Biserica Catolică din Mongolia a sărbătorit duminică, 9 iulie 2017, primii 25 de ani de existență. În anul 1992, trei misionari au ajuns în „țara cerului albastru” și au încercat să reconstruiască o biserică care, conform tradiției era fondată în secolul al VI-lea, dar secolele și cei 70 de ani de dominație sovietică au anihilat-o.
Cei trei călugări ai Inimii Neprihănite a Mariei și-au început misiunea într-un apartament închiriat. Printre ei se afla și viitorul Prefect, Mons. Padilla. De atunci, convertirile la catolicism au depășit cifra de 1500, parohiile de la zero au devenit șase, iar comunitatea catolică a creat infrastructuri de sănătate și de educație, extrem de apreciate în țară.
De asemenea, din 28 august 2016, Biserica are primul preot autohton, Joseph Enkh-Baatar. Hirotonit diacon în anul 2014, acesta a urmat cursurile seminarului din Coreea de Sud și, înainte de hirotonire, a vizitat toate parohiile locale, petrecând cel puțin o lună în fiecare dintre acestea.
În prezent, un alt tânăr urmează cursurile seminarului teologic, iar convertirile sunt în creștere, într-o țară cu o tradiție budistă puternică. Pr. misionar Giorgio Marengo, care trăiește în stepele Asiei din anul 2003, a declarat pentru Asia News că într-o țară ca Mongolia unde majoritatea populației este budistă și există o suprapunere puternică între elementul religios și apartenența culturală, singura modalitate de a evangheliza este de a ajunge la inimile oamenilor, șoptind creștinismul.
Traducere: Liviu Ursu