Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Premiul Nobel pentru pace

 
Premiul Nobel pentru pace
  • 12 Oct 2014
  • 3997
Malala şi Kailash de partea copiilor

De Maria Chiara Biagioni

Şi copiii şi tinerii pot să schimbe lumea. Aceasta este motivaţia de fond care a determinat anul acesta Comitetul norvegian pentru premiile Nobel să acorde prestigiosul premiu pentru pace tinerei activiste pakistaneze Malala Yousafzai şi indianului Kailash Styarthi. Pe de o parte faţa unei femei foarte tinere de numai 17 ani şi pe de altă parte o inimă mare care bate pentru "lupta împotriva represiunii copiilor şi tinerilor şi pentru drepturile tuturor copiilor la instruire".

Malala Yousafzai este o mică mare femeie. Originară din valea Swat, Malala a devenit cunoscută prin angajarea sa în promovarea dreptului la instruire pentru tinerele din Pakistan. De când avea 11 ani scria un blog în care povestea viaţa concetăţenilor săi sub talibani. O activitate care a costat-o ameninţări cu moartea şi o încercare de ucidere din partea talibanilor. Era 9 octombrie 2012, la ora 12.00. Şcoala se terminase şi Malala împreună cu colegele sale este în vechiul autobuz care o duce acasă. Dintr-o dată un om urcă la bord şi trage trei cartuşe, lovind-o în plină faţă şi lăsând-o pe moarte. Malala are abia cincisprezece ani, dar pentru talibani este vinovată pentru că a strigat lumii încă de mică dorinţa sa de a citi şi a studia. Pentru aceasta trebuie să moară. Dar Malala nu moare. Dusă la spital la Peshawar cu un elicopter mobilizat de preşedinţia pakistaneză, copila a fost transferată în străinătate, la spitalul Queen Elizabeth din Birmingham, în Anglia. Malala va părăsi clinica abia în februarie 2013. Şi după o lună se întoarce să studieze în Anglia. Vindecarea sa miraculoasă va fi începutul unei călătorii extraordinare din îndepărtata vale în care s-a născut până la adunarea generală a Naţiunilor Unite. Astăzi Malala este simbolul universal al femeilor care se luptă pentru dreptul la cultură şi la ştiinţă. A scris o carte autobiografică intitulată "I`m Malala". O istorie adevărată şi captivantă aşa cum este viaţa sa curajoasă. Un imn adus toleranţei şi dreptului la educaţie al tuturor copiilor, relatarea pasionată a unui glas capabil să schimbe lumea. Pentru ea, aceste cuvinte ale Comitetului pentru Premiul Nobel, în motivaţie: "În pofida vârstei sale tinere, Malala Yousafzai a luptat deja mulţi ani pentru dreptul fetiţelor la instruire şi a arătat cu exemplul că şi copiii şi tinerii pot să contribuie la schimbarea situaţiei lor. Lucru pe care l-a făcut în circumstanţele cele mai periculoase". "Prin lupta sa eroică a devenit o purtătoare de cuvânt importantă a dreptului fetiţelor la instruire".

Kailash Satyarthi, de naţionalitate indiană, este angajat încă din anii `90 în mişcarea indiană împotriva exploatării muncii minorilor. Organizaţia pe care a fondat-o, "Bachpan Bachao Andolan", a salvat peste 80 de mii de copii din diferite forme de sclavie şi i-a ajutat să se reintegreze în societate prin parcursuri de reabilitare şi educaţie. Este fondator şi preşedinte şi al "Global March Against Child Labour", cea mai mare iniţiativă la nivel mondial împotriva exploatării minorilor, care coordonează o "reţea" de peste 2.000 de iniţiative în 144 de ţări. "Arătând mare curaj personal - se citeşte în motivaţie - Kailash Satyarthi, continuând tradiţia lui Gandhi, a condus diferite forme de protest şi demonstraţii, toate paşnice, concentrându-se asupra exploatării grave a copiilor pentru motive economice". Intervievat în India de radio Cnn-Ibn, Satyarthi a dedicat prestigioasa recunoaştere copiilor care trăiesc în sclavie: "Este o onoare pentru toţi acei copii care suferă în sclavie, victime la muncii forţate şi ale traficurilor".

(După agenţia SIR, 10 octombrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu



Sursa:www.ercis.ro