Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Să-l vestim pe Cristos omului european

 
Să-l vestim pe Cristos omului european
  • 29 Aug 2016
  • 3674

”A contribui la găsirea unor noi căi, a unor metode creative și a unui limbaj adaptat pentru ca vestirea lui Isus Cristos să ajungă în toată frumusețea sa la omul european contemporan”: este îndemnul papei Francisc transmis participanților la cel de-al XIV-lea simpozion inter-creștin de la Salonic, în Grecia, în desfășurare de la 28 la 30 august a.c. Mesajul a fost trimis cardinalului Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, care participă la simpozionul de la Salonic. Ajunsă la cea de-a XIV-a ediție, manifestarea ecumenică are ca temă ”Necesitatea unei re-evanghelizări a comunităților creștine din Europa”, fiind organizată de Institutul Franciscan de Spiritualitate al Universității Pontificale ”Antonianum” din Roma și de Departamentul de Teologie al Facultății Teologice Ortodoxe a Universității ”Aristoteles” din Salonic.

Apreciind finalitatea organizatorilor, ”a sprijini un dialog teologic și cultural între catolici și ortodocși”, papa Francisc subliniază importanța temei alese pentru ediția din acest an a simpozionului: o nouă vestire a Evangheliei în comunitățile creștine de pe Bătrânul continent. ”Prezența în Europa a atâtor persoane, care deși sunt botezate”, notează Pontiful, ”nu sunt conștiente de darul credinței primite, nu îi simt mângâierea și nu participă deplin la viața comunității creștine, reprezintă o provocare pentru toate Bisericile prezente pe continent”. ”Într-o realitate precum cea europeană, în care se desfac tot mai mult legăturile cu rădăcinile creștine”, se mai citește în mesajul Papei, ”se simte în mod lămurit necesitatea unei noi lucrări de evanghelizare. Acest efort misionar este sprijinit de convingerea profundă că Isus Cristos, «cu noutatea sa, poate întotdeauna să reînnoiască viața și comunitatea noastră și, chiar dacă trece prin epoci obscure și slăbiciuni bisericești, propunerea creștină nu îmbătrânește niciodată» (exhort. ap. Evangelii gaudium, 11). ”Drept care”, încheie Sfântul Părinte, ”îmi exprim urarea ca simpozionul, cu ajutorul reflecțiilor propuse de iluștrii conferențieri și grație unui schimb sincer și cordial între cercetătorii catolici și ortodocși, să contribuie la găsirea unor noi căi, metode creative și a unui limbaj adaptat pentru a face să ajungă vestirea lui Isus Cristos în toată frumusețea sa la omul european contemporan”. Papa Francisc a invocat în acest sens mijlocirea Preasfintei Maici a lui Dumnezeu, Maria, a Sfântului Apostol Paul, ”care cel dintâi a vestit Evanghelia locuitorilor din Salonic” și a Sfinților evanghelizatori Ciril și Metodiu, originari din acest oraș.

La rândul său, patriarhul ecumenic Bartolomeu a trimis un mesaj participanților la simpozionul inter-creștin de la Salonic. Ierarhul ortodox își exprimă ”rugăciunea și binecuvântarea” pentru reușita acestei inițiative de studiu între catolici și ortodocși, ”interpretând semnele timpurilor și având conștiința necesității, astăzi în mod special, a dialogului inter-creștin, pentru cultivarea unui climat de încredere reciprocă și de prietenie sinceră între creștini, într-o epocă în care colaborarea și unitatea devin tot mai necesare”. ”Recentele atacuri teroriste, în special din țările Europei occidentale”, notează patriarhul Bartolomeu, ”dovedesc necesitatea absolută a unei re-evanghelizări a Continentului, pentru că problema nu constă atât în creșterea terorismului din partea unei anumite religii, cât mai ales în răspândita descreștinare a Europei, care în ultimele decenii urmează un parcurs de continuă îndepărtare de valorile și tradițiile creștine și adoptă noi teorii și cutume care se opune complet legii lui Dumnezeu”. (…) ”Întoarcerea la credința și viața creștină, la unica Evanghelia a lui Cristos, Lumina, Adevărul și Viața, este unica și adevărata Cale care poate da răspunsuri concrete la preocupările metafizice ale omului contemporan și poate umple golul său ontologic. De aceea, rolul creștinilor este foarte important și fundamental”. ”Iubirea pentru dialog, pentru soluționarea pașnică a contrastelor și pentru reconciliere îi unește pe creștini. Convingerea că Isus Cristos este marea și unică speranță a lumii întotdeauna, dar în mod deosebit în actualele circumstanțe dificile prin care trece omenirea la nivel universal și mai ales în societățile multiculturale și multireligioase ale Europei, constituie o dinamică pe care toți trebuie să o adoptăm și să o trăim atât prin faptele cât și prin cuvintele noastre”. ”Viitorul”, încheie patriarhul ecumenic, „îi aparține lui Cristos, Bisericii sale și teologiei sale, de aceea trebuie să luptăm cu toate forțele ca să nu fie dezamăgite așteptările lumii, care își îndreaptă atenția cu mare speranță spre Creștinism pentru a găsi sprijin și mângâiere”. 

(rv – A. Dancă)



Sursa:ro.radiovaticana.va