Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa îndeamnă studenții să lase o amprentă pozitivă în istorie

 
Papa îndeamnă studenții să lase o amprentă pozitivă în istorie
  • 17 Feb 2017
  • 3881

”Educația și formarea universitară a noilor generații este o exigență primară a vieții și a dezvoltării societății”: a spus papa Francisc în cadrul vizitei efectuată în cursul dimineții de vineri, 17 februarie a.c., la Universitatea Roma Tre. Migrațiile, a spus pontiful în discursul său, ”nu sunt un pericol” ci o provocare pentru a crește, dând răspunsuri concrete în fața trăsăturilor ”lichide” care marchează societatea și economia.

Papa a plecat cu automobilul de la Casa Sf. Marta în jurul orei 9.45 și a ajuns la câteva minute după ora 10.00 la sediul universității din Via Ostiense, unde a fost întâmpinat de rectorul magnific, prof. Mario Panizza.  La întâlnirea cu studenții, papa Francisc a răspuns spontan la patru întrebări – puse de Giulia, Niccolò, Riccardo și Nour - și a înmânat autorităților academice discursul pregătit. La încheierea vizitei, Sfântul Părinte a revenit cu automobilul în Cetatea Vaticanului.

Este prima vizită a papei Francisc într-o universitate de stat din Roma.  Frecventată de aproximativ 40.000 de studenți, Universitatea Roma Tre a mai primit vizita unui pontif, Ioan Paul al II-lea, în anul 2002.

”Sanctitate, care sunt în opinia Dumneavoastră medicamentele prin care se pot contrasta manifestărilor unor activități violente, din nefericire întotdeauna prezente în istoria umanității?”, l-a întrebat Giulia pe Sfântul Părinte. ”Tu ai vorbit de activități violente, de violență”, a răspuns liber papa Francisc. ”Dar să ne gândim la limbaj. Tonul limbajului este ridicat, foarte mult. Pe stradă, acasă, astăzi se vorbește tare, se strigă, lumea se insultă cu o normalitate… există și violența din exprimare, din vorbire. (…) Violența este un proces care ne face de fiecare dată mai anonimi: îți ia numele. (…) Iar ceea ce vedem aici crește în continuu și devine violență mondială. (…) Nimeni nu poate să nege că suntem astăzi în război și acesta este al Treilea Război Mondial pe bucăți, dar există. Trebuie să coborâm un pic tonul și trebuie să vorbim mai puțin și să ascultăm mai mult. Există multe medicamente împotriva violenței, dar primul, cel dintâi este inima, o inimă care știe să primească ceea ce gândești tu. (…) Războaiele încep din inima ta, din inima noastră. Când eu nu sunt capabil să mă deschid celorlalți, să-i respect pe ceilalți, să vorbesc cu ceilalți, să dialoghez cu ceilalți: acolo începe războiul. (…) Această sămânță este începutul războiului: pentru că nu există dialog. Cred că acesta este fundamentul. Acest lucru spune mult unei universități, pentru că am auzit ceea ce spunea domnul rector: universitatea este universul, este tocmai locul în care se poate dialoga, în care este loc pentru toți. Dialogul este propriu unei universități. O universitate trebuie să aibă această lucrare artizanală a dialogului. Desigur, e important să urmărești lecțiile, înțelepciunea profesorilor, dar e important dialogul, dezbaterea. (…) Eu merg la universitate ca să învăț, dar eu voi spune: ca să trăiesc, ca să trăiesc adevărul, să caut adevărul; ca să trăiesc binele, bunătatea, ca să caut bunătatea; ca să trăiesc frumosul, să caut frumusețea. Adevărul, bunătatea și frumusețea. Toate acestea se realizează împreună: este un parcurs universitar care nu se termină niciodată”.

Să ascultăm mai departe, cu Anca Mărtinaș Giulimondi, o sinteză a discursului înmânat de papa Francisc Universității Roma Tre: 

În fața numeroaselor semnale de dușmănie și de violență din lume, nu trebuie asumată atitudinea de descurajare sau de neîncredere, a evidențiat Sfântul Părinte în discursul de la Universitatea Roma Tre, insistând asupra speranței ca o componentă esențială a tineretului, cei care aparțin acestei categorii neputându-și permite să fie lipsiți de speranță.

Când lipsește speranța, lipsește de fapt viața; și atunci, unii merg în căutarea unei existențe înșelătoare, oferită de negustorii de iluzii. Aceștia – a explicat Sfântul Părinte – vând ceea ce procură fericirea aparentă și de moment însă, în realitate, introduc pe căi fără ieșire, fără viitor, în adevărate labirinturi existențiale. Bombele distrug trupurile, dependențele distrug mințile, sufletele și trupurile, a spus pontiful, dând ca exemplu industria jocului de noroc. Universitățile pot aduce o contribuție validă la studierea în vederea prevenirii și contrastării jocului patologic de noroc, care provoacă daune grave persoanelor și familiilor, cu importante costuri sociale", a reliefat Sfântul Părinte în discursul pregătit cu prilejul vizitei la Universitatea "Roma Tre".

De asemenea, pontiful i-a îndemnat pe studenți la angajarea în proiecte de sprijinire a celor din urmă, pentru a face să crească în Roma sentimentul apartenenței la o "patrie comună".

"Numeroase situații de urgență socială și numeroase situații de dificultăți și sărăcie ne interpelează: să ne gândim la persoanele care trăiesc pe stradă, la migranți și la cei care au nevoie nu doar de hrană și de îmbrăcăminte dar și de integrare în societate, precum cei care ies din închisoare", a subliniat papa Francisc în reflecția pregătită cu ocazia vizitei la Universitatea "Roma Tre", pontiful asigurând că înfruntarea acestor situații de sărăcie socială ne face protagoniști ai unor acțiuni constructive care se opun acțiunilor distructive ale conflictelor violente, opunându-se totodată culturii hedonismului și debarasării, bazată pe idolul banului, al plăcerii și al aparenței. "În schimb" – a asigurat papa Francisc – "lucrând cu proiecte, chiar și mici, care favorizează întâlnirea și solidaritatea, se recuperează împreună un sentiment de încredere în viață".

Suveranul Pontif a evidențiat importanța ca – mai ales în mediile universitare – schimbările din timpurile noastre să fie interpretate și înfruntate "cu reflecție și discernământ, adică fără prejudecăți ideologice, fără teamă sau fugă".

La final, papa Francisc le-a sugerat studenților să încerce să se întrebe, dacă gândirea lor devine mai individualistă sau mai solidară, spunând că, dacă este mai solidară, este un semn bun, ce indică mersul împotriva curentului, însă în unica direcție care are un viitor și oferă viitor. Totodată, pontiful le-a amintit profesorilor și studenților de la Universitatea "Roma Tre" responsabilitatea de a lăsa o amprentă pozitivă în istorie - rv/AM   

(rv - A. Dancă)



Sursa:ro.radiovaticana.va