Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Pr. Lamaitre contestat de Einstein

 
Pr. Lamaitre contestat de Einstein
  • 28 Aug 2014
  • 4770
Lemaitre, un preot catolic care în anul 1931 a propus pentru prima dată teoria Big Bang-ului, a fost batjocorit de către Einstein și de oamenii de știință sovietici cu toate că avea dreptate.    

de Francesco Agnoli

Marți 29 iulie 2014, la oră 23:27 a avut  loc lansarea în spațiu de către Agenția Spațială Europeană (ESA) a unui ATV, acesta fiind al cincilea lansat până la această dată. ATV-urile sunt cele mai puternice vehicule de transfer automat și pot oferi o capacitate ridicată de încărcătură în comparație cu toate vehiculele care au vizitat până acum Stația Spațială Internațională (ISS), situată la o altitudine orbitală de 330 de km. Acest al cincilea ATV este unul din cel mai complexe vehicule construite vreodată în Europa. Sarcina sa este de a furniza hrană, apă, oxigen dar și echipamente de cercetare echipajului ISS. Acest ATV a fost lansat de o rachetă la o altitudine de 260 de km (de 20 de ori mai mare decât altitudinea de croazieră a unui avion de pasageri), din Kourou-Guyana Franceză și a fost numit după părintele teoriei Big Bang-ului, preotul belgian Georges Eduard Lemaitre. Acest nume pare unul mai degrabă necunoscut publicului larg, dar nu și pentru astronomi care au primit cu mare entuziasm propunerea delegației belgiane la ESA.

Directorul general, inginer aeronautic Jean-Jacques Dordain, a reamintit rolul Belgiei încă de la începutul aventurii spațiale europene și a adăugat: ”Prin acordarea numelui de Georges Lemaitre acestui ATV, onorăm un om de știință de importanță globală, care cu studiile sale ne-a permis să ne extindem cunoștințele despre univers. La rândul său, ministrul Belgian responsabil pentru activitățile spațiale, Magnette Pavel, a declarat: ”Acest lucru arată că lucrările și descoperirile lui Lemaitre nu au fost uitate și că aceastea sunt în continuare importante, chiar fundamentale”. Broșura oficială a ESA îl definește pe Lemaitre un geniu care a început epoca. De fapt, în timp ce toată lumea a crezut universul ca fiind infinit și că aspectul său general a fost menținut constant, el a fost primul care a propus o nouă idee și anume că universul a avut un început definit în timp și toată materia și toată energia au fost concentrate  într-un singur punct. De aici ia naștere teoria  Big Bang-ului.

Lemaitre a fost nu numai primul care a propus pentru prima dată doctrina de atom primitiv (1931), a redenumit inițial în termini peiorativi teoria Big Bang-ului, dar de asemenea, a fost primul care, înainte de Hubble, a înțeles teoria Universului din anul 1927. Istoria apariției totale a teoriei Big Bang-ului este una foarte interesantă. Primul care nu îl înțelege este Albert Einstein care afirmă că universal nu este nici static nici etern. Pentru o lungă perioadă de timp ideea lui Lemaintre a fost respinsă de către fizicieni și de către oamenii de știință sovietici care au îmbrățișat aceași idee cu Einstein. În schimb Pius al XII-lea, papă foarte atent la descoperirile științifice, și-a exprimat imediat sprijinul teoriei atomului primitiv a lui Lemaitre. Pentru papă, Big Bang-ul reprezintă un momentul zero al Creației, ceva mutabil, tranzitoriu, contingent, teorie în armonie cu învățătura tomistă: ”Orice lucru care poate fi și nu este, are o cauza”. Teoria Big Bang-ului ne ajută să înțelegem doctrina biblică a creației din nimic. Astfel în 22 noiembrie 1951, Papa Pius al XII-lea afirmă: ”Totul pare să indice faptul că universul material a avut un început puternic echipat cu o abundență de rezerve mari de energie în virtutea căruia a evoluat încet ajungând la starea sa actuală”.  

Să pară totul o grabă pentru a reconcilia conceptul metafizic al creației cu ideea începutului? Nu, și asta pentru că Papa Pius al XII-lea a vrut doar să clarifice chiar și pentru oamenii de știință ce au ajuns în deplină armonie să-și asume contingent teoria universului. Ciudat să spun, dar îmi pare rău pentru aportul la acesta teorie a preotului devotat Lemaitre, care a fost numit de către Papă Pius al XII-lea în fruntea Academiei Pontificale de Știință. Poate această teorie era una prematură, stârnind atât de multe ideologii unele chiar științifice în contradicție cu viziunea teologică.

!!! O curiozitate: o frumoasă fotografie a preotului Lemaintre va fi semnată de către astronauții aflați pe stația ISS, iar apoi va fi adusă pe Pământ.  Deși cu întârziere, cineva își amintește de preotul care în urmă cu un secol a schimbat viziunea asupra Universului.  

Traducere: Orian Remus


Sursa:www.bastabugie.it