărița franciscană cu 54 de lovituri de cuțit. 

 Manifestarea voinței lui Dumnezeu

 "Sunt foarte fericit că aceasta a fost recunoscută că martiră", a declarat ucigașul. În timpul ceremoniei de beatificare, Singh a recunoscut că încă simte asupra sa greutatea unei crime atât de teribile. În ciuda iertării primite de familie și cu toate că toți au încercat să-l încurajeze,  făcându-l să înțeleagă  că totul a fost manifestarea voinței lui Dumnezeu, acesta nu s-a putut ierta pe sine.

 Maria Rani Vattalil, prima martiră din India, s-a născut în statul Kerala, iar ca și călugăriță, pentru a-și duce la capăt misiunea, a fost transferată în Dieceza de  Indore,  unde servea populația săracă locală.

Misionara și-a dedicat întrega viață pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale acestor oameni, lucru care nu a fost pe plac liderilor hinduși ai satelor din apropiere.

 Convins să asasineze calugărița…

 La începutul perioadei în care călugărița a intrat în vizorul liderilor locali, tânărul  Samunder a primit misiunea de a o omorî , iar în acest scop i-a fost oferită chiar și arma crimei.

În cele din urmă, el a ucis-o cu bestialitate, sfârșind prin a fi aresat și condamnat la închisoare pe viață. Doar intervenția familiei noii Fericite a făcut să fie lăsat în libertate.

Singh a petrecut primii ani de închisoare plini de ură împotriva celor care l-au înșelat, imaginându-și în fiecare zi clipa eliberării când  va avea în sfârșit ocazia să-l ucidă pe cel care l-a îndrumat spre asasinarea călugăriței.

 Un preot, singurul care nu l-a abandonat

 Acesta nu a fost niciodată singur, cu toate cele întâmplate, în închisoare un preot l-a vizitat oferindu-i consolare spirituală, fapt care l-a condus pe calea pocăinței.    

 Iertarea totală a avut loc în ziua în care a avut parte de o vizită surprinzătoare. S-a dovedit a fi chiar sora călugăriței ucise care l-a îmbrățisat, numindu-l frate. Acest gest a schimbat pentru totdeauna  viața ucigașului.

 Gestul mamei noii Fericite

Când a ieșit din închisoare, Singh a plecat direct spre Kerala pentru a cere iertare familiei îndurerate. S-a  întâlnit cu mama noii Fericite, care a făcut un alt gest ce l-a impresionat profund:  mâinile i-au fost sărutate de mama victimei,  deoarece „pe ele se află sângele fiicei sale.“

 În declarațiile sale pentru AsiaNews, Samunder Singh a declarant: „…înainte de comite crima am auzit multe minciuni despre misionarii creștini. Mi s-a spus că au convertit oamenii cu trucuri și au lucrat cu cei săraci deoarece aceștia sunt cel mai ușor de influențat. Acum însă, pot spune fără indoială că misionarii nu fac altceva decât să lucreze și să-i ajute pe cei săraci și marginalizați. Ei nu au un proiect secret, doar îl slujesc pe Dumnezeu".

Ucigașul se dedică acum "urmării exemplului" religiei

Singh a declarat că acum obiectivul său este să „urmeze exemplul  femeii ucise de el: “Ii ajută pe cei mai puțin norocoși“, "Vreau că toată lumea să știe faptul  că acești oameni lucrează pentru a reda speranța unei  vieți mai bune prin serviciul lor."

În rugăciunea săptămânală Angelus, Papa Francisc a dorit să amintească de această beatificare declarând: „Sora Vattalil a dat mărturie despre Cristos în dragoste și blândețe și se alătură unui  lung șir de martiri ai timpului nostru. Jertfa ei este o sămânță de credință și pace, în India, dar și în întrega lume. Să ne amintim mereu de această călugăriță pe care o voi numit "sora zâmbetului".

Un documentar care să ilustreze iertarea

 Istoria acestei iertări a devenit cunoscută în întreagă lume, datorită unui documentar care prezintă întâlnirea dintre ucigaș și mama victimei, documentar intitulat Inima criminalului (Inima-ucigașă).

 „Acest documentar ne arată că omenește este posibil să acceptăm și să iertăm dincolo de orice. Unui lucru rău trebuie să-i răspundem cu iubire și cu puterea de a crede în miracolul schimbării unei persoane“, a declarat regizoarea documentarului, Catherine McGilvray.

 

Traducere: Orian Remus Anghel



Sursa:it.aleteia.org