Lucrările Congresului Euharistic Internațional din Cebu, Filipine, continuă. Azi, 29 ianuarie, este cea de-a șasea zi de Congres.
Program:
(decalajul orar este de +6 ore)
Teme abordate la Congres:
Politicienii au fost întrebați dacă "taxele sunt pentru cheltuieli pe petreceri și cumpărături sau trebuie păstrate precum un cadou pentru nevoile societății?". Această provocare a fost lansată ieri, 28 ianuarie, de către Cardinalul Tagle, Arhiepiscop de Manila, în discursul său de la Congresul Euharistic Internațional din Cebu cu titlul: "Euharistia și dialogul cu culturile". Discursul Cardinalul s-a centrat asupra denunțării "culturii deșeurilor". "În timpul nostru - a spus el - avem o cultură a succesului, a obținerii de rezultate", dar "realizările omului sunt frecvent alimentate de materialism, de consumul și acumularea de bunuri, chiar și atunci când nu servesc". Și, de fapt, "cine sunt cei care au lucruri de aruncat? Numai cei care au acumulat lucruri care nu le erau necesare". Motiv pentru care trebuie să se revină la "cultura dăruirii și primirii".
Al 51- lea Congres Euharistic a început duminică 24 ianuarie și se va încheia pe 31. În timpul liturghiei de deschidere, Legatul Papal Cardinalul Charles Bo (Myanmar) a spus că Euharistia este "al treilea război mondial" împotriva sărăciei. Arhiepiscopul de Yangon a condamnat răspândirea malnutriției și a foametei în lume, care este "genocid în masă". "Aceasta - a spus prelatul – ne cheamă să ne angajăm pentru o lume mai dreaptă. Euharistia este al treilea război mondial împotriva unei lumi care produce mai multe arme în timp ce o jumătate de miliard de oameni nu au suficientă mâncare." "Euharistia - a adăugat el - este far al demnității umane pentru cei săraci. Nici o altă religie nu-i ridică pe săraci la acest nivel."
În a doua zi a Congresului, 25 ianuarie, episcopul emerit de Hong Kong, Zen, a dat mărturie despre "misiunea de a proclama și de a fi mărturisitori ai suferinței." Cardinalul le-a cerut în mod special celor prezenți să se roage pentru creștinii persecutați din China, care trăiesc "în apă adâncă, în mijlocul focului, într-o realitate teribilă." Episcopul a amintit de "martirii din istoria recentă a Chinei, care dau o mărturie splendidă despre Isus."
În timpul Liturghiei celebrate pe data de 26 ianuarie de către Eminența Sa Rosales, Arhiepiscop emerit de Manila, a reamintit celor 15 mii de participanți la Congres că Euharistia nu este doar "ceva ce trebuie celebrat, ci o misiune." "Faceți aceasta în amintirea mea - a spus prelatul - înseamnă că de fiecare dată când cineva mănâncă trupul lui Cristos, anunță altora puterea credinței în Domnul nostru Isus Cristos." Apoi, el a încurajat pe cei prezenți: "Faceți Euharistia, trăiți Euharistia, eliberați Euharistia de o simplă celebrare! Și lăsați Trupul și Sângele lui Isus din voi să curgă pe stradă, în autobuze, în cafenele, în birouri, în școli, pe fiecare masă, în casele unde familiile se ceartă."
Mai jos, urmăriți în direct evenimentele Congresului Euharistic Internațional, la care România este reprezentată de PS Claudiu Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore:
ACC