Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Biserica este o istorie de iubire

 
Biserica este o istorie de iubire
  • 24 Apr 2013
  • 4770
Papa Francisc a prezidat Sfânta Liturghie miercuri dimineaţă în capela casei Sfânta Marta din Vatican. La celebrarea euharistică era prezent un grup de angajaţi ai Institutului pentru Opere religioase (IOR).

În cele ce urmează relatăm ideile principale din cadrul omiliei Sfântului Părinte:

Lecturile zilei istorisesc existenţa primelor comunităţi creştine care creşte, ai căror discipoli se înmulţesc. Un lucru bun – a observat Pontiful – dar care poate conduce la a face „pacte” pentru a avea şi mai mulţi „asociaţi în această întreprindere”.

„În schimb, calea pe care Isus a dorit-o pentru Biserica sa este o alta: calea dificultăţilor, calea Crucii, calea persecuţiilor… Şi acest aspect ne face să ne întrebăm: ce este de fapt această Biserică, această Biserică a noastră care nu pare a fi o decizie umană”.

Biserica – a subliniat papa Francisc – este „altceva”: nu sunt discipolii cei care fac Biserica, ei sunt doar trimişi, trimişi ai lui Isus; ci este Cristos, cel trimis de către Tatăl”.

 „Şi atunci se vede că Biserica începe acolo, în inima Tatălui, care a avut această idee…De fapt nu ştiu dacă Tatăl a avut o idee: Tată a avut iubire. Şi a început această istorie de iubire, această istorie de iubire atât de lungă de-a lungul timpului şi care nu s-a încheiat încă. Noi, bărbaţi şi femei ai Bisericii, suntem în mijlocul unei istorii de iubire: fiecare dintre noi este un inel în acest lanţ de iubire. Şi dacă nu înţelegem acest lucru, nu înţelegem nimic din ceea ce este Biserica”.

Tentaţia este de a face să crească Biserica fără să parcurgem calea iubirii, a atras atenţia Succesorul lui Petru:

„Dar Biserica nu creşte prin forţa umană; apoi, au fost unii creştini care au greşit din motive istorice, au greşit strada, au făcut armate, au făcut războaie religioase: aceea este o altă istorie care nu este istoria de iubire despre care vorbim. Şi noi, din propriile greşeli, învăţăm care este mersul unei istorii de iubire. Dar cum creşte iubirea? Isus a explicat în mod simplu: precum sămânţa de muştar, creşte ca drojdia în făină, fără zgomot”.

Biserica – a amintit Papa – “creşte de jos, încetul cu încetul”:

 „Şi când Biserica vrea să se mândrească cu calitatea sa şi constituie organizaţii şi oficii, devenind un pic birocratică, pierde principala sa substanţă şi riscă să se transforme într-un ONG, iar Biserica nu este o organizaţie, ci o istorie de iubire… Dar sunt prezenţi cei de la Institutul pentru opere Religioase, …, scuzaţi-mă, ... totul este necesar, oficiile sunt necesare… sigur, dar până la un anumit punct: întrebarea este cum ajut această istorie de iubire? Dar când organizaţia ocupă primul loc, iubirea scade, iar Biserica, sărăcuţa, devine un ONG. Şi nu este aceasta calea Bisericii”.

Un şef de stat – a revelat Pontiful – a întrebat cât este de mare armata Papei. Biserica – a continuat – nu creşte cu numărul militarilor, ci cu forţa Spiritului Sfânt. Pentru că Biserica – a repetat – nu este o organizaţie.

 „Nu: este Mamă. Este Mamă. La această Sfântă Liturghie sunt prezente multe mame. Ce aţi simţi voi dacă cineva v-ar întreba: "Sunteţi organizatoarea acestei case?" "Nu: eu sunt mama!" . Iar Biserica este Mamă. Iar noi suntem în mijlocul unei istorii de iubire care merge înainte prin forţa Spiritului Sfânt şi noi toţi, împreună, suntem o familie în Biserica care este Mama noastră”.

La finalul omiliei, Papa şi-a înălţat rugăciunea către Maica Domnului pentru a „ne da harul bucuriei, al bucuriei spirituale de a înainta în această istorie de iubire”.

Sursa: Radio Vatican