La ora actuală sunt 180 de state care întrețin relații diplomatice cu Sfântul Scaun. La acestea se adaugă Uniunea Europeană și Ordinul Suveran Militar de Malta, precum și Misiunea Permanentă a Palestinei. În ceea ce privește organizațiile internaționale, la 5 iunie 2015, Sfântul Scaun a devenit Observator pe lângă Comunitatea caraibiană.
La Roma își au sediul cancelariile a 86 de ambasade, incluzând-o pe cea a Uniunii Europene și a Ordinului de Malta. Asta după ce în decursul anului trecut s-au mai adăugat Ambasadele din Belize, Burkina Faso și Guineea Ecuatorială. Pe lângă acestea, la Roma își mai au sediul Misiunea Palestinei, Birourile Ligii Statelor Arabe, Organizației Internaționale pentru Migrații și Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați.
În decursul anului 2015 au fost semnate patru noi acorduri. La 1 aprilie a fost semnată Convenția dintre Sfântul Scaun și Republica Italiană în materie fiscală; la 10 iunie, Acordul dintre Vatican și Statele Unite pentru favorizarea respectării la nivel internațional a obligațiilor fiscale și efectuarea „FACTA”, un set de prevederi legislative în domeniul fiscal; la 26 iunie, Acordul global între Sfântul Scaun și Palestina; și la 14 august, Acordul dintre Statul Vatican și Republica Democratică Timorul de Est asupra statutului juridic al Bisericii Catolice. La 22 iunie 2015 a fost ratificat Acordul dintre Sfântul Scaun și Republica Ciad asupra statutului juridic al Bisericii Catolice, acord ce fusese semnat la 6 noiembrie 2013. În fine, la 10 septembrie a fost semnat Memorandumul de Înțelegere între Secretariatul de Stat al Vaticanului și Ministerul Afacerilor Externe din Kuweit asupra consultărilor bilaterale.
(rv – I. Ursuleac)