Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Ioan Neumann: sfântul, care a ajuns în America cu un dolar în buzunar și un rând de haine

 
Ioan Neumann: sfântul, care a ajuns în America cu un dolar în buzunar și un rând de haine
  • 06 Iun 2017
  • 3178

de Philip Kosloski

 

Fondatorul primului sistem de școli parohiale din Statele Unite era cunoscut pentru blândețea sa copilărească.

Sfântul Ioan Neumann a manifestat încă de timpuriu dorința de a ajunge misionar în Lumea Nouă. Era un băiat tăcut în Boemia sa natală, dar avea vise mari de viitor. Neumann a studiat cu strășnicie în anii de școală și, la vârsta de 24 de ani, vorbea deja fluent șase limbi.

Viața religioasă l-a atras mereu și astfel s-a înscris la seminarul local, cu speranța de a deveni preot. Însă, la sfârșitul studiilor sale de seminar, lui Neumann i-a fost refuzată hirotonirea. Erau prea mulți preoți în Boemia! Episcopul său a avut probleme cu repartizarea numărului mare de preoți și a trebuit să oprească noile hirotoniri. Ca rezultat, Neumann s-a hotărât să călătorească în America, sperând să fie hirotonit acolo.

Pentru a ajunge la destinație, a mers pe jos o mare parte din drum, din Boemia până în Franța, unde s-a îmbarcat pe o navă care pleca spre Lumea Nouă. A sosit la New York în 1836, cu un schimb de haine și un dolar în buzunar. Episcopul John Dubois avea mare nevoie de preoți și, astfel, l-a hirotonit la trei săptămâni de la sosire.

Neumann a fost trimis ca misionar în parohiile din zonă și călătorea călare pentru a ajunge la misiunile sale. În timp ce prezența sa a fost salutată, aspectul său stângace era un motiv de amuzament pentru copii. Potrivit Loyola Press, „Oamenii au râs de [felul în care] călărea. Pentru că era scund, picioarele lui nu ajungeau la scări.”

După ce a lucrat un timp în parohii, Neumann a simțit nevoia de a fi într-o comunitate de preoți. El a cerut permisiunea de a se alătura părinților redemptoriști și a fost acceptat cu bucurie. După șase ani, Neumann a fost ales Superior Provincial în Statele Unite. Nu după mult timp a fost numit episcop de Philadelphia și a devenit dintr-o dată conducătorul unei mari dieceze, pline de imigranți.

Neumann nu a stat cu mâinile în sân. A început să înființeze noi parohii; în medie una pe lună. Totuși, persoane din dieceza sa i s-au opus și nu l-au agreat. Mai mult de atât, în acea vreme s-au produs numeroase revolte anti-catolice, în dieceză, care includeau arderea bisericilor și a mănăstirilor. Poziția lui a fost dificilă, iar Neumann a cerut chiar un transfer, dar i-a fost refuzat.

Pe lângă înființarea numeroaselor parohii, Neumann a creat primul sistem școlar parohial unificat din Statele Unite. Acest lucru a dus la o evoluție rapidă a sistemului de învățământ, stimulând înscrierea, de la 500 de elevi, la 9000.

În timpul petrecut la Philadelphia, Neumann deținea doar o pereche de cizme și era cunoscut pentru faptul că obișnuia să dăruiască cadouri, care îi erau destinate lui. El nu voia să atragă atenția asupra sa, dorindu-și o viață simplă.

Neumann nu a fost episcop prea mult timp; a murit subit, în urma unui atac de cord, la vârsta de 48 de ani. După moartea sa, oamenii au început să mediteze asupra vieții sale și i-au recunoscut sfințenia plină de simplitate. El a fost beatificat în 1963 și canonizat la scurt timp după aceea, în 1977.

La cea de-a 150-a aniversare a înființării Arhiepiscopiei de Philadelphia, Papa Pius al XII-lea a scris: „Printre păstorii turmei din Philadelphia, figura venerabilului John Neumann este preeminentă. Înființarea unui sistem școlar catolic și faptul că școlile parohiale au început să se ridice în tot ținutul, se datorează, în mare parte, eforturilor sale prodigioase. Viața lui sfântă, blândețea lui copilărească, munca lui grea și intuiția lui extraordinară sunt încă proaspete și verzi între voi. Pomul, plantat și udat de episcopul Neumann, vă oferă acum roadele."

Sfinte Ioan Neumann, roagă-te pentru noi!

Traducere: SM



Sursa:assimklein.it