Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Intervenția PS Petru Gherghel la Sinodul Episcopilor

 
Intervenția PS Petru Gherghel la Sinodul Episcopilor
  • 12 Oct 2015
  • 4470

”Din partea Conferinţei Episcopilor Catolici din România am prezentat în aula sinodală un mesaj de apreciere faţă de familiile noastre şi un apel la continuarea promovării familiilor printr-o mai mare angajare în pregătirea şi susţinerea lor”: a spus într-un mesaj publicat pe Internet episcopul Petru Gherghel despre intervenția sa la cea de-a XIV-a adunare generală a Sinodului Episcopilor, în desfășurare la Roma de la 4 la 25 octombrie 2015 pe tema ”Vocația și misiunea familiei în Biserică și în lumea contemporană”. Episcopul diecezei romano-catolice de Iași a fost ales să participe la actuala adunare sinodală de Conferința Episcopilor din România.

Intervenția PS Petru Gherghel a avut loc în 9 octombrie, la cea de-a cincea congregație generală a Părinților Sinodali, când au început dezbaterile privind partea a II-a a documentului de lucru (”Instrumentum laboris”).

Deosebit de încărcată, și agenda acestei săptămâni a lucrărilor sinodale, cu sesiuni de comunicări și analize în cercurile lingvistice și reuniuni plenare în ”congregațiile generale”. La acestea participă și papa Francisc, cu excepția congregației de miercuri dimineață când Pontiful are tradiționala audiență generală cu credincioșii în Piața Sfântul Petru. Sâmbătă, 17 octombrie, congregația generală din cursul dimineții este dedicată împlinirii a 50 de ani de la înființarea Sinodului Episcopilor. În fine, duminică, 18 octombrie, Ziua mondială a misiunilor, papa Francisc prezidează ritul canonizării a patru Fericiți și Sfânta Liturghie solemnă în fața bazilicii vaticane. În mod sugestiv, printre cei patru noi sfinți se află tatăl și mama Sfintei Tereza a Pruncului Isus, Ludovic și Zelia.

Luni, 12 octombrie, lucrările sinodale se desfășoară în cercurile lingvistice și abordează alte chestiuni din partea a doua a documentului de bază ”Instrumentum laboris”. Alături de PS Petru Gherghel, la lucrările actualei adunări sinodale participă și PS Mihai Frățilă, desemnat de Sinodul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Revenim pe larg la intervenția episcopului Petru Gherghel care a primit mandatul Conferinței Episcopilor Catolici din România de a prezenta în aula sinodală un mesaj de apreciere față de ”măreția iubirii jertfelnice și gratuite” din familii.

”Valoarea familiei reprezintă o speranţă puternică pentru viitorul Bisericii şi al societăţii”, se citește în mesajul mons. Gherghel, publicat pe site-ul diecezei de Iași ercis.ro. Păstorul diecezei moldave își exprimă convingerea că ”din întreaga Românie, din toate diecezele şi eparhiile, vocea credincioşilor noştri, animaţi de cei ce iubesc familia şi misiunea ei în lumea de azi, se va auzi şi la Roma, unindu-se cu a celor din Sinod, şi cu vocea tuturor celor ce doresc în lume armonie, iubire jertfelnică şi o adevărată fericire”.

Vorbind despre actuala adunare generală a Sinodului Episcopilor, considerată ”un moment de har” și un ”eveniment istoric” din viața Bisericii și a societății”, episcopul Gherghel subliniază faptul că ”de familie şi de rolul ei este legat viitorul omenirii şi al întregii societăţi. Fără părinţi şi fără copii viaţa nu poate merge înainte. Demnitatea omului, creat după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, stă tocmai în faptul că a fost chemat să colaboreze cu el pentru viaţa lumii şi pentru desăvârşirea ei. Prima pagină a Sfintei Scripturi scoate în evidenţă tocmai acest adevăr incontestabil prin care este precizată misiunea omului, bărbat şi femeie, şi este subliniată măreţia şi misiunea sa (cf. Gen 1,27-28)”.

”Înaintaşii noştri – continuă reflecția episcopului Gherghel – au avut un respect profund faţă de familie” şi ”au ţinut să transmită generaţiilor viitoare acest tezaur de vie şi adâncă credinţă, ca un adevărat testament pentru o binecuvântare sfântă şi rodnică”. De aceea, ”în mentalitatea şi tradiţia poporului nostru creştin, imaginea familiei şi a căsătoriei a fost şi vrem să rămână un lucru sacru şi o lucrare inspirată din partea Creatorului, în care se explică şi se verifică frumuseţea misterului trinitar şi fără îndoială izvorul vieţii, al iubirii divine şi al fericirii adevărate”.

”Însuşi Dumnezeu a întipărit în cuplul matrimonial, adică în bărbat şi femeie, propria imagine şi propria iubire”, după cum afirma papa Francisc la una din catehezele audiențelor generale de miercuri: «Nu numai omul, luat în sine, este o imagine a lui Dumnezeu, nu numai femeia este o imagine a lui Dumnezeu, dar chiar şi bărbatul şi femeia ca şi cuplu sunt o adevărată imagine a lui Dumnezeu» (Audiența generală, 15 aprilie 2015).

”Este de remarcat faptul – afirmă episcopul Gherghel – că familiile noastre, cu toată simplitatea lor, au ştiut să-şi apere cu străşnicie demnitatea de părinţi, înfruntând, în perioada grea a dictaturii comuniste, nenumărate dificultăţi şi lipsuri pentru a rămâne fideli vocaţiei lor. Remarcăm cu bucurie că mamele noastre şi taţii noştri au iubit această chemare de părinţi oferindu-ne viaţa şi iubirea lor pentru a fi transmisă apoi mai departe generaţiilor viitoare. O adevărată bucurie şi o mare bogăţie pentru noi, cei de azi, şi o mare lecţie de demnitate creştină pentru cei de mâine. Pentru aceasta nu trebuie să încetăm să ne rugăm şi să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru marele dar al iubirii înaintaşilor noştri care au ştiut să iubească şi să apere această comoară, familia, cu valoarea ei veşnică şi să le mulţumim neîncetat pentru acest exemplu de fidelitate faţă de învăţătura Bisericii, maestra şi interpreta autentică a planului lui Dumnezeu”.

Drept urmare, ”să nu încetăm a ne ruga – subliniază episcopul - pentru ca bunul Dumnezeu să binecuvânteze lumea întreagă, dar mai ales poporul nostru cu noi familii care să continue să-l preamărească pe Creator cu iubirea şi cu chemarea tuturor de a face ca pe pământ să nu înceteze iubirea şi viaţa, iar pământul să se bucure neîncetat de colaboratori fideli la înfrumuseţarea şi desăvârşirea întregii creaţii”.

La încheierea mesajului său, mons. Petru Gherghel adresează tuturor îndemnul de a susține ”această operă minunată a Bisericii de azi, care vrea să pună în lumină rolul familiei, chemată să fie oglinda adevăratei imagini a lui Dumnezeu cel veşnic, care este iubire, iubire generoasă şi jertfelnică, exprimată aşa de clar în legământul de iubire dintre Cristos şi Biserica sa şi între Biserica sa şi Mirele său, prototipul adevăratei şi veşnicei iubiri, dăruită de Creator familiei formate dintre un bărbat şi o femeie (cf. Ef 5,32-33)”.

 

Sursa foto: ercis.ro



Sursa:ro.radiovaticana.va