Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cercetăşia – ieşire din cotidian

 
Cercetăşia – ieşire din cotidian
  • 24 Mar 2013
  • 6733

      Asociaţia Cercetaşii Munţilor este o organizaţie social-umanitară neguvernamentală şi nonprofit. Scopul asociaţiei este de a oferi copiilor şi tinerilor o educaţie complementară celei primite în familie şi la şcoală, prin implicarea acestora în acţiuni diverse. Natura este cadrul în care tinerii îşi desfăşoară activităţile, ajutându-i astfel să o cunoască, să o aprecieze şi, prin diverse responsabilităţi ce li se încredinţează, să devină responsabili şi să dobândească abilităţi utile în întreaga lor viaţă. Sunt ajutaţi de asemenea să reflecteze asupra sensului vieţii, să descopere în natură creaţia Lui Dumnezeu, pe care să o ocrotească şi să o iubească. Asociaţia noastră foloseşte pedagogia cercetăşească, inventată de Baden-Powell, fiind cunoscută în România încă din 1911.
       Grupul de la Beclean a luat naştere acum doi ani şi ceva, la data de 3 octombrie 2010 la insistenţele părintelui Alin Cândea si a câtorva tineri, iar în prezent cei care conduc asociaţia la nivel de Beclean sunt cinci tineri ajutaţi de asistenţii lor (cu vârste între 17-20 ani) şi părintele spiritual Alin Cândea. Din acea dată grupul de la Beclean activează până în prezent sub numele de Grupul <<Don Bosco>>, pentru noi având o importanţă foarte mare această personalitate, împrumutându-i tacticile în colaborările dintre tineri. Cercetăşia pentru noi reprezintă o modalitate de a ieşi din contidian, o modalitate de a-i scoate pe copii şi tineri din viaţa viruală pe care prezentul le-o conferă. Noi încercăm printr-un mod interactiv să scoatem copiii din haosul acesta numit lume, să le arătăm că pot trăi într-un mod total diferit, un mod care sa-I apropie de Dumnezeu, sa îi apropie de cei din jur, de natură. Copiii sunt foarte entuziasmaţi, mai ales că e un oraş mic şi sunt puţine moduri de relaxare în comun. În limita posibilităţilor încercăm să facem activităţile în natură, să facem tabere, deşi e mai greu fiind minori, însă ne putem baza pe sprijinul şi încrederea părinţilor. Noi, şefii, suntem gata să fim formaţi într-un spirit cercetăşesc, iar la rândul nostru să putem forma alţi tineri. Uneori e greu, dar avem satisfacţie în momentul în care vedem că acei micuţi copii îşi dau silinţa să înveţe atât de multe lucruri noi, că ne iau drept un model şi împreună putem creşte, pentru că şi noi creştem odată cu ei. Considerăm că cercetăşia este un lucru benefic pentru copii, pentru a-i pregăti pentru viaţă, pentru a-i întări şi pentru a fi GATA oricând, oriunde. Totodată copilul este învăţat şi ajutat să devină un cetăţean responsabil şi un adult implicat în devenirea societăţii.  Jocul şi aventura sunt mijloace privilegiate de educaţie, îndemnând copiii la competiţie, la progres, la autocunoaşterea propriilor limite, toate aceste lucruri fiind învăţate în mod indirect. Implicarea în cercetăşie oferă fiecărei persoane, indiferent de vârstă, posibilitatea de a intra într-un joc simplu dar responsabil, plin de aventuri şi de noi prieteni.

      A fi responsabil este o calitate fundamentală a vieţii; include acţiuni de tipul a analiza, a discerne, a decide, a acţiona, a evalua rezultatele şi presupune străduinţa fiecărei persoane de a face tot posibilul şi de a se implica profund în orice activitate pe care o întreprinde. Cercetăşia înseamnă o permanentă cunoaştere!

                                                                                                         Anca Rus (şefă de trupă-cercetaşe Beclean)