Mesajul Papei Francisc pentru conferința TED 2017
de Pr. Dan Vișa
Papa Francisc s-a adresat miercuri, 26 aprilie 2017, printr-un mesaj video conferinței TED 2017. Tema din acest an este intitulată „Tu în viitor” (The Future You). Suveranul Pontif a vorbit participanților la conferință despre edificarea unui viitor bazat pe solidaritate, tandrețe și smerenie.
Suveranul Pontif amintește că în contextul tensiunilor politice și sociale actuale prezente în lume, în special a crizelor umanitare de pe glob și a sporirii fenomenului migrației, „avem nevoie unii de alții”, subliniind că viitorul nu poate fi edificat decât împreună cu ceilalți.
De asemnea, Papa Francisc observă cu îngrijorare că multe persoane din ziua de azi nu cred că un viitor fericit este posibil. Această situație poate fi depășită dacă „nu ne închidem în noi înșine. Pentru că fericirea poate fi trăită doar ca dar al armoniei între fiecare părticică și întreg”. „Chiar și știința”, mai spune Papa Francisc, „indică o înțelegere a realității, în care fiecare lucru există în relație și interacțiune cu celelalte lucruri”.
Sanctitatea Sa face apel la solidaritate. „Cât de frumos ar fi (...) ca solidaritatea să nu se reducă doar la muncă socială, ci să devină o atitudine constantă în deciziile politice, economice și științifice, precum și în relațiile dintre indivizi, popoare și state”. Pontiful este de părere că doar educația spre adevărata solidaritate „va face posibilă depășirea ‚culturii rebuturilor’, care nu se referă doar la alimente și bunuri, ci în primul rând la persoanele marginalizate de sistemele noastre tehno-economice, care pun în centru produsul și nu persoana”. „Celălalt” are un chip, nu este doar o statistică sau un număr, este un „tu”, o prezență reală, o persoană care are nevoie de atenție, afirmă Pontiful Roman.
Solidaritatea trebuie să izvorască, așadar, din inimă, „este un răspuns liber”, care nu poate fi programat sau controlat, mai spune Papa Francisc. Dacă omul ajunge la conștiința că viața „este un dar, că dragostea este sursa și sensul vieții, cum va putea atunci să-și înfrâneze dorința de a face bine celuilalt?”. Dragostea cere un răspuns creativ, concret și ingenios la problemele ceiluilalt, urmând pilda samarineanului milostiv, care nu l-a ignorat pe cel căzut între tâlhari, ci turnându-i untdelemn și vin pe răni, l-a transportat la un han și a plătit pentru îngrijirea lui. Papa Francisc o citează pe Maica Tereza de Calcutta, care spunea că „nu se poate iubi decât pe cheltuială proprie”.
„Pentru creștini viitorul are un nume și acest nume este Speranță”, mai subliniază Episcopul Romei. „Speranța este virtutea unei inimi care nu se încuie în întuneric, nu rămâne în trecut, nici nu se mulțumește cu prezentul, ci e capabilă să vadă ziua de mâine”. Speranța este „ușa care se deschide către viitor”. Ea este precum „drojdia invizibilă care permite aluatului să crească, care dă savoare vieții”. Suveranul Pontif afirmă că este nevoie de o singură persoană, un singur „tu”, ca speranța să existe. Mai multe persoane care cultivă speranța, sunt capabile să provoace o revoluție: revoluția tandreței, susține Papa Francisc.
Tandrețea este „dragostea care se apropie și devine concretă”. Ea „izvorăște din inimă și ajunge la ochi, urechi și mâini”, permițându-ne să-l vedem și să-l ascultăm pe celălalt, „pe cel mai mic, pe cel sărac și pe cel care se teme de viitor”. Tandrețea este limbajul celor mici, a acelora care au nevoie de celălalt, și implică să te cobori la nivelul celuilalt, precum „Dumnezeu s-a coborât în Isus pentru a fi la nivelul nostru”, amintește Papa Francisc. Tandrețea este și „opțiunea celor puternici”, este „calea solidarității și a smereniei”, pentru că „cu cât ești mai puternic, cu cât acțiunile tale au un impact mai mare asupra oamenilor, cu atât mai mult ești chemat să te smerești, pentru că altfel puterea te va distruge și îi vei distruge și pe alții”. Urmând calea smereniei și a dragostei concretizate, „puterea – chiar și cea mai mare – trebuie să devină serviciu în favoarea aproapelui, o forță a binelui”.
În încheiere Pontiful Roman spune că viitorul omenirii nu se află exclusiv în mâna politicienilor, a marilor lideri de stat sau a marilor corporații, ci înainte de toate în mâna acelor oameni care văd în celălalt un „tu”, iar pe sine se consideră ca făcând parte din „noi”.
Ce este TED?
TED, prescurtare la Technology, Entertainment and Design, este o organizație dedicată răspândirii de idei prin intermediul unor discursuri scurte și convingătoare. A fost înființată în Statele Unite ale Americii în 1984 și inițial a abordat teme privitoare la tehnologie, divertisment și inventică, ca ulterior să acopere o arie vastă de teme, precum știință, afaceri și chestiuni de interes mondial, în peste 100 de limbi. Actualmente TED organizează conferințe și evenimente cu scopul de a împărtăși idei noi și creative comunitățiilor de pe întreg globul.