Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Exercițiile spirituale 2015 pentru Papa și Curia Romană

 
Exercițiile spirituale 2015 pentru Papa și Curia Romană
  • 31 Ian 2015
  • 4430

După cum s-a anunțat în calendarul celebrărilor liturgice ale Pontifului din perioada februarie – aprilie 2015, papa Francisc se va afla de la 22 la 27 februarie într-un timp de exerciții spirituale. În aceste zile, ca de obicei, sunt suspendate audiențele speciale și private, inclusiv audiența generală de miercuri.

Papa Francisc, la exerciții spirituale
Zilele de reculegere pentru Papa și Curia Romană au loc la ”Casa Învățătorului Divin” din Ariccia, lângă Roma, unul din centrele de spiritualitate ale Fraților Paulini. Exercițiile spirituale încep duminică, 22 februarie, la ora 18.00, cu Adorația Euharistică și rugăciunea canonică a Vesperelor. Programul zilelor următoare începe cu rugăciunea Laudelor, o primă meditație la 9.30 și Sfânta Liturghie. La ora 16.00, a doua meditație a zilei, urmată de Adorația Euharistică și rugăciunea Vesperelor. În ultima zi de exerciții spirituale pentru papa Francisc și Curia Romană - vineri, 27 februarie – participanții concelebrează Sfânta Liturghie la 7.30, urmată de încheierea perioadei de reculegere.

Predicatorul meditațiilor, pr. Bruno Secondin
Meditațiile exercițiilor spirituale - potrivit cotidianului «L’Osservatore Romano» - au ca generic ”Slujitori și profeți ai Dumnezeului celui viu” și vor fi prezentate de călugărul carmelit italian Bruno Secondin, care a anunțat o ”lectură pastorală” a vieții și slujirii profetului Ilie.

Meditațiile cunoscutului biblist italian încep duminică, 22 februarie, cu o reflecție pe tema ”A ieși din «satul» propriu”. În celelalte zile, meditațiile biblice vor fi cuprinse în respectivele teme generale: ”Parcursuri de autenticitate” (despre rădăcinile credinței și curajul de a spune nu ambiguității); ”Cărarea libertății” (de la idolii zadarnici la religia adevărată); ”A se lăsa surprinși de Dumnezeu” (întâlnirea cu Dumnezeu care este în altă parte și recunoașterea celui sărac care ne evanghelizează); ”Dreptate și mijlocire” (martori de dreptate și solidaritate). Meditația finală va avea ca temă ”A prelua mantie lui Ilie” (pentru a deveni profeți de fraternitate).

Ce înseamnă ”exerciții spirituale”?
Ce înseamnă ”exercițiile spirituale”? La propriu vorbind, ”Exercițiile spirituale” este titlul unei lucrări scrise de Ignațiu de Loyola în care pune bazele unei metode de spiritualitate pentru ordinul iezuiților (Societatea lui Isus). În limbajul comun al Bisericii Catolice ”exercițiile spirituale” desemnează practicile de reculegere spirituală ansamblul de meditații și rugăciuni pe care creștinul le trăiește într-o atmosferă de reculegere și tăcere, prin care se lasă format de Duhul Sfânt. Exercițiile spirituale sunt practicate de obicei cu ajutorul unui îndrumător spiritual și au ca scop purificarea inimii, convertirea vieții și urmarea lui Cristos, pentru îndeplinirea propriei misiuni în Biserică și în lume.

Sfântul Ignațiu de Loyola prezintă exercițiile spirituale în următorii termeni: ”Prin exerciții spirituale înțelegem toate modalitățile de examinare a conștiinței, de meditație, contemplație, rugăciune vocală și mentală și celelalte operațiuni spirituale. După cum mersul și alergatul sunt exerciții fizice, la fel, sunt numite exerciții spirituale toate formele prin care sufletul se dispune la eliberarea de toate afecțiunile dezordonate și, odată ce au fost eliminate, de a căuta și găsi voința lui Dumnezeu în organizarea propriei vieți pentru mântuirea sufletului”.

Istoria ”exercițiilor spirituale” în Vatican
Practica exercițiilor spirituale pentru Papa și Curia Romană a început în 1925 cu Pius al XI-lea care a optat pentru perioada Adventului, pentru care a cerut un predicator din Societatea lui Isus. La fel au făcut și succesorii săi. Perioada exercițiilor spirituale a fost transferată în 1964 de Paul al VI-lea în timpul liturgic al Postului Mare, chemându-l ca predicator pe teologul Bernard Häring, din Ordinul redemptoriștilor.

Tot Fericitului Paul al VI-lea i se datorează și libertatea de a alege ca predicator o personalitate remarcabilă pe plan eclezial și cultural. Printre acestea s-a aflat și tânărul arhiepiscop de Cracovia, cardinalul Karol Wojtyla, pe care Paul al VI-lea l-a chemat în 1976 să predice exercițiile spirituale în Vatican. ”În ultima zi de exerciții spirituale – avea să spună mai târziu cardinalul Wojtyla – [Paul al VI-lea] mi-a mulțumit, primindu-mă în audiență privată imediat după ce terminarea exercițiilor. Mi-am adus aminte mai târziu că lua notițe în timpul meditațiilor”. Notițele schematice scrise la mână de Paul al VI-lea au fost publicate în 2005, după moartea lui Ioan Paul al II-lea. Printre principalele adevăruri evidențiate în timpul exercițiilor spirituale predicate de arhiepiscopul de Cracovia, Paul al VI-lea nota în mod special patru chestiuni: misterul omului și răspunsurile contradictorii ale gândirii moderne; antropologia antropocentrică sau centralitatea absolută a omului în viziunea contemporană; eliberarea; demnitatea naturii umane și adevărul mântuitor. De asemenea, Paul al VI-lea adăuga notițe despre ”situația tristă din țările în care mărturia liberă este sufocată. Deseori magisteriul Bisericii este «semn de contradicție», fiind mărturie pentru acel adevăr care coincide cu demnitatea și mântuirea omului. Păcatul îl ofensează pe omul însuși care îl comite, ofensează societatea, îl ofensează pe Dumnezeu. Cere o pedeapsă. Cfr. Regimurile totalitare! Pedeapsa este, totuși, o rechemare la dreptate”. Ioan Paul al II-lea, la câtva timp după alegerea sa, a ținut să amintească personalitatea predecesorului său spunând cu recunoștință spirituală și filială că Paul al VI-lea este, de fapt, ”adevăratul meu părinte”.

O curiozitate, la final, despre papa Benedict al XVI-lea și exercițiile spirituale din Vatican. Într-un interviu din 2003 acordat de cardinalul, pe atunci, Joseph Ratzinger, aflăm că Paul al VI-lea îl invitase în 1975 să predice exercițiile spirituale în Vatican pentru Papa și Curia Romană. Dar, spunea Joseph Ratzinger, ”nu mă simțeam suficient de sigur nici de italiana nici de franceza mea pentru a pregăti și a îndrăzni o asemenea aventură, drept care am spus nu”. Acel ”nu”, adăugăm noi, a fost provizoriu. În 1983, după ce a fost chemat la Roma de Ioan Paul al II-lea, cardinalul Joseph Ratzinger a fost invitat să predice exercițiile spirituale din Vatican. Și răspunsul, de această dată, a fost afirmativ.



Sursa:ro.radiovaticana.va