Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Locul unde înfloresc vocaţiile mulţumită familiilor şi vieţii trăite în comunitate

 
 Locul unde înfloresc vocaţiile mulţumită familiilor şi vieţii trăite în comunitate
  • 13 Iul 2014
  • 4521
Episcopul Paul Bui Van, preşedintele Conferinţei episcopale din Vietnam, a acordat cu interviu în care a vorbit despre situaţia catolicilor, adesea împiedicaţi de către regim şi a subliniat pericolul lumii de astăzi, consumismul.

Chiar dacă regimul comunist controlează şi limitează de ani buni Biserica Catolică, în prezent aceasta numără în Vietnam aproximativ 5 milioane de credincioşi şi 3000 de vocaţii religioase.

Vocaţiile sunt în creştere

Chiar dacă în sudul ţării controlul statului a scăzut faţă de trecut, totuşi activităţile clerului şi ale laicilor sunt controlate, evanghelizarea este îngreunată şi bunurile bisericeşti sunt încă sub presiune. Însă, în ciuda acestui fapt, a continuat episcopul, vocaţiile au crescut datorită vieţii familiilor, care au continuat să trăiască cu fervoare credinţa. Se poate spune că dificultăţile au crescut ataşamentul acestora faţă de Dumnezeu.

Importanţa familiei. Sunt părinţi care merg la Sfânta Liturghie aproape zilnic, care-L pun pe Dumnezeu în centrul activităţilor cotidiene şi le vorbesc copiilor încă de la o vârstă fragedă despre vocaţia religioasă ca şi un dar care trebuie întâmpinat. Viaţa simplă şi fiii consideraţi ca o posibilitate şi nu ca o pacoste, au contribuit la menţinerea numărului de 3-4 copii în fiecare familie, chiar dacă înainte de masivul transfer al populaţiei de la sat la oraş erau şi mai mulţi. În fiecare familie, a spus episcopul, există cel puţin un seminarist sau un religios. Pe lângă rugăciune şi învăţătura catehismului, viaţa este trăită în ascultare faţă de Dumnezeu. Toate acestea sunt roadele unor mame devotate, umile, care-şi servesc familiile lor cu bucurie. De asemenea, episcopul a spus că în fiecare eparhie există câte o asociaţie de mame catolice, în care ele îşi împart responsabilităţile, educându-se să fie soţii şi mame şi să trăiască o viaţă simplă în comuniune şi în rugăciune.



Mai rău decât marxismul

Rugăciunea, simplitatea şi educaţia reprezintă secretul unei pastorale familiale eficace. Astăzi, este mai necesară ca oricând, în faţa ateismului, care ne sperie mai mult decât marxismul. Episcopul Van Bui face referire la ateismul practic, care este mai periculos decât oricare dintre regimurile anterioare. În faţa persecuţiilor, întotdeauna creştinii şi-au întărit credinţa, dar consumismul, noua ideologie materialistă, care se răspândeşte prin intermediul televiziunii şi al internetului, nu prin negarea lui Dumnezeu, dar prin îndepărtarea lui din centrul acţiunii cotidiene, este mult mai dăunătoare, deoarece nu este imediat perceptibilă.

Dar în ce mod intenţionează episcopii să protejeze Biserica?

Cel mai important lucru, a spus episcopul vietnamez îl reprezintă alimentarea credinţei în cadrul familiei: “Mă întâlnesc în fiecare zi cu preoţii, merg în parohii aproape zilnic pentru a celebra Sfintele Taine şi a-i cunoaşte pe credincioşi”.



Mai întâi de toate este nevoie de o viaţă de comunitate: “le spun să stea cu familiile, să-i înveţe Catehismul, să-şi ajute părinţii şi să aibă curajul de a spune nu în faţa tentaţiilor lumii şi să susţină speranţa lumii. Dar mai presus de toate să se roage mult: este nevoie de mult har pentru a putea recunoaşte această nouă viclenie a diavolului şi de a o putea respinge”. Făcând o referire la Sfântul Părinte, episcopul Van Bui a continuat: “Papa Francisc ne ajută foarte mult, rechemându-ne la o viaţă sobră, împărtăşită şi plină de bucurie. Creştinii, în faţa acestui consumism neînfrânat, pentru a nu-şi pierde credinţa, trebuie să se menţină simpli şi esenţiali”.

Traducere: Liviu Ursu



Sursa:www.tempi.it

Știri din aceeași categorie