Sfântul Părinte a primit astăzi în audiență rudele victimelor franceze ale atentatului terorist de la Nisa, comis de un imigrant de religie musulmană, în seara de 14 iulie a.c., sărbătoarea națională a Franței. Potrivit bilanțului oficial, cel puțin 84 de persoane de diferite naționalități au fost ucise, printre care și un cetățean român, iar aproximativ trei sute de oameni au fost răniți. Rudele victimelor, aproximativ o mie de persoane, erau însoțite la audiența cu Sfântul Părinte de episcopul diecezei de Nisa, mons. André Marceau.
În cuvântul său, papa Francisc a vorbit mai întâi în franceză și s-a scuzat pentru faptul că, necunoscând bine limba franceză, se adresează mai departe în italiană. Sfântul Părinte și-a exprimat profunda emoție pentru întâlnirea cu rudele victimelor care, a observat, suferă în trup și suflet pentru că ”într-o seară de sărbătoare, violența a lovit orbește, pe voi sau pe unul din cei dragi ai voștri, fără a ține cont de origine sau de religie”.
Papa Francisc: ”Doresc să împărtășesc durerea voastră, o durere care este și mai mare atunci când mă gândesc la copiii, chiar la familiile întregi, a căror viață a fost curmată pe neașteptate și într-un fel atât de dramatic. Vă asigur pe fiecare dintre voi de compasiunea, apropierea și rugăciunea mea. Dragi familii, îl rog pe Tatăl nostru ceresc, Tatăl tuturor, să-i primească la sine pe răposații voștri dragi, ca să afle degrabă odihna și bucuria vieții veșnice”.
Pentru creștini, a continuat papa Francisc, fundamentul speranței este Isus Cristos care a murit și a înviat. Apostolul Paul ne asigură că ”dacă am murit împreună cu Cristos, credem că vom și trăi împreună cu el, știind că Cristos cel înviat din morți nu mai moare, moartea nu mai are nici o putere asupra lui” (Rom 6, 8-9).
Papa Francisc: ”Fie ca certitudinea vieții veșnice, pe care o împărtășesc și credincioșii de altă religie, să vă fie mângâiere în viață și să fie un puternic motiv de perseverență pentru a continua întăriți drumul vostru în această viață”.
Pontiful a amintit în cuvântul său și pe toate persoanele care au fost rănite, iar în unele cazuri, chiar mutilate, în trup și în suflet, precum și pe cei care, tocmai din acest motiv, n-au reușit să vină sau se află încă pe un pat de spital. ”Biserica”, a afirmat papa Francisc, ”vă stă aproape și vă însoțește cu o imensă compasiune. Prin prezența sa alături de voi, ea cere Domnului să vină în ajutorul vostru și să reverse în inimile voastre simțăminte de pace și fraternitate”.
În fine, Sfântul Părinte și-a exprimat gratitudinea față de cei care au venit și continuă să vină în ajutorul rudelor și victimelor atentatului, atât asociațiile diecezei catolice, cât și alte asociații care cuprind reprezentanți ai tuturor confesiunilor religioase, ”un semn foarte frumos de speranță”. ”Mă bucur”, a spus Pontiful, ”să văd că între voi sunt foarte vii relațiile inter-religioase și aceasta nu poate decât să contribuie la ușurarea rănilor lăsate de aceste evenimente dramatice”.
Papa Francisc: ”A stabili un dialog sincer și relații fraterne între toți oamenii, în special între cei care cred într-un Dumnezeu unic și milostiv, este o prioritate urgentă pe care cei responsabili, fie politici, fie religioși, trebuie să caute să o promoveze și pe care fiecare este chemat să o practice în mediul său. Când este mare ispita de a se închide în sine sau de a răspunde la ură cu ură și la violență cu violență, este necesară convertirea autentică a inimii. Acesta este mesajul pe care Evanghelia lui Isus ni-l adresează nouă, tuturor. Se poate răspunde la atacurile diavolului numai prin lucrările lui Dumnezeu, care sunt iertarea, iubirea și respectul față de aproapele, chiar dacă este diferit”.
”Dumnezeu să vă binecuvânteze”, a spus din nou în franceză papa Francisc, la finalul audienței.
(rv – A. Dancă)