Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Creștinule, mai întâi de toate îi aparții lui Dumnezeu

 
Creștinule, mai întâi de toate îi aparții lui Dumnezeu
  • 22 Oct 2017
  • 3091

”Creștinul este chemat să se angajeze concret în realitățile pământești, dar luminându-le cu lumina care vine de la Dumnezeu”: a spus papa Francisc, duminică, 22 octombrie 2017, la rugăciunea ”Angelus”, recitată împreună cu mii de credincioși din Piața Sfântul Petru. La saluturile finale, Sfântul Părinte a menționat beatificarea, sâmbătă, la Barcelona, a unui nou grup de 109 martiri din timpul războiului civil spaniol și celebrarea, duminică, atât a Zilei mondiale misionare cât și a comemorării liturgice a Sfântului Ioan Paul al II-lea, ”papă misionar”. Pontiful a cerut de asemenea rugăciuni pentru pace în lume și, în special, în Kenya, afectată de o gravă criză politică.

Prezentând un comentariu la evanghelia duminicii (Mt 22, 15-21) despre tributul datorat Cezarului, pontiful a remarcat că Isus ”răspunde cu calm și profită de această întrebare răutăcioasă pentru a da o învățătură importantă”: ”Dați-i Cezarului ce este al Cezarului”, spune Isus, ”și lui Dumnezeu, ce este al lui Dumnezeu” (v. 21).

Papa Francisc: «Pe de o parte, cerând să-i restituie împăratului ceea ce îi aparține, Isus declară că a plăti taxa nu este un act de idolatrie, ci un act datorat autorității pământești; pe de altă parte – și aici Isus realizează un adevărat salt de calitate – rechemând primatul lui Dumnezeu, cere să i se dea ceea ce i se cuvine ca Domn al vieții omului și al istoriei».

”Referința la chipul Cezarului, întipărit pe monedă, spune că este drept să te simți pe deplin – cu drepturi și obligații – cetățean al statului. Dar în mod simbolic, duce cu gândul la celălalt chip, care este întipărit în fiecare om, la chipul lui Dumnezeu. El este Domnul a toate și noi, care suntem creați «după chipul său», îi aparținem Lui mai întâi de toate”.

Papa Francisc: «Din întrebarea pe care i-au pus-o fariseii, Isus scoate o întrebare mai radicală și vitală pentru fiecare dintre noi, o întrebare pe care noi înșine o putem pune: cui îi aparțin eu? Familiei, orașului, prietenilor, școlii, muncii, politicii, statului? Da, cu siguranță. Dar mai înainte de toate – ne amintește Isus – tu îi aparții lui Dumnezeu. Aceasta este apartenența fundamentală»”.

În această optică, a continuat papa Francisc, ”creștinul este chemat să se angajeze în mod concret în realitățile umane și sociale fără să facă o contrapunere între Dumnezeu și Cezar: a-i contrapune pe Dumnezeu și Cezarul ar fi o atitudine fundamentalistă. Creștinul este chemat să se angajeze concret în realitățile pământești, dar luminându-le cu lumina care vine de la Dumnezeu. Încredințarea prioritară lui Dumnezeu și speranța în El nu comportă o fugă de realitate, dimpotrivă, înseamnă a-i da în mod activ lui Dumnezeu ceea ce îi aparține. Acesta este motivul pentru care credinciosul se uită la realitatea viitoare, cea a lui Dumnezeu, ca să trăiască viața pământească în plinătate și să răspundă cu curaj la provocările acesteia. Fecioara Maria – a încheiat Sfântul Părinte – să ne ajute să trăim întotdeauna în conformitate cu chipul lui Dumnezeu pe care îl purtăm în noi, aducând și contribuția noastră la edificarea cetății pământești”.

După rugăciunea ”Angelus”, Sfântul Părinte a adresat mai multe saluturi pelerinilor prezenți, a făcut un apel la rugăciune pentru pace în Kenya și a menționat câteva repere importante din viața Bisericii:

”Ieri (sâmbătă, 21 octombrie 2017 – n.r.), la Barcelona, au fost beatificați Matei Casals, Teofil Casajús, Ferdinand Saperas și 106 de însoțitori martiri, din congregația religioasă a claretienilor, uciși din ură față de credință în timpul războiului civil spaniol. Exemplul lor eroic și mijlocirea lor să-i susțină pe creștinii care chiar și în zilele noastre, în diferite părți ale lumii, îndură discriminări și persecuții”.

«Astăzi se celebrează Ziua mondială misionară, pe tema ”Misiunea, la inima Bisericii”. Îi îndemn pe toți să trăiască bucuria misiunii dând mărturie pentru Evanghelie în mediile în care trăiește și lucrează fiecare. În același timp, suntem chemați să susținem cu afecțiunea, ajutorul concret și rugăciunea noastră pe misionarii plecați să-l vestească pe Cristos celor care încă nu-l cunosc. Amintesc că este intenția mea să promovez o Lună misionară extraordinară în octombrie 2019 cu scopul de a alimenta ardoarea activității de evanghelizare a Bisericii ”către popoare” (ad gentes). În ziua în care cade comemorarea liturgică a Sfântului Ioan Paul al II-lea, papă misionar, îi încredințăm mijlocirii sale misiunea Bisericii în lume».

”Vă cer să vă uniți la rugăciunea mea pentru pace în lume. În aceste zile urmăresc cu o atenție deosebită situația din Kenya, unde am efectuat o vizită în 2015, și pentru care mă rog pentru ca întreaga țară să înfrunte dificultățile actuale printr-un climat de dialog constructiv, având la inimă căutarea binelui comun”.

Primiți la final Binecuvântarea apostolică a papei Francisc de la rugăciunea ”Angelus”.

 

(rv – A. Dancă)



Sursa:ro.radiovaticana.va