Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc: bucuroși pentru că numele noastre sunt scrise în ceruri

 
Papa Francisc: bucuroși pentru că numele noastre sunt scrise în ceruri
  • 03 Iul 2016
  • 4107

”Să învățăm tot mai bine arta de a fi bucuroși, nu din motive omenești, ci pentru certitudinea că numele noastre sunt scrise în ceruri”: a spus papa Francisc duminică, la rugăciunea ”Angelus”, recitată împreună cu mii de credincioși care au sfidat canicula pentru a fi prezenți la tradiționala întâlnire duminicală cu Sfântul Părinte. După cum s-a mai spus, în luna iulie sunt suspendate obișnuitele audiențe generale de miercuri, precum și audiența generală jubiliară, singurele ocazii de a-l întâlni public pe papa Francisc fiind rugăciunea duminicală ”Angelus” în Piața San Pietro și Ziua mondială a tineretului de la Cracovia, de la 27 la 31 iulie a.c.

Comentând evanghelia duminicii, a 14-a din timpul liturgic de peste an, potrivit calendarului roman sau latin, papa Francisc a subliniat apropierea Împărăției lui Dumnezeu și spiritul cu care discipolul de astăzi al lui Isus trebuie să ducă în lume mesajul său de iubire și milostivire.
Papa Francisc: «Dragi frați și surori, evanghelia acestei zile, luată din capitolul zece al evangheliei după Luca (vv. 1-12.17-20) ne face să înțelegem cât de necesar este a-l invoca pe Dumnezeu, ”domnul secerișului, să trimită lucrători în secerișul său” (v. 2). ”Lucrătorii” de care vorbește Isus sunt misionarii Împărăției lui Dumnezeu pe care El însuși îi chema și îi trimitea ”doi câte doi înaintea sa în toate cetățile și locurile pe unde avea să treacă el” (v. 1). Îndatorirea lor este să vestească un mesaj de mântuire adresat tuturor, spunând: ”Este aproape de voi Împărăția lui Dumnezeu” (v. 9). Într-adevăr, Isus l-a ”apropiat” pe Dumnezeu de noi. În Isus, Dumnezeu domnește în mijlocul nostru, iubirea sa milostivă învinge păcatul și mizeria omenească.

Aceasta este Vestea cea bună pe care ”lucrătorii” trebuie să o ducă la toți oamenii: un mesaj de speranță și de mângâiere, de pace și de caritate. Isus, când trimite discipolii înaintea sa în sate, le dă această recomandare: ”Mai întâi spuneți: pace acestei case! (…) Vindecați bolnavii din ea” (vv. 5.9). Toate acestea înseamnă că Împărăția lui Dumnezeu se construiește zi de zi și oferă încă de pe acest pământ roadele sale de convertire, purificare, iubire și mângâiere între oameni.

Cu ce spirit va trebui să îndeplinească această misiune discipolul lui Isus? Mai întâi de toate va trebui să fie conștient de realitatea dificilă și uneori ostilă care îl așteaptă. Isus spune, de fapt: ”Vă trimit ca pe niște miei în mijlocul lupilor” (v. 3), pentru că știe că misiunea este împiedicată de lucrarea celui rău. De aceea, lucrătorul Evangheliei se va strădui să fie liber de tot felul de condiționări omenești, neluând cu sine nici pungă, nici desagă, nici încălțăminte (cf. v.4), după cum recomandă Isus, pentru a se bizui numai pe puterea Crucii lui Cristos. Aceasta înseamnă a abandona orice motiv de mândrie personală și a deveni instrumente umile ale mântuirii săvârșită de jertfa lui Cristos, care a murit și a înviat pentru noi.

Creștinul are în lume o misiune minunată și destinată tuturor, fără nicio excludere. Ea cere multă generozitate și, mai ales, privirea și inima îndreptate spre înalt, pentru a invoca ajutorul Domnului. Este multă nevoie de creștini care să dea mărturie cu bucurie pentru Evanghelie în viața de fiecare zi. Discipolii, trimiși de Isus, ”s-au întors plini de bucurie” (v. 17). Noi toți, păstori și credincioși, suntem chemați să învățăm tot mai bine arta de a fi bucuroși, nu din motive omenești, ci pentru certitudinea că ”numele noastre sunt scrise în ceruri” (v. 20), pentru că, altfel spus, suntem predestinați să fim pătrunși de iubirea lui Isus, deja pe acest pământ și mai ales în viața de dincolo. Bucuria este prezentă și lucrează în noi prin Duhul Sfânt (cf Gal 5,22). Călăuzirii și sprijinului său îi încredințăm vocația tuturor celor botezați de a fi mărturisitori ai lui Cristos, constructori de comunități creștine bogate în credință și caritate, înnoitori ai lumii în spiritul Evangheliei.

Să-l rugăm pe Domnul, prin mijlocirea Fecioarei Maria, ca să nu lipsească niciodată Bisericii inimi generoase, care să lucreze pentru a duce tuturor iubirea și blândețea Tatălui ceresc».

După rugăciunea ”Angelus”, papa Francisc a salutat nominal mai multe grupuri de pelerini din alte țări, în special tinerii din Ibiza care se pregătesc pentru sacramentul mirului, și credincioșii din orașul italian Ascoli Piceno care, în Anul Milostivirii, au venit pe jos, urmând străvechea Via Salaria, până la Porțile Sfinte din Cetatea Eternă. ”În Anul Sfânt al Milostivirii”, a spus Pontiful tuturor pelerinilor prezenți în această primă duminică din luna iulie în Piața San Pietro, ”îmi place să amintesc că miercurea viitoare (6 iulie – n.n.) vom celebra comemorarea Sfintei Maria Goretti, adolescentă martiră care înainte de a muri l-a iertat pe asasinul ei”.

Primiți acum Binecuvântarea Apostolică invocată de papa Francisc duminică la rugăciunea ”Angelus”, binecuvântare ce ajunge prin mijloacele de comunicare la toți cei care o primesc în spirit de credință.

(rv – A. Dancă)



Sursa:ro.radiovaticana.va