Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cum să-ți iubești parohul chiar dacă nu-ți place

 
Cum să-ți iubești parohul chiar dacă nu-ți place
  • 31 Mar 2017
  • 12355

6 moduri de a vă sprijini propriul paroh

De Ruth Baker

Parohii noștri - cei adorabili, nemulțumiți, aparent insensibili, fără simț practic, slabi, răniți ... ei bine, ați înțeles ideea – ei sunt cei care ne aduc sacramentele mântuitoare ale Sfintei Mame Biserici, și fără de care noi laicii nu am avea acces la aceste haruri supranaturale și surprinzătoare. Deci, indiferent care ar putea fi nemulțumirile noastre sau cât de mult le considerăm legitime - vom începe cu un mare „MULȚUMESC“ adresat preoților noștri.

Trebuie să recunoaștem că uneori ne „luptăm“ cu preotul nostru paroh dintr-un motiv sau altul, dar ne străduim să ne rugăm pentru el și să-l iubim oricum. Acest articol nu-și propune să fie o critică, nici la adresa preoților și nici la adresa enoriașilor, ci o aducere aminte a modului în care preoții noștri au nevoie de sprijin și încurajare pentru a construi parohii puternice, vibrante și entuziaste.


Mai jos, sunt 6 sfaturi despre cum să-i sprijinim și să-i încurajăm mai bine pe preoții parohiilor noastre:

1. Rugați-vă întotdeauna pentru parohul vostru

De multe ori le cerem preoților noștri să se roage pentru noi, dar nu trebuie uitat că și ei au nevoie de rugăciunile noastre, în mod regulat dacă ne este cu putință. Cineva a spus odată: „Sora mea în credință le-a oferit odată călugărilor din mănăstirea pe care o frecventa un buchet spiritual, iar ei s-au bucurat și au plâns de fericire. Mai degrabă, decât să-i oferi cuiva câteva flori, oferă-i câteva rugăciuni." Astfel, ca un cadou special, am putea și noi oferi preotului nostru un buchet spiritual, o cunună de rugăciuni, rozarii și Liturghii pentru intențiile sale. Putem merge chiar mai departe pentru a fi mai originali: „Uneori putem să-i scriem pe o foaie decorată cu flori sau pe un simplu bilețel că am oferit rozariul sau o cunună de rugăciuni pentru intențile sale“.

2. Căutați binele, chiar și atunci când este greu de găsit

Nimeni nu poate iubi pe toată lumea tot timpul. Pot exista perioade când nu vom avea un paroh cu care să fim în sintonie. Însă și atunci preotul are nevoie de sprijinul și dragostea noastră. Un oarecare laic spunea: „Încercați să-l înțelegi pe preotul vostru și de ce Dumnezeu l-a pus acolo, în mijlocul vostru. Când mi-am schimbat parohul pentru prima dată și predicile sale nu erau la fel de inspirate ca și cele ale preotului precedent, am descoperit treptat că noul paroh avea totuși o cunoaștere incredibilă a Scripturilor și a întregului context istoric. Deci, chiar dacă nu era ceea ce îmi doream eu, am învățat multe din ceea ce ne predica, și Dumnezeu l-a folosit pentru a mă ajuta să înțeleg întreaga dinamică a Scripturii pe care am trecut-o într-un fel cu vederea."

3. Aflați mai multe despre Liturghie

Dacă vrem cu adevărat să-i sprijinim pe preoții noștri, vocațiile și să ne aducem aportul la construirea parohiilor noastre, trebuie să ne gândim la responsabilitatea ce o avem în virtutea credinței și modul în care ne trăim viața de zi cu zi. Am putea face mai mult pentru a înțelege acele învățături ale Bisericii care nu ne prea plac sau cu care suntem în dezacord? Încercăm cu adevărat să știm mai multe despre credința noastră sau noi pur și simplu apărem duminica și apoi dispărem din nou? Înțelegem Sfânta Liturghie, de ce suntem acolo și ce se întâmplă? Există mai multe moduri pentru a înțelege toate acestea. Sunt cărți, conferințe, video-uri și blog-uri ce pot fi întotdeauna o modalitate ușoară de a înțelege și descoperi ce se întâmplă în timpul Sfintei Liturghii. O mai bună înțelegere a Liturghiei duce la o experiență mai profundă și permite preotului să conducă o comunitate mai docilă, dispusă să asculte și să participe în mod activ și corect la slujbă. Rolurile și raporturile corecte crează armonie.

4. Nu-l puneți pe un piedestal


Trebuie spus că a-l susține pe paroh nu înseamnă să-l flatăm sau să-l punem pe un piedestal. Rolul preotului merită tot respectul întrucât acționează “in persona Christi”, și fără a trece limitele bunului simț, putem fi calduroși și binevoitori cu el, putem să-i împărtășim bucuriile și necazurile, umorul și glumele, asigurându-ne că ne amintim datele importante din viața sa, cum ar fi ziua de naștere și cea a hirotonirii. Uneori putem să-l invităm la cină sau ceva de genul acesta.

5.  Ajutați-vă parohul

Este un aspect foarte important. Este un proces cu două sensuri între noi și preotul nostru paroh. În loc să ne plângem de faptul că avem un paroh mai slab sau să ne petrecem timpul compătimindu-ne și gândindu-ne la preotul paroh extraordinar din parohia vecină, să depunem toate eforturile pentru a-l ajuta pe cel ce ne stă în față în parohia noastră. Să ne facem timp pentru a merge la biserică mult mai des. Să nu ne limităm doar la slujba de duminică. Să mergem și la alte slujbe, să participăm la toate propunerile „extra“ oferite de parohia noastră. Taina Mărturisirii are o valoroare deosebită. Cu timpul ne vom da seama cât de importante sunt toate acestea pentru viața noastră spirituală.

6. Provocați-l

Fiți enoriașii care îl inspiră să fie un preot mai bun. Desigur, nu vreau să spun că trebuie să-i țineți prelegeri, dar abordați-l și spuneți-i ce predicii v-au inspirat, că doriți să vă explice ceva ce nu ați înțeles sau propuneți-i să vă vorbească despre o temă anume. Ajută-l să știe că munca pe care o face este apreciată și cuvintele sale nu intră pe o ureche pentru a ieși imediat pe cealaltă. Știm că în unele locuri prezența la Liturghie scade foarte mult, chiar dacă aceasta crește în altă parte. În locurile în care se înregistrează o creștere există o atitudine de iubire și respect, nu doar un loc călduț. Dacă nu vă place zgomotul și șoaptele din bănci înainte de începerea Liturghiei, cereți-i preotului să încurajeze o atmosferă de liniște și rugăciune înainte de celebrarea slujbelor. Dacă credeți că melodiile ce se cântă ar putea fi mai înălțătoare, oferiți-vă talentele pentru a crea ceva mai bun. Dacă nu vă plac icoanele sau cum este amenajată biserica, propuneți-i să donați ceva mai frumos. Dacă vedeți că sunt tineri / bîtrâni / singuri și nimeni nu îi ajută, formați un grup pentru a le veni în ajutor. Faceți-o cu atenție, tact și respect, dar făceți-o! În acest fel, parohia poate „construi“ parohul și parohul va construi parohia.

Traducere: ACC



Sursa:it.aleteia.org