Participanții la cea de-a 87-a Adunare Plenară a ROACO (Reunirea Operelor de Ajutorare a Bisericilor Orientale) organizată în Vatican între 23-26 iunie 2014, au fost primiți în audiență de Sfântul Părinte, joi, 26 iunie.
Papa Francisc li s-a adresat printr-un discurs la începutul căruia a amintit pelerinajul în Țara Sfântă, spunând că întâlnirea cu membrii Congregației pentru Biserici Orientale și cu Reprezentanții ROACO îi îngăduie să reînnoiască îmbrățișarea tuturor Bisericilor Orientale. "Mare a fost consolarea și imense sunt încurajarea și responsabilitatea care decurg din acel pelerinaj, în vederea continuării drumului spre deplina unitate dintre toți creștinii și dialogul interreligios", a spus Pontiful, invocând de la Dumnezeu roade abundente de pe urma călătoriei apostolice în Țara Sfântă.
Evocând gestul simbolic al plantării unui măslin în Grădinile Vaticane – împreună cu Patriarhul de Constantinopol și cu președinții Israelului și Palestinei – Papa a explicat că un astfel de gest este destinat să amintească "acea pace care este sigură doar dacă este cultivată de mai multe mâini". Și mai mult, Papa a amintit că autenticul semănător al păcii este Dumnezeu, și că "adevărata pace nu ne poate fi dată de către lume, ci numai de către Isus, de aceea "în ciuda rănilor grave pe care le suferă și în zilele noastre, aceasta poate fi mereu însuflețită". Gândul Papei s-a îndreptat către credincioșii și păstorii Bisericii din Orientul Mijlociu, spunând:
Papa Francisc: "Primii chemați să cultive pacea sunt tocmai frații și surorile din Orient, împreună cu păstorii lor. Sperând câteodată împotrivă oricărei speranțe, rămânând acolo unde s-au născut și unde a răsunat încă de la începuturi Evanghelia Fiului lui Dumnezeu făcut om, să fie acei "fericiți făcători de pace", care vor fi chemați "fii ai lui Dumnezeu" (Mt 5,8) Și să poată avea mereu sprijinul Bisericii universale, păstrând certitudinea că focul Rusaliilor și forța Iubirii pot opri focul armelor, al urii și al răzbunării".
"Lacrimile și temerile lor sunt și ale noastre, ca de altfel și speranțele lor", a continuat Papa, asigurând că solidaritatea noastră concretă și eficientă va fi elementul care va demonstra acest lucru și în măsura în care va fi capabil să stimuleze comunitatea internațională în apărarea drepturilor fiecărui popor în parte.
Papa Francisc: "În special fraților și surorilor din Siria și din Irak, episcopilor și preoților acestora, le exprim – împreună cu voi – apropierea Bisericii Catolice. De asemenea, o extind Țării Sfinte și Orientului Apropiat, dar și la iubita Ucraina, în momentele atât de încercate pe care le trăiește, și la România, despre care v-ați interesat în cursul lucrărilor. Vă îndemn în continuare la o intensă angajare în sprijinirea lor".
În ultima parte a discursului adresat participanților la cea de-a 87-a Adunare Plenară a ROACO (Reunirea Operelor de Ajutorare a Bisericilor Orientale), organizată în Vatican între 23-26 iunie 2014, Papa a îndemnat la urmărirea priorităților stabilite în cadrul ultimei sesiuni plenare, în special formarea noilor generații și a educatorilor. "În același timp, odată cu apropierea Adunării extraordinare a Sinodului episcopilor dedicat familiei, vă îndemn să acordați prioritate și acestei materii, în lumina Exortației apostolice "Ecclesia in Medio Oriente" (nn. 58-61), a spus Papa, amintind că Sfânta Familie din Nazaret, "care a trăit durerea persecuției, a emigrării și a grelei munci zilnice ne învață să avem încredere în Tatăl, să-l imităm pe Cristos și să ne lăsăm călăuziți de Duhul Sfânt".
Papa Francisc: "Maica lui Dumnezeu să însoțească familiile, una câte una pentru ca datorită lor Biserica, cu bucuria și forța Evangheliei, să fie mereu o mamă rodnică și grijulie în vederea edificării familiei universale a lui Dumnezeu".
Din partea Bisericii Române Unite cu Roma,
Greco-Catolice, au participat: Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop,
Episcopul Curiei Arhiepiscopale Majore și Preasfinția Sa Florentin
Crihălmeanu, Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla.
Sursa:ro.radiovaticana.va