Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Mons. Tomasi: industria armamentului suflă în focul războiului din Siria

 
Mons. Tomasi: industria armamentului suflă în focul războiului din Siria
  • 11 Sep 2013
  • 4026
„Multe războaie se fac numai pentru a vinde arme!” A avut un mare ecou denunţul făcut de Papa Francisc la rugăciunea „Angelus” de duminică împotriva traficului de arme care alimentează războaiele în acest moment, în special conflictul din Siria. Unul dintre reprezentanţii Bisericii Catolice care în ultimii ani a denunţat în mod constant această plagă dureroasă este observatorul permanent al Sfântului Scaun la sediul ONU de la Geneva, mons. Silvano Maria Tomasi.  Acesta a declarat într-un interviu acordat postului  Radio Vatican:

„Cred că este mai oportun ca niciodată că Sfântul Părinte a adus în centrul atenţiei lumii întregi traficul ilegal de arme. Conflictele violente, atât de numeroase astăzi, şi armele merg mână în mână. Pacea nu se obţine prin procurarea de mijloace de distrugere, însă Comunitatea Internaţională investeşte resurse disproporţionate în cheltuielile militare. În 2012 au fost investite 1.750 de miliarde de dolari în cheltuieli militare, 8% din această cifră fiind pentru Orientul Mijlociu. Este tocmai «gazul care se pune pe foc»”…

Preşedintele sirian Assad şi rebelii au primit arme de la industriile de armament ale ţărilor străine. În cele din urmă grupurile de interese decid războaiele?

„Profitul devine legea supremă. Există câştiguri enorme care sunt făcute din traficul de arme, aşadar există persoane care «suflă în foc» pentru a putea vinde încă arme. Mai mult, sunt ignorate consecinţele comerţului de arme pe termen lung; armele continuă să consolideze criminalitatea şi să alimenteze mafiile de diferite tipuri. Interesele comerciale, după cum a spus Papa, joacă un rol important în transferul armelor, dar există la mijloc şi câştigul traficanţilor şi chiar interesele economice ale statelor care produc şi vând arme, precum Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franţa, Germania, Israel, China şi altele. Sunt state în care industria producţiei de arme este o componentă semnificativă a economiei”.

Preşedintele american Eisenhower, fost general în al II-lea Război Mondial, a spus că trebuie să ne păzim spatele de influenţele exercitate de amestecul elementelor militare şi industriale. Mai este actual acest denunţ?

„Legătura dintre complexul industrial şi cel militar este reală şi are o greutate politică disproporţionată pentru interesul binelui comun al unei ţări, mai ales al marilor ţări dezvoltate. Comunitatea internaţională continuă să vorbească despre pace. Aşadar, favorizarea a tot ceea ce construieşte pacea ar trebui să fie prioritatea numărul unu a eforturilor internaţionale, în schimb vedem că există o clară legătură între dezvoltarea ţărilor şi producerea de arme care susţine anumite sectoare ale economiei”.

Există un fapt evident: armele pe care le produc ţările dezvoltate şi bogate ajung să fie folosite în războaiele din şi dintre ţările sărace…

„Experienţa ne spune că acolo unde nu sunt instituite democraţii, acumularea de arme, cumpărate prin toate mijloacele legale şi ilegale, ajung să fie folosite pentru a menţine la putere mici elite care nu ţin cont de cont de binele comun al poporului lor”.



Sursa:ro.radiovaticana.va