Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Filipine. Creștini răpiți la Marawi, folosiți ca marfă de schimb

 
Filipine. Creștini răpiți la Marawi, folosiți ca marfă de schimb
  • 01 Iun 2017
  • 4166

«Sper ca guvernul să intervină cu înțelepciune și prudență astfel încât să se evite vărsarea de sânge», a spus preotul misionar Sebastiano D'Ambra, din cadrul Institutului Pontifical Misiuni Externe (PIME), referindu-se la situația părintelui Teresito Soganub și a altor 15 creștini răpiți zilele trecute la Marawi, în insula Mindanao, din Filipine. 

Au trecut deja nouă zile de când jihadiști din gruparea Maute au pus stăpânire pe oraș, bilanțul ciocnirilor dintre membrii grupării și militarii armatei filipineze ajungând la circa 100 de victime. Surse locale relatează despre ucideri în mod barbar și decapitări din partea islamiștilor. Fundația de drept pontifical Ajutor Bisericii care Suferă din Zamboanga, un alt oraș din insula Mindanao, l-a contactat telefonic pe părintele D’Ambra. El a relatat despre răpirea creștinilor și incendierea catedralei. «Probabil intenția lor este de a-i folosi pe creștini ca marfă de schimb pentru a-i convinge pe militari să se retragă», este de părere părintele D'Ambra. Gruparea jihadistă Maute este afiliată la Isis de multă vreme, la atacul asupra orașului participând de asemenea gruparea Abu Sayyaf. Potrivit relatării preotului misionar Sebastiano D'Ambra, în ultimii ani tot mai multe grupări extremiste internaționale au pătruns în Filipine. Noii recruți sunt atrași nu doar de ideologie dar și de generoasele recompense oferite de teroriști.

În insula Mindanao, radicalismul islamic are o lungă istorie. Deja în anii 90 a început răspândirea grupării Abu Sayyaf, radicalizarea continuând cu proliferarea mișcărilor de inspirație wahabită, susținute de Arabia Saudită și cu pătrunderea grupării Jemaah Islamiah, cu origine în Indonezia.
Părintele misionar Sebastiano D'Ambra trăiește în Filipine de patruzeci de ani, fiind fondatorul mișcării Sissilah care, din 1984, promovează dialogul interreligios, implicând și o parte a comunității musulmane locale. «Episoade precum cele petrecute la Marawai nu fac decât să agraveze o situație deja complicată, făcând și mai dificilă promovarea dialogului intereligios», a mai spus părintele D'Ambra, citat de fundația de drept pontifical Ajutor Bisericii care Suferă. (AM) 



Sursa:ro.radiovaticana.va