"Cine nu știe să ierte nu a cunoscut încă plinătatea iubirii", a spus Papa Francisc la Sfânta Liturghie de vineri după-amiază, celebrată la bazilica papală Sfânta Maria cea Mare (Santa Maria Maggiore), din Roma. Celebrarea euharistică din solemnitatea "Sfânta Fecioară Maria, Născătoare de Dumnezeu" a fost urmată de deschiderea Porții Sfinte a bazilicii, Pontiful îndemnându-i pe cei prezenți să o considere pe Fecioara Maria ca fiind Maica Milostivirii și "să se lase cuprinși de iubirea lui Dumnezeu cu încredere deplină și fără teamă". La finalul Sfintei Liturghii, Papa s-a recules în rugăciune în fața icoanei Preacuratei, cinstită cu titlul "Maria Salus Populi romani" (Salvarea poporului roman).
Maica Domnului este "imaginea perfectă a modului în care Biserica trebuie să răspândească iertarea la toți cei care o invocă", a subliniat Papa Francisc, amintind prin cuvintele unui vechi imn că Maica Domnului este o mamă a milostivirii și a iertării.
Papa Francisc: "… iertarea oferită pe Golgota nu cunoaște limite. Nu poate fi oprită de lege, cu subtilitățile sale, nici de înțelepciunea acestei lumi cu diferențierile sale. Iertarea Bisericii trebuie să aibă aceiași extindere pe care a avut-o iertarea lui Isus pe Cruce și iertarea Maicii Domnului la picioarele Crucii. Nu există o altă posibilitate."
De la bazilica papală Santa Maria Maggiore, Papa a adresat îndemnul ca Poarta Sfântă care a fost deschisă să reprezinte de fapt o Poartă a Milostivirii, spunând:
Papa Francisc: "Oricine-i trece pragul este chemat să se cufunde în iubirea milostivă a Tatălui, cu încredere deplină și fără nicio teamă, putând pleca de la această bazilică cu certitudinea va fi însoțit de Maica Domnului."
Pontiful a subliniat "credința trăită de generații întregi de persoane care, cu privirea țintuită pe icoana Maicii Domnului, i-au cerut mijlocirea și consolarea", Maria – a explicat Pontiful – este Maica Milostivirii pentru că l-a născut pe Isus, Chipul însuși al Milostivirii, Fecioara Maria "devenind pelerină împreună cu noi, fără a ne lăsa vreodată singuri pe calea vieții, mai ales în momentele de nesiguranță și de durere".
Referindu-se din nou la iertare, Papa a insistat asupra efectelor benefice ale acesteia asupra persoanelor care o acordă, spunând:
Papa Francisc: "Forța iertării este adevăratul antidot împotriva tristeții provocată de ranchiună și răzbunare. Iertarea deschide spre bucurie și seninătate pentru că eliberează sufletul de gândurile sumbre, în vreme ce mânia și vendeta incită mintea și sfâșie inima, îndepărtând liniștea și pacea."
Îndemnându-ne să trecem pragul Porții Sfinte cu certitudinea că suntem însoțiți de Maica Domnului care mijlocește pentru noi, Papa a pus în lumină necesitatea de a redescoperi frumusețea întâlnirii cu Fiul, cu Isus, încurajându-ne să ne deschidem larg inimile pentru a oferi iertarea, cu speranța și conștiința că aceasta ne este restituită, astfel încât viața noastră să devină un instrument al iubirii lui Dumnezeu".