Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO: Prima aniversare a zilei naționale a Școlii Ardelene, la Blaj

 
FOTO: Prima aniversare a zilei naționale a Școlii Ardelene, la Blaj
  • 12 Oct 2014
  • 4448
Ziua manifestărilor dedicate Școlii Ardelene a început cu un Te Deum oficiat de Preasfinția Sa Claudiu în prezența Preafericirii Sale Cardinal Lucian. Imediat după acest moment liturgic, în numele Arhiepiscopului Major, Episcopul Curiei a acordat diplome de recunoștință pentru susținerea și promovarea valorilor culturale, istorice și morale domnului Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba, domnului deputat Adrian-Miroslav Merka, domnului Gheorghe Valentin Rotar, Primarul Blajului, domnului Emil Hurezeanu, jurnalist, domnului Ion Buzași, istoric literar, doamnei Dana Zecheru șeful Serviciului Județean al Arhivelor Alba.

În expunerea sa, intitulată "Școala Ardeleană și spiritul Blajului", domnul prof. Ion Buzași, a vorbit de Școala Ardeleană ca fiind o succesiune de etape. Mai întîi au fost precursori , Episcopul Inochentie Micu Klein, întemeietor al Blajului și a spiritului blăjean, Episcopul Petru Pavel Aron, deschizător al școlilor. Apoi generația de aur  Samuil Micu, Gheorghe Șincai și Petru Maior. A doua generație a școlii Ardelene cea a pașoptiștilor Timotei Cipariu, Simion Bărnuțiu, Andrei Mureșanu și ajungând pănă la Ștefan Manciulea și la Cardinalul Alexandru Todea. 

Al doilea conferențiar, domnul Emil Hurezeanu, a vorbit despre România, prin statul democratic care funcționează astăzi, ca despre o formă reușită a Școlii Ardelene, a celor care au ”pornit timid la Roma în marele șir al reîntoarcerii acasă”, cu Episcopul Inochentie Micu Klein, care crează vocația jertfei, a construcției și a națiunii.

Pr. Cristian Barta a prezentat cartea "Școala Ardeleană, semnificații cultural-politice" , o antologie de Ion Moldovan și Ion Buzași

În a doua parte sopranele Daniela Vlădescu, Gladiola Nițulescu-Lamatic, tenorul Daniel Madia și pianistul Alexandru Petrovici au încântat audiența interpretând lucrări din Tiberiu Brediceanu, Cesar Frank, Georges Bizet, George Fr. Haendel, Giacomo Puccini, Giuseppe Giordani, Chrisoph W. Von Gluck, Charles Gounod, Fr. Schubert.

Preasfinția Sa Claudiu, în numele Prefericitului Părinte Lucian a mulțumit tuturor pentru participare.

ARM





















Sursa foto: Pr. William Bleiziffer