Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Ce anume a determinat-o pe o bloggeriță atee să se convertească la catolicism?

 
Ce anume a determinat-o pe o bloggeriță atee să se convertească la catolicism?
  • 16 Mai 2017
  • 4325

Viața sfântului Augustin a fost una dintre sursele sale de inspirație

Leah Libresco Sargeant, o cunoscută bloggeriță atee, s-a convertit în 2012 la catolicism, după ce i-a provocat pe cititorii săi, să-i ofere un răspuns intelectual riguros și spiritual satisfăcator pentru problemele sale de viață.

Într-un interviu recent difuzat pe National Catholic Register, Sargeant a explicat ce anume a determinat-o să se converteacă la catolicism și schimbările pe care le-a experimentat ulterior.

„Ceea ce m-a determinat a fost puterea pe care a început să o aibă întrebarea: Cum putem cunoaște adevărul?”, a afirmat Sargeant, care continuă să scrie pe blog-ul său, întotdeauna din perspectivă catolică, colaborând și cu revista catolică America.

Bloggerița știa că matematica funcționează altfel decât morala, „pentru că sunt anumite lucruri în lumea fizică, care ne apar atât de clare, încât nu necesită vreo intervenție supranaturală”, ci le înțelegem prin analogii fizice.

„Moralitatea nu fucționază însă astfel”, a mai spus Sargeant, dându-și seamna că argumentul ei asupra existenței eticii „era mai fragil decât cel asupra existenței matematicii”.

„Întrebarea trebuie să fie acesta: De unde vine cunoașterea care nu este elaborată cu elemente dimprejurul meu?”

În momentele de îndoială, Sargeant a spus că erau trei propoziții care nu se împăcau: „(1) Dumnezeu nu există. (2) Moralitatea nu depinde de oameni, nu este un lucru făcut de oameni, ci ceva transcendent. (3) Nu se poate obține ceva transcendent prin forțe proprii”.

„Nu se pot afirma toate cele trei propoziții în același timp, dar la care dintre ele să renunț? Propoziția despre care aveam cele mai multe certitudini, era cea că moralitatea este transcendentă. Nu eram sigură de propoziția a treia, și căutam un mod de a o pune în practică, dar întâmpinam dificultăți. Am hotărât să renunț la prima propoziție, la cea cu Dumnezeu nu există”, a mărturisit fosta ateistă.

Sargeant a spus că datorită conversațiilor cu amici catolici și ortodocși l-a identificat „pe Dumnezeul despre care discutam cu cel pe care eu îl evitam fără să-mi dau seama”.

Înainte de a se converti, Sargeant, care este autoarea cărții Arriving at Amen: Seven Catholic Prayers That Even I Can Offer (Ajungând la Amin: Șapte rugăciuni catlolice pe care până și eu le pot oferi), a crescut într-o familie nereligioasă, fiind educată că religia este un lucru neadevărat.

„Multe exemple de religie cu care m-am întâlnit nu m-au convins”, a declarat ea.

Pe parcursul procesului de conversiune, bloggerița a realizat că unul dintre lucrurile care au făcut creștinismul „să pară rezonabil” a fost lectura cărții Creștinismul redus la esențe de C. S. Lewis. A mai citit și Ortodoxia de G. K. Chesterton și Confesiuni de Sfântul Augustin.

Pe Sfântul Augustin l-a ales să-i fie patron la Mirungere: „L-am ales ca sfânt la Mirungere, deoarece calea sa se aseamănă în multe privințe cu a mea. Ne asemănăm pentru că și el căuta adevărul și l-a căutat intens”.

„Și eu aveam o înclinație spre maniheism, crezând că lumea fizică este profund imorală și că doar intelectul și spiritul prezintă interes. M-am gândit că un sfânt patron care să-mi împărtășească slăbiciunile m-ar putea ajuta”.

Sargeant a afirmat că una dinte schimbările importante din viața sa după conversiune a fost rugăciunea, în special recitarea Sfântului Rozar, pentru că putea să-l recite în orice moment și în orice loc, ajutând-o să se concentreze.

„Însăși Fecioara Maria mi-a oferit o modalitate de a mă ruga, care este plăcută lui Dumnezeu, și este bine să dispui de ceva ce se poate face întotdeauna pentru și împreună cu Dumnezeu, fără să te întrebi dacă acționezi bine”.

 

Traducere: Pr. Dan Vișa



Sursa:it.aleteia.org

Știri din aceeași categorie