Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Un nou doctor în Teologie

 
Un nou doctor în Teologie
  • 17 Noi 2016
  • 3186

Marți, 15 noiembrie 2016, în Aula Magna a Institutului Pontifical Oriental a avut loc susținerea tezei de doctorat a diaconului Tuțu Claudiu, avându-l ca și coordonator pe Preasfiția Sa Manuel Nin, OSB.

Teza de doctorat «- Γνώμή – Le fonti bibliche, patristiche e filosofiche di un concetto antropologico di San Massimo il Confessore», este împărțită în trei capitole: 1. Γνώμή nella Bibbia; 2. Γνώμή nella storia della Filosofia greca; 3. Γνώμή nei testi Patristici.

După introducerea făcută de catre pr. Kokkaravalayil Sunny Thomas  S.J., au urmat cele 30 de minute alocate pentru prezentarea propiu-zisă a lucrării.

Părintele diacon Claudiu a început prezentarea amintind faptul că tematica respectivă nu a mai fost tratată într-o manieră amănunțită. Apoi a afirmat, conform cercetărilor făcute că termenul Γνώμή este utilizat cu numeroase sensuri în Sfânta Scriptură. A continuat precizând că teologul german Hans Urs von Baltazar a fost cel care l-a uzitat si comentat cel mai mult pe sfântul Maxim Mărturisitorul. Teologul a explicat că termenul Γνώμή, așa cum este întrebuințat în Sfânta Scriptură ar putea fi tradus în același timp, fără a greși, ca și ordin sau comandă, gândire, argument, consens, opinie, proiect, cuvânt, decizie, raport, compasiune, capacitate de a cunoaște și de a gândi, capacitate de a accepta.

După un lung drum prin filosofia grecească a trecut prin filtrul acesteia termenul mai sus precizat, revelându-i alte caracteristici, similare sau opuse cu cele ale Sfintei Scripturi. De exemplu, Γνώμή poate reprezenta o facultate rațională a sufletului omenesc, un discernamânt, iar în Aristotel si Platon reprezintă judecată, discernamânt, conștiință si suflet.

O altă sursă a lucrării a fost reputatul teolog elvețian Lars Thunberg și opera acestuia Microcosm and Mediator – The theological anthropology of Maximus the Confessor.

Au urmat apoi întrebările profesorilor de la Institutul Pontifical, membrii ai comisiei prezente, întrebări care au suscitat o serie de răspunsuri elaborate ale candidatului.

La final, noul doctor în teologie, a mulțumit celor prezenți. Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frățească, iar studenții Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma au intonat tradiționalul La mulți ani.

Text: Aurel Cornea

Foto: Radu Vlad Pupăză





Sursa:pioromeno.com