Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO: Sfinţirea pietrei de temelie a noii biserici greco-catolice din Cătina

 
FOTO: Sfinţirea pietrei de temelie a noii biserici greco-catolice din Cătina
  • 21 Sep 2014
  • 5642
Duminică, 21 septembrie a.c., în localitatea Cătina, judeţul Cluj, s-a sfinţit piatra de temelie pentru noua biserică greco-catolică cu hramul „Schimbarea la Faţă”. Ceremonialul sfinţirii a fost precedat de Sfânta Liturghie arhierească celebrată în aer liber, într-un cort amenajat pe fundaţia unde se va construi noul lăcaş de cult.

Liturghia a început la ora 10.00 şi a fost prezidată de Preafericirea Sa Cardinalul Lucian, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, însoţit de Preasfinţia Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore. La masa sfântului altar, alături de înalţii ierarhi, au mai celebrat Pr. Vicar Ioan Fărcaş, Pr. Protopop Alin Moldovan, Pr. Alin Morcotan, parohul comunităţii, împreună cu un sobor de preoţi.


În predica sa, Preafericitul Cardinal Lucian a spus:

"Dragi credincioși,

Astăzi, în Duminica de după Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci și în acest moment solemn pentru Parohia Dumneavoastră și pentru întreaga noastră Biserică, suntem provocați la a răspunde: „ce-i foloseşte omului să câştige lumea întreagă, dacă îşi pierde sufletul? Sau ce ar putea să dea omul, în schimb, pentru sufletul său?”. Într-o lume în care totul are un preț, în care goana după a cumpăra și a consuma, orbește conștiința omului mileniului al III-lea, care este oare prețul  sufletului nostru nemuritor?

Cu adevărat, primirea învăţăturii lui Isus cere o înţelegere profundă şi o lepădare de orice învăţătură omenească anterioară de care am fost ataşați. Doar în felul acesta, și noi, precum Pavel, ne răstignim cu El; nu mai trăim noi, ci El este cel care trăiește întru noi. Mâinile noastre devin mâinile Lui cu care El binecuvântează; limba noastră este cea care Îi proclamă Cuvântul; picioarele noastre pășesc de pe calea Crucii noastre pe calea Crucii Lui. Fiindcă „ştim în cine am crezut, şi suntem încredinţați că puternic este să păzească comoara ce ne-a încredinţat-o, până în ziua aceea” (2 Timotei, 1, 12).

Însă înainte de a ne lua crucea şi a-L urma pe Mântuitorul, trebuie mai întâi să înfăptuim unul din cele mai dificile lucruri pentru creștini: să ne lepădăm de noi înșine. Acest “noi înșine” pe care Sf. Apostol Pavel îl numeşte “omul cel vechi” şi “trup al păcatului”. Prin lepădarea de sine, înţelegem dezbrăcarea de haina cea veche şi întinată, descătuşarea din lanţurile patimilor, curăţirea de orice răutate, fărădelege şi ambiție deșartă, îngroparea omului vechi, a omului întunecat de păcat şi învierea spre Lumină.

Aici la Cătina suntem martorii unui astfel de moment de înnoire, atât la nivel personal cât şi ca şi comunitate, printr-un gest simbolic: sfințirea unui loc, și punerea unei temelii pentru o biserică nouă, casă a Domnului, locaș al Celui Preaînalt. O nouă biserică din piatră şi o biserică înnoită în sufletele noastre.  Sfințind o palmă de pământ, invocându-L pe Spiritul Mângâietor, îi oferim Bunului Dumnezeu jertfa noastră, spre a-I construi sălaș din rodul muncii mâinilor noastre, o biserică mică pentru un Dumnezeu atât de Mare! „Cât de minunate sunt lucrurile Tale, Doamne”. O casă unde să îl privim și în care să ne privească. Un loc unde să îl întâlnim. Un loc unde să ne simțim „acasă”.

Iubiţi credincioşi,

Aici la Cătina vă invit să priviți la smerenia jertfei Celui Care s-a umilit pe Sine, numindu-se Fiul Omului, Isus Mesia, Mântuitorul cel așteptat. Misiunea creştinului astăzi, aici și acum, este aceea de a fi purtător de speranţe în lumea în care trăiește, nădăjduind în lucrarea Domnului Cel care schimbă fața pământului. Fiindcă în această lume, Cristos rămâne singurul temei al vieţii noastre, El Care ne-a poruncit: „Îndrăzniţi, Eu am biruit lumea“.

Fiul lui Dumnezeu, singurul Mântuitor al omenirii, Calea către Împărăţia Tatălui, este pentru omul păcătos marele semn al Iubirii lui Dumnezeu, Iubire care se dăruieşte: „Căci aşa a iubit Dumnezeu lumea…”. Alături de Maica Sfântă, la umbra Crucii Fiului Răstignit, atârnat pe crucea istoriei oamenilor, Îi cerem Domnului să atragă la Sine pe toţi cei ce cred în numele Lui, spre a le dărui viaţa cea de veci. Iar biserica care se va construi aici la Cătina să fie semn vizibil al prezenței Sale în mijlocul poporului pe care și l-a ales.

Amin."



La eveniment au participat credincioşii parohiei greco-catolice şi mulţi invitaţi. S-a remarcat prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale, a preotului orthodox şi a pastorului reformat din localitate.

Părintele paroh, Alin Morcotan, şi-a exprimat gratitudinea faţă de Bunul Dumnezeu, a adus mulţumiri înalţilor ierarhi, autorităţilor locale, celorlalţi invitaţi şi nu în ultimul rând credincioşilor.

Totul s-a încheiat cu o agapă fraternă, oferită cu generozitate celor prezenţi de comunitatea Greco-Catolică din Cătina.

ACC





























Sursa foto: ARM