Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa. Asociațiile Caritas, nu agenții sociale ci organisme în slujba carității Bisericii

 
Papa. Asociațiile Caritas, nu agenții sociale ci organisme în slujba carității Bisericii
  • 17 Noi 2016
  • 3401

Sfântul Părinte i-a primit în audiență vineri, 17 noiembrie, pe membrii Consiliului reprezentativ și al personalului asociației Caritas Internationalis. Întâlnirea pontifului cu cei circa 80 de participanți s-a desfășurat în Sala Clementină din Palatul Apostolic, cu începere de la ora 11, cuvântul de salut adresat papei Francisc fiind rostit de cardinalul Luis Antonio Tagle, președinte al Confederației caritative mondiale a Bisericii Catolice.

La rândul său, pontiful le-a adresat participanților un discurs liber, în cuvântul pregătit pentru această ocazie amintind că evanghelizarea este scopul Bisericii, dar că "evanghelizarea necesită adaptarea la diferite situații, ținând cont de viața familială și de cea socială, ca și de situația internațională, cu o deosebită atenție față de pace, dreptate și dezvoltare".

Referindu-se la misiunea avută de asociațiile Caritas la nivel național, pontiful a subliniat că "nu sunt agenții sociale, ci organisme ecleziale care participă la misiunea Bisericii".

Papa Francisc: «După cum este scris în statutele voastre», se spune în discursul pregătit, «"sunteți chemați să-l asistați pe pontif și pe episcopi în ministerul lor caritativ" (art 1.4). Urgențele sociale din zilele noastre necesită punerea în aplicare a ceea ce Ioan Paul al II-lea a definit "o nouă fantezie a carității" (Nuovo millenio ineunte, 50): aceasta devine concretă nu doar prin eficiența ajutoarelor acordate, dar mai ales prin capacitatea de a deveni aproapele [n.n. celui aflat în nevoie], însoțindu-i pe cei mai excluși social prin comportamente de împărțire fraternă. Trebuie făcut astfel încât caritatea și dreptatea să strălucească în lume, în lumina Evangheliei și a învățăturii Bisericii, implicându-i inclusiv pe cei săraci, astfel încât să devină adevărații protagoniști ai propriei dezvoltări".»

La final, mulțumindu-le participanților, în numele Bisericii, pentru ceea ce fac pentru cei din urmă, pontiful i-a încurajat să continue pe calea acestei misiuni prin care Biserica este percepută ca o adevărată însoțitoare de drum, aproape de inima și de speranțele bărbaților și femeilor din această lume.

Papa Francisc: «Continuați să duceți mesajul Evangheliei bucuriei în întreaga lume, mai ales acelora care sunt lăsați în urmă, acelora care nu au puterea de a schimba lucrurile, pentru că schimbarea este posibilă. Sărăcia, foametea, bolile, persecuția nu sunt o fatalitate și nu pot reprezenta situații permanente. Punându-ne încrederea în forța Evangheliei, noi putem contribui într-adevăr la schimbarea situațiilor sau cel puțin la îmbunătățirea lor. Putem să reafirmăm demnitatea acelora care așteaptă un semn al iubirii, să protejăm și să construim împreună 'casa noastră comună'.»  

RV/AM



Sursa:ro.radiovaticana.va