Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Sfinții sunt cei care au urmat traseul indicat de Isus pe harta vieții creștine

 
Sfinții sunt cei care au urmat traseul indicat de Isus pe harta vieții creștine
  • 02 Noi 2017
  • 2842

”Sfinții respiră ca toți ceilalți aerul poluat de răul din lume, dar pe drumul lor nu pierd niciodată din vedere traseul lui Isus, cel indicat în Fericirile evanghelice, care sunt ca harta vieții creștine”: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Angelus”, recitată împreună cu credincioșii din Piața Sfântul Petru miercuri, 1 noiembrie 2017, solemnitatea Tuturor Sfinților. La saluturile finale, pontiful a menționat Comemorarea tuturor credincioșilor răposați, celebrată pe 2 noiembrie, și a transmis solidaritatea sa cu victimele recentelor atentate teroriste:

Papa Francisc: «Sunt profund îndurerat pentru atacurile teroriste din ultimele zile care au avut loc în Somalia, Afganistan și, ieri, la New York. Deplorând asemenea acte de violență, mă rog pentru cei care au murit, pentru cei răniți și rudele lor. Să-i cerem Domnul să convertească inimile teroriștilor și să elibereze lumea de ură și de nebunia omicidă care abuzează de numele lui Dumnezeu ca să semene moarte».

Comentând evanghelia solemnității ”Toți Sfinții”, cu fericirile Evangheliei după Sf. Matei (5, 1-12), pontiful a subliniat că primul cuvânt pe care Isus îl spune la începutul predicării sale publice este ”Fericiți”. Este cuvântul cu care începe ”evanghelia”, vestea cea bună, pentru că aceasta este ”calea fericirii”.

Papa Francisc: «Cine stă cu Isus este fericit. Fericirea nu constă în a avea ceva sau în a deveni cineva. Nu, fericirea adevărată înseamnă a sta cu Domnul și a trăi din iubire. Credeți acest lucru? Atunci, ingredientele pentru viața fericită se numesc Beatitudini, Fericirile evanghelice: sunt fericiți cei simpli, cei smeriți care îi fac loc lui Dumnezeu, care știu să plângă pentru ceilalți și pentru propriile greșeli, rămân blânzi, luptă pentru dreptate, sunt milostivi față de toți, păstrează curăția inimii, lucrează întotdeauna pentru pace și rămân în bucurie, nu urăsc și, chiar dacă suferă, răspund prin bine la rău».

Fericirile evanghelice, a continuat papa Francisc, ”nu au nevoie de gesturi ieșite din comun, nu sunt pentru super-oameni, ci pentru cei care trăiesc încercările și eforturile de fiecare zi. Așa sunt sfinții: ei respiră ca toți ceilalți aerul poluat de răul din lume, dar pe drumul lor nu pierd niciodată din vedere traseul lui Isus, cel indicat în Fericiri, care sunt ca harta vieții creștine”.

Papa Francisc: «Astăzi este sărbătoarea celor care au ajuns la destinația indicată de această hartă: nu doar sfinții din calendar, dar mulți frați și surori ”de la ușa din față”, pe care chiar i-am întâlnit și cunoscut. Este o sărbătoare de familie, a atâtor persoane simple și nevăzute care în realitate îl ajută pe Dumnezeu să ducă lumea mai departe. Ei există și astăzi!».

Vorbind mai departe de prima dintre Fericirile evanghelice, despre cei ”săraci în duh” (Mt 5,3), papa a spus că ei sunt cei care ”nu trăiesc pentru succes, putere și bani; ei știu că cel care strânge comori pentru sine nu se îmbogățește înaintea lui Dumnezeu (cf. Lc 12,21). Ei cred, în schimb, că Domnul este comoara vieții, iar iubirea de aproapele unica și adevărata sursă de câștig. Uneori suntem nemulțumiți pentru ceva care ne lipsește sau îngrijorați dacă nu suntem luați în considerare așa cum ne-am dori: să ne amintim că nu aici stă fericirea noastră, ci în Domnul și în iubire. Numai cu El, numai iubind putem trăi fericiți”.

Papa Francisc: «Aș vrea să citez, în fine, o altă fericire, care nu se găsește în Evanghelie, ci la sfârșitul Bibliei și vorbește de sfârșitul vieții: ”Fericiți cei morți, cei care de acum mor în Domnul” (Ap 14,13). Mâine vom fi chemați să-i însoțim cu rugăciunea pe răposații noștri ca să se bucure pentru totdeauna de Domnul. Să-i amintim cu gratitudine pe cei dragi ai noștri și să ne rugăm pentru ei. Maica lui Dumnezeu, regina sfinților și poarta cerului, să mijlocească pentru drumul nostru de sfințenie și pentru cei dragi ai noștri care au mers înaintea noastră și au plecat deja pentru Patria cerească».

La finalul discursului său, pontiful a salutat participanții la întrecerea de atletism ”Cursa sfinților”, organizată în această zi pe străzile Romei de fundația ”Don Bosco nel mondo”, și a amintit că mâine, 2 noiembrie, va merge la Cimitirul American din Nettuno și la sacrariul de la Fosse Ardeatine, cerând credincioșilor să-l însoțească cu rugăciunea în aceste ”două etape de memorie și pomenire a victimelor războaielor și violențelor”.

Primiți la final Binecuvântarea apostolică a Sfântului Părinte, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

(rv – A. Dancă)



Sursa:ro.radiovaticana.va

Știri din aceeași categorie