Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Toţi cei care au primit botezul sunt chemaţi să vestească Evanghelia

 
Toţi cei care au primit botezul sunt chemaţi să vestească Evanghelia
  • 07 Aug 2013
  • 4182
Toţi cei care au primit botezul sunt chemaţi să vestească Evanghelia cu curaj în orice realitate: scrie Papa Francisc în Mesajul pentru Ziua Mondială a Misiunilor 2013, care va fi marcată pe 20 octombrie. Documentul a fost publicat marţi, sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului Nostru Isus Cristos, şi poartă data de 19 mai, solemnitatea Coborârii Spiritului Sfânt, în ritul latin. Pontiful subliniază că a evangheliza nu este niciodată un act izolat ci întotdeauna eclezial şi afirmă că o comunitate este cu adevărat adultă dacă iese din staulul său liniştit pentru a duce speranţa lui Isus şi în periferiile vieţii.

Credinţa este un dar preţios al lui Dumnezeu, un dar care nu poate fi ţinut numai pentru sine ci trebuie împărtăşit cu ceilalţi. Papa Francisc porneşte de la această consideraţie pentru a dezvolta primul său Mesaj pentru Ziua Mondială a Misiunilor. Orice comunitate – se citeşte în mesajul Papei – este adultă când îşi mărturiseşte credinţa, celebrează cu bucurie liturgia, trăieşte caritatea şi vesteşte fără încetare Cuvântul lui Dumnezeu, ieşind din propriul staul pentru a-l duce şi în „periferie”. Papa evidenţiază că îndoita ocazie a Anului Credinţei şi a celor 50 de ani de la începerea Conciliului Vatican II trebuie să împingă Biserica „spre o reînnoită conştiinţă a prezenţei sale în lumea contemporană, a misiunii ei în rândul popoarelor şi al naţiunilor”. Şi observă că „misionarismul nu este o doar o chestiune de teritorii geografice”, din moment ce „frontierele credinţei nu traversează doar locuri şi tradiţii umane, ci inima fiecărui om şi a fiecărei femei”.

Fiecare comunitate – se mai citeşte în mesaj – este aşadar interpelată să-l vestească pe Isus până la marginile pământului şi să considere această vestire drept un aspect esenţial al vieţii creştine. „Toţi suntem invitaţi pe drumurile lumii pentru a merge împreună cu fraţii noştri, afirmând şi mărturisind credinţa nostră în Cristos”. Papa Francisc îi îndeamnă, de aceea, pe episcopi să acorde atenţie „dimensiunii misionare în programele pastorale şi formative”, evidenţiind că „misionarismul nu este doar o dimensiune programatică în viaţa creştină, dar şi paradigmatică ce priveşte toate laturile vieţii creştine”. De altfel, continuă Papa Francisc în mesajul său, „deseori lucrarea de evanghelizare întâlneşte obstacole nu doar în afara ci chiar şi în interiorul comunităţii bisericeşti”. Uneori, afirmă Pontiful, „sunt slabe fervoarea, bucuria, curajul, speranţa de a-l vesti tuturor pe Cristos şi în a-i ajuta pe oamenii timpului nostru să-l întâlnească. Şi câteodată există încă un mod de gândire potrivit căruia „a duce adevărul Evangheliei ar însemna să forţezi libertatea”, în timp ce, în realitate, a propune adevărul Evangheliei este „un omagiu adus libertăţii înseşi”.

Deseori, răsună avertismentul Papei, „vedem că violenţa, minciuna, greşeala sunt scoase în evidenţă”, drept care „este urgent să facem să strălucească în timpul nostru viaţa bună a Evangheliei prin vestire şi mărturie, şi aceasta, chiar în interiorul Bisericii”. Sfântul Părinte afirmă că „este important să nu uităm un principiu fundamental pentru orice vestitor al Evangheliei: nu poţi să-l vesteşti pe Cristos fără Biserică. A evangheliza nu este niciodată un act izolat, individual, privat, ci întotdeauna eclezial”. Papa se opreşte asupra multiplelor provocări întâlnite de evanghelizare şi îi încurajează pe toţi creştinii să ducă omului contemporan „lumina sigură care luminează drumul acestuia şi pe care numai întâlnirea cu Cristos o poate dărui”. „Misionarismul Bisericii – întăreşte Sfântul Părinte – nu înseamnă prozelitism ci mărturia de viaţă care luminează calea, care duce speranţă şi iubire”. „Duhul Sfânt este cel care conduce Biserica pe această cale”.

În partea finală a Mesajului său pentru Ziua Mondială a Misiunilor 2013, Papa Francisc îi aminteşte pe cei care au devenit purtătorii Veştii celei Bune, de la misionari la preoţii „fidei donum” şi credincioşii laici, care lasă în urmă patria natală pentru a sluji Evanghelia în ţări şi culturi diverse. „A dărui misionari şi misionare – observă Papa în Mesaj – nu este niciodată o pierdere ci un câştig”. Sfântul Părinte încurajează episcopii şi ordinele călugăreşti să „ajute Bisericile care au nevoie de preoţi, călugări şi laici, pentru a consolida comunitatea creştină. Este important, se citeşte în mesaj, ca „Bisericile mai bogate în vocaţii să le ajute cu generozitate pe cele care suferă de lipsa acestora”. Pe de altă parte, Papa subliniază importanţa „tinerelor Biserici”, care pot promova un nou entuziasm în Bisericile de veche tradiţie creştină. În fine, Sfântul Părinte şi-a îndreptat gândul spre creştinii persecutaţi în diferite ţări ale lumii, observând că astăzi există mai mulţi martiri decât în primele veacuri. Pontiful încheie mesajul dând asigurarea rugăciunilor sale pentru toţi creştinii, aducându-le aminte cuvintele mângâietoare ale lui Isus: „Curaj! Eu am învins lumea!”



Sursa:ro.radiovaticana.va