Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Declarație comună a Papei Francisc și a Patriarhului Tawadros II

 
Declarație comună a Papei Francisc și a Patriarhului Tawadros II
  • 30 Apr 2017
  • 5065

După întâlnirea cu marele imam al Universității Al-Azhar din Cairo și cu președintele țării, vizita papei Francisc în Egipt a continuat cu întâlnirea cu patriarhul ortodox copt Tawadros al II-lea. În discursul său, Sfântul Părinte și-a manifestat bucuria sărbătoririi Paștelui împreună în acest an.

Amintind de Declarația comună semnată în 1973 de papa Paul al VI-lea și patriarhul Amba Shenouda al III-lea, episcopul Romei a subliniat că prin aceasta catolicii și copții ortodocși au mărturisit că aparțin aceluiași Isus. Astfel, a remarcat pontiful, „nu putem gândi să mergem înainte fiecare pe drumul său, pentru că am trăda voința Domnului: ca ai săi să fie „una pentru ca lumea să creadă” (In 17,21).

Papa Francisc: „Înaintea Domnului, care ne dorește 'perfecți în unitate' (In 17,23) nu există posibilitatea să ne ascundem în spatele pretextelor de divergențe interpretative și nici măcar în spatele secolelor de istorie și de tradiții care ne-au îndepărtat și ne-au făcut străini unul de altul. Cum spunea aici Sanctitatea Sa Ioan Paul al II-lea: 'Nu este timp de pierdut privind înapoi. Comuniunea noastră în unicul Domn Isus Cristos, în unicul Spirit Sfânt și în unicul Botez reprezintă deja o realitate profundă și fundamentală' (Discurs întâlnire ecumenică 2005)”.

Urmașul lui Petru a menționat apropierea dintre cele două Biserici și relațiile bune existente, dovadă a acestora fiind Consiliul național al Bisericilor creștine și Comisia mixtă internațională pentru dialog teologic între Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe orientale.

Papa Francisc: „Maturizarea parcursului nostru ecumenic este susținută, în mod misterios și mai actual ca niciodată și de un adevărat ecumenism al sângelui. Sfântul Ioan scrie că Isus a venit 'cu apă și sânge' (1In 5,6); cine crede în El, așa 'învinge lumea' (5,5). Cu apă și sânge: trăind o viață nouă în Botezul nostru comun, o viață de iubire mereu și pentru toți, chiar cu prețul sacrificiului sângelui”.

Tot în cadrul întâlnirii, papa Francisc și patriarhul Tawadros al II-lea au semnat o Declarație comună. Plecând de la comuniunea existentă între cele două Biserici în primul mileniu creștin cei doi lideri religioși amintesc toți pașii făcuți împreună pe calea dialogului și întâlnirii în ultima vreme. În cadrul declarației se afirmă că „iubirea își găsește expresia sa cea mai înaltă în rugăciunea comună”.  De asemenea se menționează că atunci „când creștinii se roagă împreună înțeleg că ceea ce îi unește este mult mai mare decât ceea ce îi separă” și se menționează importanța găsirii unei date comune pentru celebrarea Paștilor.

Aspectul cel mai important pe care Declarația comună îl atinge este sacramentul Botezului. Astfel la punctul 11 al documentului se citește: „Astăzi, noi, papa Francisc și papa Tawadros al II-lea, cu scopul de a bucura inima Domnului Isus, dar și inima fiilor și fiicelor noastre în credință, declarăm împreună cu un singur suflet și cu o singură inimă că vom încerca, cu toată sinceritatea, să nu repetăm Botezul administrat într-una din Bisericile noastre celui căruia ar dori să se înscrie în cealaltă. Astfel declarăm în spirit de ascultare față de Sfintele Scripturi și de credința formulată în cele trei Concilii Ecumenice celebrate la Niceea, Constantinopol și Efes”.

(rv – I. Ursuleac)



Sursa:ro.radiovaticana.va