“În timpul acestui Jubileu, ar fi bine dacă, pășind pragul Porții Sfinte, al Porții Milostivirii, pelerinii și-ar aminti de episodul din Evanghelie, petrecut la poarta cetății din Nain. Când Isus a văzut acea mamă în lacrimi, acesta i-a intrat în inimă. Fiecare ajunge la Poarta Sfântă ducând propria existență, cu bucurii și suferințe, cu proiecte și falimente, cu îndoieli și temeri, pentru a le prezenta milostivirii lui Dumnezeu”. Acest fragment, din cateheza papei Francisc de miercuri, 10 august, din cadrul audienței generale, desfășurată în Aula Paul al VI-lea din Vatican, conține esența reflecției pontifului, și anume compasiunea lui Dumnezeu.
Inspirându-se din fragmentul evanghelic în care se relatează despre învierea fiului văduvei din Nain, din capitolul 7 al Evangheliei după Sfântul Luca, pontiful compară sentimentele de compasiune avute de Isus față de văduva îndurerată de pierderea unicului fiu (întâlnită la poarta cetății din Nain) cu sentimentele pe care Domnul le are față de noi, cei de azi, când ne zărește trecând pragul Porții Sfinte.
Papa Francisc: “Putem fi siguri că, la Poarta Sfântă, Domnul se apropie de noi pentru a se întâlni cu fiecare în parte, pentru a ne aduce și oferi cuvântul său pătrunzător de consolare: „Nu plânge!” (Lc, 7, 13). Aceasta este Poarta întâlnirii dintre suferința umanității și compasiunea lui Dumnezeu. Trecând pragul acestei Porți, pătrundem ca pelerini în interiorul milostivirii divine, Domnul repetându-ne tuturor cuvintele spuse tânărului mort „…îți zic scoală”. Cuvântul pătrunzător al lui Isus ne poate face și pe noi să ne ridicăm și să înfăptuim trecerea de la moarte la viață".
"Cuvântul lui Isus" – a asigurat pontiful – “ne readuce din nou la viață, este dătător de speranță, readuce prospețimea în inimile obosite, deschide o viziune asupra lumii și asupra vieții care merge dincolo de suferință și de moarte. Pe Poarta Sfântă este gravat, pentru fiecare dintre noi, inepuizabilul tezaur al milostivirii lui Dumnezeu”.
Oprindu-se asupra reacției avută de martorii care au asistat la învierea fiului văduvei din Nain, despre care se spune că “i-a cuprins pe toți teama și-l preamăreau pe Dumnezeu, zicând: 'Un mare profet s-a ridicat printre noi' și 'Dumnezeu a vizitat poporul său'”, pontiful a scos în evidență că acțiunea mântuitoare lui Isus nu se limitează doar la tânărul mort și la mama acestuia, și nici la locuitorii acelui oraș, ci se extinde la întreaga umanitate. Legat de această reflecție, Sfântul Părinte s-a referit la Jubileul în curs, celebrat – potrivit dorinței sale – nu doar la Roma ci și în toate Bisericile particulare, astfel încât „întreaga Biserică răspândită în toată lumea să se unească unicului cânt de laudă înălțat Domnului”, căci "El este de fapt adevărata Poartă care duce la mântuire și ne readuce la o viață nouă”.
În cadrul saluturilor, papa Francisc a adresat un gând special tinerilor, persoanelor bolnave și cuplurilor unite de curând în sacramentul căsătoriei, amintind figura Sfântului Dominic și ordinul său, de la a cărui fondare se împlinesc opt sute de ani, oferind ca exemplu zelul său apostolic, demn de urmat în educația creștină din familii.
Menționăm că marți, 9 august, Sfântul Părinte a mers într-o vizită privată în două mănăstiri pentru femei din regiunile Lazio și Abruzzo. Pontiful a vizitat mănăstirea benedictină a călugărițelor Reparatoare ale Sfintei Fețe a Domnului nostru Isus Cristos, în provincia Aquila, și mănăstirea călugărițelor franciscane Sfânta Filipa Mareri în Borgo San Pietro di Petrella Salto, în provincia Rieti. Sfântul Părinte a fost însoțit de episcopul de Rieti, mons. Domenico Pompili.
RV/AM