Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Nicio persoană nu există fără să fi fost prima dată un embrion

 
Nicio persoană nu există fără să fi fost prima dată un embrion
  • 16 Iul 2013
  • 4236
În timp ce în parlamentul francez continuă discutarea proiectului legislativ care doreşte liberalizarea cercetării asupra embrionului uman, episcopii catolici cer începerea unei dezbateri publice asupra problemei, dialog care „să conducă la găsirea celei mai bune soluţii”.

Cererea a fost făcută de responsabilul pentru probleme de bioetică din cadrul Conferinţei Episcopale din Franţa, Mons. Pierre d’Ornellas.

Obiectivul acestei iniţiative legislative aprobate deja de prima lectură a Senatului din Franţa, este aceea ce a modifica Legea Bioeticii din 2011 pentru ca cercetarea pe embrionul uman, astăzi interzisă în majoritatea cazurilor, să fie autorizată în principiu şi în nişte condiţii mai puţin restrictive.

Mons. d’Ornellas a subliniat că evenimentele din ultimele luni din societatea franceză demonstrează cât este de importantă dezbaterea publică a problemelor care se referă în mod direct la viaţa societăţii.

Amintind de experienţa pozitivă a dezbaterii publice pe teme bioetice din 2009, reprezentatul Bisericii Catolice a spus că „există motive serioase pentru care discuţia care s-a încheiat în 2011 a condus la decizia de a menţine interzicerea cercetării asupra embrionului uman şi asupra celulelor stem embrionare”.

Prin autorizarea unei astfel de cercetări, a spus Mons. d’Ornellas, ar fi pentru prima dată când în legislaţia franceză ar fi „legală folosirea fiinţelor umane”.

În 2011 legislatorul a considerat oportună dezbaterea publică pentru orice modificare a legislaţiei referitoare la problemele bioetice, dar acest lucru nu s-a întâmplat şi de această dată. De aceea arhiepiscopul de Rennes şi-a exprimat nedumerirea în faţa deciziei de a exclude dialogul public înainte de a vota modificarea legislaţiei. Arhiepiscopul a amintit că Biserica Catolică este mereu deschisă dialogului şi conştientă de implicaţiile sociale ale problemelor bioetice.

În comunicatul emis se subliniază că „progresul nu este niciodată autentic dacă etica şi ştiinţa nu merg pe acelaşi drum”, iar etica recunoaşte că embrionul uman împarte cu noi umanitatea noastră, „pentru că nicio persoană nu există fără să fi fost prima dată un embrion”. Nerecunoaşterea acestui „ecosistem uman sfârşeşte mai devreme sau mai târziu prin întoarcerea împotriva noastră”.



Sursa:ro.radiovaticana.va