Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Suntem chemați să-L recunoaștem pe Fiul lui Dumnezeu

 
Suntem chemați să-L recunoaștem pe Fiul lui Dumnezeu
  • 27 Ian 2025
  • 154

Duminică, 26 ianuarie a.c., papa Francisc a condus rugăciunea Îngerul Domnului împreună cu romanii și pelerinii prezenți la amiază în Piața Sfântul Petru. Papa a vorbit despre Evanghelia duminicii, care ni-L prezintă pe Isus în sinagoga din Nazaret. Pontiful a făcut o serie de apeluri pentru zonele aflate în conflict, a îndemnat la încetarea focului și la o pace cât mai rapidă.

Cu o amplă meditație despre Evanghelia Duminicii, a 3-a din timpul liturgic de peste an, după ritul roman sau latin, papa Francisc a condus la ora Romei, 12:00, rugăciunea Îngerul Domnului. În această duminică, Biserica celebrează cu manifestări speciale, ”Duminica Cuvântului lui Dumnezeu”, iar papa Francisc a celebrat în cursul dimineții o Sfântă Liturghie solemnă, în bazilica Sfântul Petru. Atât la celebrarea euharistică, precum și la Rugăciunea Îngerul Domnului din piața Sfântul Petru, au luat parte mii de lucrători din domeniul comunicării, care au venit la Roma în aceste zile, cu ocazia Jubileului speranței.

Redăm, în cele ce urmează, alocuțiunea Sfântului Părinte:

Dragi frați și surori, 

Evanghelistul Luca ni-l prezintă în această duminică pe Isus în sinagoga din Nazaret, orașul în care a copilărit. El citește pasajul din profetul Isaia care anunță misiunea evanghelizatoare și eliberatoare a lui Mesia și apoi, în liniște totală, spune: ”Astăzi s-a împlinit Scriptura aceasta” (cf. Lc 4,21).

Să ne imaginăm surpriza și consternarea concetățenilor lui Isus, care îl cunoșteau drept fiul tâmplarului Iosif și, care nu și-ar fi imaginat niciodată că El s-ar putea prezenta drept Mesia. A fost o confuzie. Și, totuși, exact așa stau lucrurile: Isus proclamă că, prin prezența Sa, a sosit ”anul de bunăvoință al Domnului” (v. 19). Este vestea cea bună pentru toți și, în mod special, pentru cei săraci, pentru cei captivi, pentru orbi, pentru cei asupriți, astfel spune Evanghelia (cf. v. 18).

În acea zi, la Nazaret, Isus i-a confruntat pe interlocutorii săi cu o alegere privind identitatea și misiunea Sa. Nimeni din sinagogă nu putea să nu se întrebe: este El doar fiul tâmplarului care își atribuie un rol care nu îi aparține sau este El cu adevărat Mesia, pentru a salva poporul de păcat?

Evanghelistul ne spune că nazarinenii nu au reușit să recunoască în Isus pe unsul Domnului. Ei credeau că îl cunosc prea bine și, acest lucru, în loc să faciliteze deschiderea minților și a inimilor lor, le-a blocat, ca un văl care întunecă lumina.

Surori și frați, acest eveniment, cu toate analogiile cuvenite, se întâmplă și pentru noi astăzi. Și noi suntem provocați de prezența și cuvintele lui Isus; și noi suntem chemați să-L recunoaștem ca pe Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru. Dar ni se poate întâmpla și nouă, ca și concetățenilor săi, să credem că îl cunoaștem deja, că știm totul despre el, că am crescut cu el, la școală, în parohie, la catehism, într-o țară cu o cultură catolică... Și astfel și pentru noi El este o Persoană care este aproape, ”prea” aproape.

Să încercăm să ne întrebăm: simțim autoritatea unică cu care vorbește Isus din Nazaret? Recunoaștem că El este purtătorul unei proclamații de mântuire pe care nimeni altcineva nu ne-o poate oferi? Iar eu, simt nevoia de această mântuire? Simt că și eu sunt într-un fel sărac, întemnițat, orb, asuprit? Atunci, numai atunci, ”anul de bunăvoință” va fi și pentru mine!

Să ne întoarcem cu încredere la Maria, Maica lui Dumnezeu și Maica noastră, pentru a ne ajuta să-L recunoaștem pe Isus.

La saluturile finale, papa a făcut referință la o speranță de pace și la dramele din actualitatea internațională, în special, la conflictul care se află în curs de desfășurare în Sudanul de Sud, început în 2023 și, care, provoacă cea mai mare criză umanitară din lume. Apelul papei s-a îndreptat și pentru părțile aflate în conflict, în Sudan, pentru o încetare cât mai rapidă a focului și, pentru începerea cât mai rapidă a negocierilor de pace.
Atenția Sfântului Părinte s-a îndreptat spre Columbia, în regiunea Catatumbo, unde neînțelegerile dintre grupurile armate au cauzat victime printre civili și peste 30.000 de refugiați.

De asemenea, pontiful a dorit să reamintească faptul că astăzi este Ziua mondială de luptă împotriva leprei: ”Îi încurajez pe toți cei care lucrează în numele celor afectați de această boală să își continue eforturile, ajutându-i pe cei care s-au vindecat să se reintegreze în societate. Să nu fie marginalizați!”, a spus papa.

Totodată, papa a făcut un apel la memorie și conștientizare, spunând că, ”mâine este Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului: 80 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare Auschwitz. Să construim împreună o lume mai fraternă și mai dreaptă, educând tinerii să aibă o inimă deschisă, în logica fraternității, a iertării și a păcii”.

În fine, salutându-i pe cei prezenți în piață, grupuri, asociații, familii, papa Francisc i-a salutat în mod special pe tinerii Acțiunii Catolice din Roma, care au organizat o amplă manifestație pe străzile capitalei, pentru pacea în lume. De asemenea, papa Francisc i-a avut alături, la fereastra Palatului Apostolic, pe doi tineri reprezentanți ai grupului Acțiunii Catolice, care au luat cuvântul.

După saluturile adresate romanilor și pelerinilor din piața Sfântul Petru, papa Francisc a invocat binecuvântarea apostolică, ce ajunge prin mass-media, la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va.ro