Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Rio: orașul zgârie noriilor şi a cartierelor sărăciei extreme

 
Rio: orașul zgârie noriilor şi a cartierelor sărăciei extreme
  • 22 Iul 2013
  • 4472
La Rio de Janeiro, totul este gata pentru a-l primi pe Papa. Oraşul este atât de minunat încât Ioan Paul al II-lea spunea despre Rio că „doar un arhitect divin putea să o creeze”, confirmând ceea ce spun brazilienii, că Dumnezeu a creat lumea în şase zile, iar a şaptea zi s-a dedicat creării oraşului Rio.

Oraşul cu populaţie cariocă este şi o metropolă a marilor contraste. Când se vorbeşte despre „Oraşul Minunat” ne gândim imediat la mare, la plaja din Copacabana, stâncile cu forme măreţe, Statuia lui Cristos Mântuitorul de pe Corcovado, zgârie norii care se oglindesc în apele golfului.

Dar există şi o altă faţă a oraşului Rio, o parte ce conţine cartierele sărăciei extreme, o realitate pe care Biserica nu a voit să o ascundă niciodată. În 1980, Ioan Paul al II-lea a vizitat favela Vidigal, în vreme ce Papa Francisc a dorit să includă în programul călătoriei prezenţa sa la Varginha.

Rio de Janeiro numără cel puţin 700 astfel de cartiere. Nimeni nu cunoaşte numărul lor exact. Sunt agăţate de numeroasele coline, aşa numitele „morros” care înconjoară oraşul, şi sunt alcătuite din barăci, unde totul este improvizat, cu fire electrice care se spânzură deasupra capetelor locuitorilor, contrastate de antene parabolice. Circa un milion şi jumătate de persoane trăiesc această realitate braziliană ce constituie un univers privit cu neîncredere de către restul oraşului ca pe un concentrat de criminalitate, trafic de droguri, violenţă şi mizerie. La rândul ei, populaţia favelelor consideră cealaltă faţă a oraşului ca fiind o lume duşmană şi de neînţeles.

Locuitorilor acestor cartiere nu le place să se vorbească despre aceste zone ca despre favele sau baracopole, ci ar dori să li se spună „comunităţi”, unde nu există doar criminalitate şi mizerie, ci şi o populaţie de persoane care muncesc şi care trăiesc în acele cartiere pentru că sunt unicele zone în care şi-ar putea plăti o chirie.

În 2008, în vederea marilor evenimente braziliene, precum Ziua Mondială a Tinerilor. Mondialele de Fotbal şi Olimpiadele, guvernul a realizat o operă de înlăturare a criminalităţii, trimiţând în aceste cartiere corpuri speciale ale forţelor de ordine care, după ce i-au alungat pe traficanţi au instalat unităţi de poliţie care interacţionează cu populaţia pentru îmbunătăţirea climatului.

Până în 2016, guvernul brazilian are intenţia să îmbunătăţească situaţia în 40 de astfel de cartiere. Dar, potrivit Bisericii din Brazilia, înainte situaţia era funcţională într-o oarecare măsură, chiar şi în condiţii de ilegalitate, Statul trebuind acum să furnizeze servicii: şcoli, apă potabilă, ajutoare pentru creşterea ocupaţională.

Doar astfel se va putea avea un proiect în măsură să furnizeze asistenţă în aceste comunităţi ,încât să nu mai fie considerate o parte bolnavă a oraşului, ci o parte integrantă a acestuia.

De altfel, statuia lui Isus Mântuitorul de pe Corcovado pare că vrea să invoce unitatea dintre cele două suflete ale oraşului”.


Sursa:ro.radiovaticana.va

Știri din aceeași categorie