Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Episcopii catolici la Bruxelles, prezidiu COMECE 2015-2018

 
Episcopii catolici la Bruxelles, prezidiu COMECE 2015-2018
  • 24 Mar 2015
  • 3777

S-a încheiat la Bruxelles Adunarea plenară de primăvară a episcopilor Comisiei Episcopatelor din Comunitatea Europeană (Comece), cu tema „Locul de muncă, mediul înconjurător şi etica”.

Unul dintre momentele centrale ale adunării a fost întâlnirea episcopilor europeni cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și prim- vicepreședintele acestuia, Frans Timmermans. La această întâlnire, care a avut loc în ajunul summit-ului european de la Bruxelles dedicat crizei din Grecia, episcopii au atins problemele legate de situația actuală din Europa, viitorul zonei euro și unificarea europeană.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, cardinalul Reinhard Marx – preşedinte al COMECE– crede că întâlnirea episcopilor catolici din Europa cu responsabilii Comisiei Europene „a fost semnalul unui interes puternic al Comisiei Europene pentru dialogul cu Bisericile”, prevăzut de altfel în articolul 17, alineatul 3 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Din partea COMECE, a fost expusă problema structurii acestui dialog în viitor. Cardinalul Marx a subliniat că Biserica Catolică va continua „să însoțească procesul de integrare europeană într-un mod constructiv”. Prelatul susţine că Europa trebuie să clarifice «sensul solidarităţii» între diferitele ţări şi să răspundă provocărilor din domenii precum: drepturile omului, migraţiile tinerii sau terorismul:

„Nu în ultimul rând, datorită pieței interne, a mai spus cardinalul Marx, integrarea poate fi socotită un succes unic. Europa are nevoie mai mult ca oricând de unitate, prin valori comune. Bătrânul Continent este mai mult decât zona euro”.

Pentru a identifica temele programului politic al Comisiei Europene care au o relevanță specifică pentru Biserică din punct de vedere socio-etic, episcopii s-au întâlnit cu doi funcționari publici înalt nivel ai Comisiei, avându-l oaspete în plen şi pe fostul președinte al Consiliului European, Herman Van Rompuy. Acesta a subliniat în linii mari opinia sa asupra provocărilor actuale ale politicii europene.

Alte argumente atinse pe parcursul întâlnirii cu membrii Comisiei UE au fost: situaţia economică, şomajul în rândul tinerilor şi terorismul. Episcopii Comunităţii Europene şi-au afirmat încă o dată preocuparea pentru situaţia internaţională şi „suferinţele care le trăiesc creştinii în diferite părţi ale lumii”.

În urma atacurilor de la Paris la 9 ianuarie, episcopii au dedicat în cadrul Adunării Plenare o seară de discuţie cu președintele Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios, cardinalul Jean-Louis Tauran, asupra potenţialului de dialog între creștini și musulmani, și implicațiile acestuia pentru o viață pașnică în Europa.

De asemenea, în timpul Adunării Plenare care a avut loc de pe 17-20 martie la Bruxelles, episcopii au ales prezidiul COMECE pentru următorii 3 ani de activitate:  cardinalul Reinhard Marx – arhiepiscop de Monaco și Freising, Germania– a fost A fost reînnoit în funcţia de președinte COMECE, iar ca vicepreședinţi au fost reconfirmaţi: episcopul belgian Jean Kockerols – vicar al Diecezei Mechelen-Bruxelles şi episcopul italian Gianni Ambrosio – Piacenza-Bobbio.

Cardinalul Marx a anunţat că următoarea Adunare plenară a COMECE va avea loc în perioada 28-30 octombrie 2015, la Paris, înainte de Summit-ul ONU privind schimbările climatice, care se va desfăşura în decembrie 2015, în capitala franceză.



Sursa:ro.radiovaticana.va