Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Traficul de fiinţe umane este o ruşine pentru societăţile civilizate

 
Traficul de fiinţe umane este o ruşine pentru societăţile civilizate
  • 25 Mai 2013
  • 4060
„Traficul de fiinţe umane este josnic”. Primind în audienţă vineri în Vatican participanţii la plenara Consiliului Pontifical al Migranţilor, Papa Francisc nu a folosit jumătăţi de cuvinte pentru a condamna tristul fenomen al traficului de fiinţe umane care afectează destinul a milioane de persoane. Reuniunea plenară s-a încheiat vineri la Roma şi a fost dedicată persoanelor dezrădăcinate cu forţa. La lucrările plenare şi la audienţa cu Sfântul Părinte a luat parte şi episcopul Petru Gherghel, al diecezei de Iaşi, responsabil cu pastoraţia migranţilor în Conferinţa Episcopilor din România.

„Spun şi aici că traficul de fiinţe umane este o activitate josnică, o ruşine pentru societăţile noastre care se consideră civilizate! Exploatatori şi clienţi, la toate nivelurile, ar trebui să-şi facă un examen serios de conştiinţă faţă de sine şi în faţa lui Dumnezeu!”.

Vocea Papei Francisc vibrează de indignare stăpânită când se opreşte cu reflecţia, în faţa membrilor adunării plenare a Consiliului Pontifical pentru Migranţi, la ceea ce sunt capabile persoane fără scrupule în momentul în care aleg să comercializeze carne vie, alimentând sclaviile vechi şi noi. Iar câtă vreme fenomenul este în plină expansiune, a remarcat Papa, creştinii sunt chemaţi să mărească ulterior solidaritatea şi bunătatea faţă de cei care au de suferit: „Biserica reînnoieşte astăzi apelul său puternic pentru a fi tutelate demnitatea şi centralitatea fiecărei persoane, în respect faţă de drepturile fundamentale (…) Într-o lume în care se vorbeşte mult de drepturi, de câte ori este, practic, încălcată demnitatea umană! Într-o lume în care se vorbeşte atât de mult de drepturi, se pare că singurul care are drepturi este banul. Dragi fraţi şi surori, noi trăim într-o lume în care comandă banul. Noi trăim într-o lume, într-o cultură în care domneşte fetişismul banilor”.

De la victime, Papa a continuat să vorbească de cei care le pot smulge din acest tragic destin. Suveranul Pontif s-a adresat guvernanţilor şi Comunităţii Internaţionale, cerându-le să ţină cont de realitatea persoanelor dezrădăcinate cu forţa şi să răspundă prin iniţiative eficiente menite să uşureze calitatea vieţii şi să reducă, atât cât este posibil, formele moderne de persecuţie, asuprire şi sclavie.

Manifestându-şi aprecierea şi recunoştinţa pentru tot ceea ce Biserica face pentru cei constrânşi să fugă din ţările natale, Papa a încheiat discursul spunând că pentru cei care-l urmează pe Cristos înţelegerea şi bunătatea, mai mult decât o datorie, sunt o adevărată misiune.



Sursa:ro.radiovaticana.va