Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Căsătoria, un itinerariu al iubirii pentru totdeauna

 
Căsătoria, un itinerariu al iubirii pentru totdeauna
  • 06 Mai 2015
  • 3909

"Sacramentul căsătoriei este un mare act de credință și de iubire: dă mărturie despre curajul de a crede în frumusețea actului creator al lui Dumnezeu și de a trăi acea iubire care impulsionează pentru a păși mereu dincolo, mai departe de noi înșine…",  a spus Papa Francisc la cateheza audienței generale de miercuri, 6 mai, a cărei temă este reprezentată de frumusețea căsătoriei creștine.

Pentru a evidenția semnificația căsătoriei creștine, Pontiful a adoptat metoda excluderii, subliniind aspectele exterioare care nu sunt reprezentative pentru esența acestui sacrament, precum  ceremonia, florile, îmbrăcămintea, pentru a sublinia apoi ce este de fapt căsătoria creștină: "Căsătoria creștină este un sacrament administrat în cadrul Bisericii și de Biserică, dându-se astfel început unei noi comunități familiale".

Făcând trimitere la Sfântul Apostol Paul, care definește căsătoria în mod sintetic prin celebra expresie: 'Misterul acesta este mare: eu o spun cu privire la Cristos și la Biserică, dar și cu privire la voi" (Ef 5,32), Pontiful a insistat asupra imaginii iubirii dintre soți, ce este imagine a iubirii dintre Cristos și Biserică, ce reprezintă "o demnitate de neimaginat" dar care, în realitate, face parte din planul creator al lui Dumnezeu.

Rămânând la analogia propusă de sfântul apostol Paul care le explică soților că trebuie să-și iubească soțiile "ca pe propriul trup" (Ef 5,28)… adăugând, mai departe, "așa cum face Cristos cu propriul trup", Papa Francisc i-a întrebat pe soții prezenți în piața Sfântul Petru, la audiența generală: "Dar voi, soți care sunteți prezenți aici, înțelegeți acest lucru? A o iubi pe propria soție așa după cum Cristos iubește Biserica.  Nu este o glumă; ci un lucru foarte serios!"

Pentru a descrie reciprocitatea dăruirii și a respectului care trebuie să existe între soț și soție, Papa Francisc a făcut apel tot la Scrisoarea sfântului apostol Paul către Efeseni, în care este prezentă analogia dintre perechea formată din soț și soție cu binomul Cristos-Biserică.

Papa Francisc: "În mod clar, este vorba despre o analogie imperfectă, însă trebuie să sesizăm sensul spiritual care este foarte înalt și revoluționar, fiind în același timp simplu, la îndemâna oricărui bărbat și a oricărei femei care se încredințează harului lui Dumnezeu".

Evidențiind că Biserica este pe deplin implicată în istoria fiecărei căsătorii creștine, edificându-se în reușitele sale și suferind pentru falimentele sale, Papa Francisc a subliniat că "hotărârea de 'a se căsători în Domnul' conține și o decizie misionară care înseamnă prezența în inimă a disponibilității de a se face mijlocitor al binecuvântării lui Dumnezeu și a harului Domnului pentru toți". De fapt, "mirii creștini participă în calitate de soț și soție la misiunea Bisericii". De aceea, a spus Papa Francisc: "Este necesar curajul! Și, salutând cuplurile de proaspeți miri, le spun: 'Iată curajoșii! Căci este nevoie de curaj pentru a se iubi după cum Cristos iubește Biserica".

La finalul catehezei dedicate căsătoriei și familiei, Pontiful a definit căsătoria un 'drum al iubirii pentru totdeauna', spunând: "este un itinerariu al iubirii în care se iubește după cum iubește Dumnezeu: pentru totdeauna. Cristos nu încetează să se îngrijească de Biserică: o iubește pentru mereu, se îngrijește de ea mereu, ca de sine însuși".



Sursa:ro.radiovaticana.va