Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Asociația SIGNIS a primit recunoașterea canonică a Sfântului Scaun

 
Asociația SIGNIS a primit recunoașterea canonică a Sfântului Scaun
  • 30 Oct 2014
  • 3868
A avut loc zilele trecute la Roma ceremonia de înmânare a decretului prin care Consiliul Pontifical pentru Laici a aprobat statutul canonic al asociației internaționale SIGNIS.

Prezentă în România și alte 121 de țări, SIGNIS numără în prezent 150 de asociații în rândul membrilor efectivi și 76 de asociații cu statut de membru asociat. Asociația SIGNIS a fost înființată în 2001 prin fuziunea a două asociații precedente care au fost încurajate și recunoscute de autoritățile Sfântului Scaun: Organizația Catolică Internațională pentru Cinema și Audiovizual și Oficiul Internațional pentru Radiourile Catolice.

Pentru a pătrunde cu adevărat în mediile culturii contemporane, se citește pe site-ul oficial al Consiliului Pontifical, evanghelizarea trebuie să se folosească de toate mijloacele de comunicare. În acest domeniu, contribuția specifică a credincioșilor laici este de neînlocuit. Sfântul Ioan Paul al II-lea spunea că ”primul areopag al timpurilor moderne este domeniul comunicării”, (enciclica ”Redemptoris missio”, nr. 37). Este necesar, de aceea, ca creștinii care au acces activ la ”noile areopaguri” să știe cum să-și facă auzit glasul lor. În această privință este necesar ca operatorii catolici din mass-media să beneficieze de o pregătire adecvată.

Din acest motiv, președintele Consiliului Pontifical pentru Laici, cardinalul Stanisław Ryłko, a ținut să amintească la ceremonia de înmânare a decretului, la 24 octombrie a.c., că asociația ”SIGNIS este chemată să formeze laici catolici care lucrează în mass-media pentru a fi cu adevărat sare și lumină, dar și ferment capabil să transforme lumea din interior. Mărturia voastră creștină este importantă pentru Biserică și lume. Biserica are nevoie de aceasta și contează pe voi ca pe o parte semnificativă din misiunea ei de evanghelizare în lumea de astăzi”.

Colegul nostru de la redacția centrală Radio Vatican, S. Leszczynski, l-a intervievat pe secretarul general al asociației SIGNIS, Alvito De Sousa, care explică mai întâi obiectivele asociației din care fac parte comunicatori și jurnaliști catolici din lumea întreagă:
● «SIGNIS este o asociație laică de profesioniști catolici din toată lumea care se ocupă de mass-media și comunicare. Mai bine spus, SIGNIS este o asociație de asociații, care nu are membri individuali, fiind vorba de un ansamblu de instituții și asociații de comunicatori catolici. Este un spațiu în care reprezentanții asociațiilor realizează schimburi de experiență profesională pentru a crește în activitatea și credința noastră, îndeplinindu-ne misiunea de comunicatori în serviciul păcii și al evanghelizării».

Obiectivele asociației SIGNIS sunt extrem de ambițioase. Alături de ridicarea standardelor etice în domeniul comunicării, se insistă în egală măsură și pe contribuția fiecărui membru la construcția păcii în respectivele regiuni de activitate. Continuă secretarul general al asociației:
● «Se știe că în timpurile noastre comunicarea și mass-media pot fi folosite pentru a face războiul și pentru face răul în lume. Dar se cunoaște și puterea comunicării. Comunicarea din perspectiva credinței are o mare răspundere, aceea de a crea o cultură a păcii în această lume. Munca noastră este deosebit de grea. Există foarte mulți oameni care urmăresc războiul și pentru ei e simplu. În schimb, pentru cei care vor să creeze pacea, au în față o îndatorirea foarte grea. Este munca prin care se urmărește comunicarea profesională pentru a schimba cultura războiului într-o cultură de pace».

Ce modificări aduce în activitatea asociației SIGNIS aprobarea canonică a statutelor și cum poate ajunge la o eficacitate mai mare? Încheie secretarul general al asociației SIGNIS, Alvito De Sousa:
● «Mai întâi de toate este vorba de sprijinul Bisericii, care recunoaște astfel activitatea noastră în toate colțurile lumii, din cele mai mici insule din Pacific până la marile orașe din Africa sau America Latină. Așadar, mai presus de toate se află faptul că Biserica noastră sprijină în mod oficial activitatea noastră și membrii asociației. Acest fapt este foarte important pentru că suntem o asociație catolică. În al doilea rând, asociația este cunoscută acum de toți creștinii și jurnaliștii catolici care lucrează în domeniul comunicării. SIGNIS este un spațiu laic, o asociație laică de profesioniști care îi primește pe toți jurnaliștii și comunicatorii catolici din toată lumea. Această recunoaștere, așadar, este de mare importanță pentru activitatea noastră, ne ajută foarte mult”.

SIGNIS România este reprezentată la nivel internațional de pr. Florin Silaghi, S.J., și Anca Berlogea, vice-președinte, respectiv, președinte al asociației.



Sursa:ro.radiovaticana.va