Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Crucea Episcopilor Greco-Catolici Martiri de la Băiţa

 
Crucea Episcopilor Greco-Catolici Martiri de la Băiţa
  • 14 Sep 2017
  • 3904

Crucea Episcopilor Greco-Catolici Martiri de la Băița, jud. Mureș: 25 de ani (1992-2017)

În data de 14 septembrie 2017 se sărbătoreşte jubileul de 25 ani de când s-a ridicat, la intrarea în localitatea Băiţa, judeţul Mureş, crucea dedicată episcopilor greco-catolici martiri sub regimul comunist.

Originea crucii se află în întâlnirile grupului de tineret de la parohia greco-catolică din sat organizat în asociaţia „Reuniunea Mariană”. În entuziasmul tineresc al marianiştilor, în dorinţa adolescentină a acestora de a realiza ceva măreţ şi concret pentru Dumnezeu, pentru Biserică, pentru sat, în iulie 1992 a răsărit ideea ridicării unei cruci, vizibile din depărtare, undeva la marginea satului: regimul comunist s-a încheiat, greco-catolicii sunt liberi, aşadar pot să se facă auziţi şi văzuţi. De la idee s-a trecut rapid la decizia nezdruncinată de a ridica monumentul. În întâlnirile de duminica după masa din vacanţa de vară, responsabilii Reuniunii Mariane, studentul în teologie la Blaj Anton Rus - fiul parohului Ioan Rus, cu Ilie Hrişcă - aflat în ultimul an de liceu şi care intenţiona să se înscrie şi el la Teologie, la care s-au adăugat şi teologii Cioloca Simion din Sântu şi Bogdan Sorin din Frunzeni, au obţinut acordul parohului pentru iniţiativă şi pentru colectarea de fonduri de la parohieni. În august s-a dat comanda lucrării la o firmă din Reghin. Locul a fost curăţat de buruieni și bălării; grupul de tineri lucra cu sentimentul îndeplinirii unei misiuni sfinte, nemaiîntâlnite, cu urmări şi impact asupra localităţii, cu sentimentul că fac istorie. Firma a transmis că, în sfârșit, a turnat crucea din beton dar că aceasta încă mai are nevoie de timp pentru a se usca. După frământări încordate, într-un nevinovat entuziasm de moment şi dintr-o încredere oarbă în Dumnezeu tinerii au decis să-şi asume riscul transportului prematur al crucii la locul pregătit. În data de 11 septembrie, Simion Cioloca a adus crucea spre Băiţa cu căruţa şi calul familiei, cu frica în sân de teama ca nu cumva, la vreun hop sau denivelare de teren, crucea să se fisureze apoi să crape de-a binelea. Au parcurs aşa cei 25 km între Reghin şi Băiţa de Câmpie. Când au ajuns la intrarea în sat au fost ajutaţi de sătenii dintr-un autobuz să ridice crucea în soclu. Era un simţământ grandios să vezi semnul crucii înălţat pe cerul albastru, într-un loc în care înainte cu câteva minute nu era așa ceva. A fost o zi de neuitat, o binecuvântare unică şi uriaşă de la Dumnezeu.

Crucea este dedicată ierarhilor greco-catolici care au suferit temniţa, prigoana şi moartea pentru credinţa lor; credem că este prima şi singura cruce de acest fel dedicată episcopilor martiri.

Sfinţirea crucii a avut loc în data de luni 14 septembrie 1992. Parohul şi tinerii l-au invitat pe părintele Marius Pârvu de la Reghin, care i-a fascinat pe tineri prin carisma sa şi care a ţinut predica despre jertfa episcopilor, despre însemnătatea crucii şi desprinderea de spiritul lumesc.

Crucea a coagulat forţele noii comunităţi greco-catolice din sat, a întărit credinţa atâtor credincioşi, a fost martora atâtor gânduri, iniţiative, rugăciuni, frământări şi tot ea i-a determinat pe trecători, greco-catolici şi ortodocşi deopotrivă, să-şi facă semnul crucii şi să-şi înalţe gândul la Dumnezeu.

Următorul paroh, părintele Ardelean Gelu, a celebrat uneori slujbe la Crucea Episcopilor Martiri. Parohul actual, părintele Claudiu Merdariu, împreună cu credincioşii, sunt mândri de moştenirea parohiei. Tinerii de atunci au crescut şi s-au răspândit în lume. Dintre ei, zece au studiat teologia la Blaj, Cluj sau Roma şi au ajuns preoţi.

Crucea e acolo, la marginea satului, străjuind destinele trecătorilor de 25 de ani încoace, adică de un sfert de veac. Dumnezeu să dea din preaplinul harului Său mult belşug sufletesc ctitorilor, tuturor băişenilor, trecătorilor şi celor care preţuiesc Crucea pe care Isus Hristos s-a răstignit pentru mântuirea lumii.

Pr. Anton RUS

 

 

Comentariu:

 

Am văzut și eu monumentul emoționant. Am apucat să fac înregistrări cu localnici din Băița care-l văzuseră pe episcopul Ioan Suciu în ultima sa vizită canonică din 1948 în Câmpia Transilvaniei. Unul dintre ei făcuse parte dintre tinerii călări care-l însoțiteră atunci pe episcop.
Mă impresionează tonul, precum și informațiile concrete din acest articol. Așa ar trebui scrise textele festive pentru evenimentele ce vor urma.
Ce bine ar fi dacă am putea ști mai multe despre toți copiii și tinerii de la baza crucii în anul 1992… Au figuri atât de tonice!
Îi mulțumesc din inimă părintelui Anton Rus pentru articol,
Emanuel Cosmovici
14.09.2017

 



Sursa:bru.ro