Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Examenul de conștiință, o practică veche dar bună

 
Examenul de conștiință, o practică veche dar bună
  • 10 Oct 2014
  • 6604
Pentru a nu lăsa să intre răul în inima noastră există o practică veche dar foarte bună, și anume examenul de conștiință: a spus Papa Francisc în omilia din cadrul Sfintei Liturghii, celebrată vineri dimineață, în capela Casei Sfânta Marta din Vatican.

Evanghelia zilei ne amintește că diavolul revine întotdeauna la noi și nu încetează niciodată să-l ispitească pe om. "Diavolul are răbdare și nu dă drumul la ceea ce vrea pentru sine", a spus Pontiful explicând îndârjirea celui rău de a intra in posesia sufletelor noastre.

Papa Francisc: "După ispitirile din deșert, când Isus a fost tentat de diavol, în versiunea după Sfântul Luca se spune că satana l-a lăsat în pace pentru un timp, dar de-a lungul vieții lui Isus, revenea și iar revenea: când îl punea la încercare, când îi întindea curse, în timpul Pătimirii și până pe Cruce. "Dar dacă Tu ești Fiul lui Dumnezeu, vino, vino la noi, așa vom crede. Și cu toții știm că vorbe [provocatorii] precum: "Ești oare capabil?" "Demonstrează-mi", "Nu, nu ești în stare", ating inima. După cum diavolul l-a ispitit pe Isus, tot astfel face și cu noi."

Este necesar să ne păzim inima, lăcaş al Spiritului Sfânt, încât "să nu lăsăm să intre alte spirite". Să ne păzim inima așa cum se păzește o casă, ce se încuie cu cheia" și să se vegheze asupra inimii așa cum fac sentinelele, a îndemnat Pontiful. "De câte ori" – a observat - "nu pătrund gânduri și intenții rele, gânduri de gelozie, de invidie și alte multe gânduri". Dar cine a deschis acea ușă? De unde au intrat? Dacă nu ne dăm seama, dacă nu conștientizăm că aceste gânduri pătrund în noi, atunci este ca și când inima ne-ar fi asemenea unei piețe, "în care toți vin și pleacă, o inima care nu mai are intimitate, o inimă în care Domnul Isus nu poate să vorbească și nu poate fi ascultat".

Papa Francisc: "Iar Isus [în textul Evangheliei zilei: Luca 11,15-26] spune un alt lucru, care pare un pic ciudat: Cine nu adună cu mine, risipeşte. Folosește expresia a aduna. A avea o inimă reculeasă, o inimă în care știm ce se întâmplă, care permite urmarea unei vechi dar foarte bune practici a Bisericii: examenul de conștiință. Câți dintre noi, seara, înainte de a-și încheia ziua, rămânând singur își pun întrebarea: ce s-a petrecut azi în inima mea? Ce s-a întâmplat? Ce mi-a trecut prin inimă? Dacă nu ne facem acest examen, nu suntem în măsură nici să ne veghem inima și nici s-o păzim."

Examenul de conștiință este un har, căci păzirea inimii înseamnă păzirea prezenței Spiritului Sfânt în noi:

Papa Francisc: "Noi știm, căci Isus o spune în mod clar, că diavolii se întorc mereu, chiar și la finalul vieții, iar Isus este un exemplu în acest sens. De aceea, pentru a veghea și a păzi [inima] încât să-i împiedicăm pe diavoli să intre este necesar să ne reculegem, adică să rămânem în tăcere în fața noastră și a lui Dumnezeu și, la finalul zilei, să ne întrebăm: Ce s-a petrecut azi în inima mea? A intrat cineva pe care nu-l cunosc? Cheia funcționează? Iar acest lucru ne va ajuta să ne apărăm de atâtea răutăți, chiar și de cele pe care le putem înfăptui noi dacă pătrund acești diavoli, care sunt foarte vicleni și care până la urmă ne înșeală pe toți".




Sursa:ro.radiovaticana.va