Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Greco-catolicii din Statele Unite iau poziție față de noul proiect de lege anti greco-catolic a lui Ioan Oltean (PDL)

 
Greco-catolicii din Statele Unite iau poziție față de noul proiect de lege anti greco-catolic a lui Ioan Oltean (PDL)
  • 19 Mai 2013
  • 4698
Preotul Chris Terheș, președinte al Romanian Greek-Catholic Association din Statele Unite, a adresat pe 19 mai o scrisoare deschisă deputatului și vicepreședintelui PDL Ioan Oltean prin care a condamnat noul proiect de lege 253/2013 inițiat de către acesta împotriva comunității greco-catolice din România.

"Prin aceasta noua inițiativă legislativă anti greco-catolică pe care ați făcut-o v-ați poziționat ca cel mai extremist membru din Parlamentul României, lucru ce va avea repercusiuni de imagine negativă nu numai asupra partidului al cărui vicepreședinte sunteți, dar și asupra României", se afirmă în scrisoare.

Pe lângă solicitarea de a oferi clarificări publice în legătură cu acest proiect de lege, scrisoarea cuprinde și o solicitare adresată liderului PDL de a-și cere "scuze publice de la tribuna Parlamentului pentru faptul că l-ați insultat pe Cardinalul Lucian Mureșan numindu-l «lipsit de eleganță»".

"Afirmația dumneavoastră a fost insultătoare nu doar la adresa Cardinalului, ci la adresa fiecărui greco-catolic din țară și străinătate", se arată în scrisoare.

Inițierea acestui proiect anti greco-catolic a stârnit în prealabil, pe 16 mai, reacția Cardinalului Lucian Muresan, liderul Bisericii Greco-Catolice, care i-a adresat o scrisoarea domnului Vasile Blaga, Președinte PDL, în care i-a solicitat retragerea acelui proiect de lege care "consfințește epurarea culturală și religioasă a comunitații greco-catolice din România începută de către comuniști".

Răspunsul liderului PDL Ioan Oltean la scrisoarea Cardinalului Lucian a fost că aceasta e prea dură pentru o față bisericească iar Cardinalul e "lipsit de eleganță".

"Scrisoarea aceasta e doar primul pas dintr-o serie de demersuri pe care le vom iniția pentru a aduce la cunoștința opiniei publice internaționale continuarea acțiunilor de epurare culturală și religioasă a comunității greco-catolice în România", a spus Pr. Chris Terheș. "Evident, această situație va fi adusă la cunoștința Congresului Statelor Unite precum și altor organisme internaționale."

La următorul link se poate urmări conferința de presă a liderului PDL în care își explică proiectul de lege anti greco-catolică. http://www.youtube.com/watch?v=3yfxq53d9hE

Pentru referință, scrisoarea integrală adresată domnului Ioan Oltean poate fi citită mai jos.

Romanian Greek-Catholic Association este o organizație din California care sprijină Biserica Greco-Catolică și pledează la nivel internațional pentru oprirea discriminării greco-catolicilor din România.

Romanian Greek-Catholic Association

19 Mai, 2013
Irvine, California

Catre Domnul Ioan Oltean, Vicepresedinte PDL si Deputat PDL

Stimate Domnule Ioan Oltean,

Greco-catolicii din Romania si din jurul lumii au aflat cu ingrijorare despre un nou proiect de lege (253/2013) pe care l-ati initiat impotriva comunitatii greco-catolice si se alatura pe aceasta cale protestului Cardinalului Lucian Muresan in a-l condamna fara echivoc.

Actiunile dumneavoastra impotriva comunitatii greco-catolice din Romania nu sunt la prima manifestare de acest gen. Un proiect similar anti greco-catolic ati mai initiat si in 2007 (PL368/2007), la scurt timp dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, prin care ati cautat sa legiferati furtul si crimele facute de comunisti impotriva Bisericii Greco-Catolice in 1948.

In conferinta de presa de la Bistrita din 17 mai ati afirmat ca “initiativa legislativa este a mea, a deputatului Ioan Oltean, nu este a PDL, nici a vicepresedintelui PDL Ioan Oltean, a mea ca membru al Camerei Deputatilor”. Dumneavoastra nu ati fost ales candidand independent, ci pe lista unui partid in care si aveti o functie de conducere, ca atare nu vorbiti numai in nume propriu. De asemenea, conferinta de presa ati facut-o avand insemnele PDL in spate.

Prin aceasta noua initiativa legislativa anti greco-catolica pe care ati facut-o v-ati pozitionat ca cel mai extremist membru din Parlamentul Romaniei, lucru ce va avea repercusiuni de imagine negativa nu numai asupra partidului al carui vicepresedinte sunteti, dar si asupra Romaniei.

Va amintim ca precedentul proiect de lege pe care l-ati initiat a generat in 2009 reactii internationale de condamnare si valuri de proteste interne si externe la adresa Romaniei fara precedent. Nu intelegem ce om politic responsabil doreste sa mai puna Romania intr-o astfel de situtie, facandu-o de rusine pe plan extern.

Ati afirmat ca dialogul dintre cele doua Biserici a esuat, ca exista 180 de procese pe rol si ca aceasta initiativa “vrea sa determine cele doua culte sa recurga la dialog, iar instanta sa fie doar o cale exceptionala de atac”. Cu alte cuvinte, dumnevoastra doriti sa obligati ca cele doua Biserici sa faca un lucru care deja a esuat, ingradind in acelasi timp dreptul Bisericii Greco-Catolice de a apela la justitie ca fiind ceva “exceptional”.

