Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Te Deum cu Papa Francisc la cumpăna dintre ani

 
Te Deum cu Papa Francisc la cumpăna dintre ani
  • 01 Ian 2015
  • 4168
Să-i apărăm pe cei săraci, nu să ne apărăm de cei săraci, în certitudinea că dacă o societate îi ignoră pe cei săraci sau îi persecută, cade într-o sărăcie care ajunge până la mizerie. În seara ultimei zile din anul 2014, la rugăciunea primelor vespere în solemnitatea Sfintei Fecioare Maria, Născătoare de Dumnezeu, celebrată miercuri în bazilica Sfântul Petru, Papa Francisc a atras atenția asupra condiției prin care trec cei săraci în societatea actuală, marcată de criză economică și antropologică. După rugăciunea vesperelor, Pontiful Roman a prezidat adorarea Preasfântului Sacrament al Euharistiei și imnul ”Te Deum” ca mulțumire față de Dumnezeu pentru anul 2014. La încheierea slujbei, papa Francisc a mers să se roage în tăcere la Ieslea de Crăciun amenajată în Piața Sfântul Petru, după care a rămas mai multă vreme ca să-i salute pe cei prezenți.

La predica celebrării liturgice care a marcat ultima zi din anul ce s-a petrecut, papa Francisc a subliniat mai întâi semnificația timpului. Acesta nu este o realitate străină lui Dumnezeu pentru că El a vrut să se reveleze în istoria omenirii. Prin urmare, timpul a fost ”atins”, pentru a spune astfel, de Cristos și a devenit ”timpul mântuirii”. Lecturile biblice vorbesc de ”împlinirea timpului” iar Biserica ne învață să încheiem anul și zilele cu un examen de conștiință. La încheierea lui 2014 – a subliniat Pontiful – Biserica obișnuiește să facă o amplă cercetare a cugetului pentru a-l lăuda pe Domnul și în același timp pentru a-i cere iertare. Motivul pentru care trebuie să-l lăudăm pe Domnul are la bază darul imens pe care l-am primit: Dumnezeu ne-a făcut fii ai săi.

Isus ne răscumpără din sclavie
Din cauza păcatului strămoșesc, însă, această relație de fii dintre oameni și Dumnezeu a fost adânc rănită dar Isus ne răscumpără din sclavie. Darul pe care l-am primit, așadar, ne îndeamnă să ne întrebăm dacă trăim ca fii sau ca sclavi:
• ”Pe drumul existenței noastre există întotdeauna tendința de a ne împotrivi eliberării. Ne este teamă de libertate și, paradoxal, preferăm mai mult sau mai puțin inconștient sclavia. Libertatea ne înspăimântă pentru că ne pune în fața timpului și în fața responsabilității noastre de a-l trăi bine”.
Sclavia reduce demnitatea timpului pentru a-l degrada la rangul de moment și ne face să trăim momente desprinse de trecut și de viitor, de aceea ne împiedică să trăim pe deplin prezentul. Referindu-se la spusele actorului italian Roberto Benigni care vorbea la televizor despre Cele Zece Porunci, papa Francisc a subliniat că e mai ușor să-i scoți pe israeliți din Egipt decât să scoți Egiptul din inima israeliților.
• ”În inima noastră se cuibărește nostalgia sclaviei, pentru că aparent este mai liniștitoare, mai mult decât libertatea, care este mult mai riscantă. Cât ne place să fim încătușați de atâtea focuri de artificii, aparent mai frumoase dar care în realitate durează doar câteva clipe! Aceasta este domnia, fascinația momentului!”.

O societate mai solidară cu cei săraci
Pontiful a amintit că și pentru noi, creștinii, calitatea activității noastre depinde de examenul de conștiință. Vorbind în particular de orașul Roma, Sfântul Părinte a subliniat că ”fără îndoială, episoadele grave de corupție, care au ieșit recent la iveală, cer o convertire serioasă și conștientă a inimilor pentru o renaștere spirituală și morală, precum și o angajare reînnoită pentru edificarea unei cetăți mai juste și solidare” în care cei săraci să fie ”în centrul preocupărilor și al activității noastre de fiecare zi”.
• ”E necesară o atitudine vastă și zilnică de libertate creștină pentru a avea curajul să proclamăm în orașul nostru că trebuie să-i apărăm pe cei săraci, nu să ne apărăm de cei săraci, că trebuie să-i slujim pe cei slabi, nu să ne folosim de cei săraci”.
Sfântul Părinte a remarcat că atunci când într-un oraș cei slabi sunt ajutați să se promoveze ”ei se dovedesc a fi tezaurul Bisericii și un tezaur în societate”. Dacă, în schimb, ”o societate îi ignoră pe cei săraci, îi persecută, îi criminalizează, îi constrânge să se transforme într-un altfel de «mafie», societatea aceea sărăcește până la mizerie, își pierde libertatea și preferă «usturoiul și ceapa» sclaviei, a sclaviei egoismului său, a sclaviei micimii de suflet, iar societatea aceea încetează să mai fie creștină”.

Fără nostalgia sclaviei
Revenind la lecturile biblice proclamate la slujba din ultima zi a anului, papa Francisc a subliniat că încheierea anului înseamnă a ne aduce aminte că există un ”ultim ceas” și ”împlinirea timpului”. De aceea, Sfântul Părinte a îndemnat ”să cerem harul de a umbla în libertate pentru a repara astfel numeroasele daune făcute și de a ne apăra de nostalgia sclaviei”.


Sursa:ro.radiovaticana.va