Dorinta dumneavoastra ca, prin aceasta lege, sa puneti cele doua Biserici la masa dialogului are exact efectul contrar. Prin acest proiect ati subminat efortul de mai multi ani al unor ambasadori straini in Romania care au incercat sa ajute la redeschiderea dialogului dintre cele doua Biserici, dialog sistat unilateral de Biserica Ortodoxa in 2004 pe motiv ca greco-catolicii s-au adresat in justitie. Apelul la justitie a fost singura alternativa ramasa pentru greco-catolici din moment ce Biserica Ortodoxa a refuzat orice propunere de rezolvare amiabila a situatiei bisericilor greco-catolice confiscate de comunisti in 1948 si date Bisericii Ortodoxe.

Chiar si dupa 2004 Biserica Greco-Catolica a ramas mereu deschisa la dialog, insa faptul ca acesta nu poate reincepe se datoreaza refuzului Bisericii Ortodoxe Romana de a accepta slujirea alternativa in bisericile greco-catolice. Aceasta solutie practica propusa de Biserica Greco-Catolica, pe care Biserica Ortodoxa o accepta in diaspora, ar rezolva amiabil maine aceasta problema in Romania, si ar face-o intr-un mod pozitiv pentru toti factorii implicati: Biserica Ortodoxa, Biserica Greco-Catolica si Statul Roman. Refuzul Bisericii Ortodoxe de a accepta aceasta solutie practica este de neinteles.

In diferite circumstante publice ati afirmat ca aveti pretentia ca cunoasteti “destul de bine care sunt realitatile in acest domeniu” si in acest context ati initiat acest proiect de lege. Expunerea de motive pe care ati depus-o la Parlament impreuna cu aceasta iniativa legislativa, precum si pozitiile publice pe care le-ati avut in ultimele zile dovedesc insa contrariul.

De exemplu, expunerea de motive incepe astfel: “De peste 31 de ani, Biserica Ortodoxa Romana participa la dialogul teologic oficial cu Biserica Romana Unita cu Roma (greco-catolica)...”.

Lasand la o parte faptul ca “greco-catolica” in acest context se scrie cu G si C, afirmatia ca cele doua Biserici poarta un dialog teologic oficial de 31 de ani este total neadevarata. In 1982 Biserica Greco-Catolica din Romania nu exista "oficial" deoarece era inca in afara legii, fiind suprimata de comunisti din 1948. Abia dupa caderea regimului comunist Biserica Greco-Catolica a fost recunoscuta oficial din nou de catre Statul Roman. Exemple de astfel de neadevaruri din pozitiile dumneavoastra ar putea continua.

In contextul creat de afirmatiile neadevarate si contradictorii pe care le-ati facut, este necesar sa clarificati in fata opiniei publice urmatoarele:

1. Cine v-a cerut sa initiati acest proiect de lege anti greco-catolic?

2. Care a fost implicarea Bisericii Ortodoxe Romane in elaborarea acestui proiect de lege?

3. Cine sunt “juristii” cu care ati lucrat mai bine de o luna la elaborarea acestui proiect de lege?

4. De ce ati dezinformat opinia publica ca acest proiect retrocedeaza proprietatile greco-catolice cand de fapt face contrariul? Ati afirmat chiar in interventia de pe B1 tv ca “nu poti sa iei un bun de la 100 enoriasi si sa-l dai la cei care sunt 10”.

5. Ce material amplu ati vazut "care reda exact situatia dintre cele doua Biserici"?

6. In conferinta de presa de la Bistrita ati citit dintr-un document care, se intelege din context, relateaza pozitia Bisericii Ortodoxe astfel: “Este evident ca relatiile dintre cele doua Biserici au fost din pacate intrerupte in special din cauza faptului ca Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, a ales sa actioneze in instanta diferite unitati ale Bisericii Ortodoxe Romane pentru rezolvarea litigiilor patrimoniale renuntand astfel unilateral de la dialog”. Afirmatia respectiva este total falsa, contrazicand procesele verbale ale intalnilor mixte care arata ca Biserica Ortodoxa a sistat unilateral dialogul. Din ce document ati facut citire la acel paragraf?

Nu in ultimul rand, va solicitam sa adresati scuze publice de la tribuna Parlamentului pentru faptul ca l-ati insultat pe Cardinalul Lucian Muresan numindu-l “lipsit de eleganta”. Afirmatia dumneavoastra a fost insultatoare nu doar la adresa Cardinalului, ci la adresa fiecarui greco-catolic din tara si strainatate.

Daca discursul si pozitiile dumneavoastra continua in acest ritm, ne putem astepta ca maine sa i va adresati cu “banditule”, cum se adresau comunistii primului Cardinal al Romaniei, episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, inchis la Sighet si apoi in manastirea ortodoxa Dragoslavele.

Domnule Ioan Oltean, actiunea dumneavoastra cu caracter vadit anti greco-catolic cauta sa consfinteasca abuzurile comise impotriva acestei comunitati de catre comunisti, ca atare ne rezervam dreptul sa expunem lumii intregi continuarea actiunilor de epurare culturala si religioasa a comunitatii greco-catolice in Romania.

Pr. Chris Terhes
Presedinte

CC: Domnului Vasile Blaga, Presedinte PDL

Sursa: rogca.org