Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Sfânta Liturghie celebrată de Preasfinția Sa Claudiu în parohia Notre-Dame d’Auteuil din Paris

 
FOTO/VIDEO: Sfânta Liturghie celebrată de Preasfinția Sa Claudiu în parohia Notre-Dame d’Auteuil din Paris
  • 14 Ian 2025
  • 154

Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, se află în Franța, la Paris, în actualul An Jubiliar al Speranței în Biserica Catolică și în Anul dedicat, în România, Cardinalului Iuliu Hossu, Fericit martir. Cu acest prilej, ierarhul clujean aduce credincioșilor catolici și greco-catolici, dar și tuturor celor din capitala franceză, lumina credinței Fericitului Episcop greco-catolic martir și a întregii generații de martiri și mărturisitori ai Bisericii Române Unite cu Roma.

ALBUM FOTO

VIDEO

Duminică, 12 ianuarie 2025, Episcopul de Cluj-Gherla, la invitația pr. Antoine Deviene, a celebrat Sfânta Liturghie în parohia Notre-Dame d’Auteuil, alături de preoți francezi, de pr. Mihai Marina, rector al Misiunii Române și de pr. Alin Cîndea, preot al Eparhiei de Cluj-Gherla, misionar la Paris. În cuvântul rostit la Sfânta Jertfă Liturgică, Preasfinția Sa Claudiu a vorbit despre mărturia de credință sub comunism a Bisericii Române Unite cu Roma. Acest moment a fost, de asemenea, prilej de mulțumire adresată comunității franceze care, prin Asociația Œuvre d’Orient, organizație înființată cu scopul de a ajuta creștinii din Estul Europei după căderea zidului comunist, a sprijinit Biserica Greco-Catolică din România în refacerea propriilor structuri și în reconstrucția instituțională și spirituală de după ieșirea la lumină.

Preasfinția Sa a menționat, de asemenea, că prezența sa în această parohie a fost motivată și de amintirea obiceiului din anii în care, ca preot tânăr (1999-2008), păstorea credincioșii români greco-catolici din Paris. În fiecare an, se organiza o celebrare în parohia Notre-Dame d’Auteuil. În mod special, în contextul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, Preasfinția Sa Claudiu și-a amintit de momentele în care celebra Sfânta Liturghie în această biserică, în comuniunea unității în diversitate. În predica sa, Ierarhul clujean a vorbit credincioșilor francezi despre Botezul Domnului – sărbătoare celebrată în această duminică de credincioșii romano-catolici. I-a invitat la o reflecție asupra propriului Botez și a semnificației acestuia pentru viața de credință. A amintit că Botezul lui Isus este „un moment simbolic, o epifanie – o manifestare a lui Dumnezeu, Tatăl, Fiul și Sfântul Spirit, în fața tuturor. Misiunea lui Isus începe.”

VIDEO - PREDICA

Episcopul a subliniat importanța glasului Tatălui care, în momentul Botezului lui Isus, mărturisește: „Acesta este Fiul Meu preaiubit…”, un glas care stă la fundamentul misiunii Fiului. Acest glas răsună și pe Tabor, în momentul Schimbării la Față, invitând discipolii și pe noi toți să îl urmăm pe Isus și să facem „tot ceea ce El ne va zice”, așa cum a spus Preasfânta Fecioară Maria la Cana. Cuvântul Tatălui este deosebit de important, mai ales în contextul drumului plin de suferință al Fiului lui Dumnezeu, care a culminat cu răstignirea și moartea Sa pe Cruce. Pe acest drum al suferinței, mărturia iubirii Tatălui, revelată la Botez, i-a dat putere lui Isus. Preasfinția Sa Claudiu a subliniat: „Este ceea ce i-a permis, în momentul Crucii, să se dăruiască cu totul: «Tată, în mâinile Tale îmi pun sufletul»”.

Episcopul a asigurat credincioșii parizieni, așa cum a făcut și cu cei clujeni la celebrarea Botezului Domnului, că „Dumnezeu nu ne abandonează niciodată”. Botezul creștin este „o înviere zilnică”, o conștientizare constantă a faptului că „Dumnezeu ne cheamă fii, copii ai Lui”, că „suntem toți iubiți de Dumnezeu”, și că „pentru noi, Dumnezeu Tatăl l-a trimis pe Fiul Său unic să sufere și să moară în locul nostru”. Preasfinția Sa Claudiu a explicat cum Isus, prin Botez, nu își începe misiunea la Templul din Ierusalim, ci în „Galileea națiunilor” – un loc considerat impur de evreii practicanți, un loc al diversității culturale și religioase. Această alegere simbolică „ne dă speranță, pentru că viața noastră, sufletul nostru, este o Galilee”, un spațiu în care coexistă momentele frumoase petrecute cu Dumnezeu, dar și păcatul și căderile noastre. Iar „Evanghelia ne spune că Isus a venit pentru a ne vindeca rănile, pentru a lua asupra Sa păcatele noastre” și ne cheamă să ne schimbăm viața „pentru că Împărăția lui Dumnezeu este aproape”; ne cheamă, la fel cum respirăm, să primim iubirea lui Dumnezeu și să o dăruim celorlalți.

Preasfinția Sa Claudiu va rămâne și în zilele următoare în mijlocul credincioșilor parizieni, cărora le va ține o serie de zile de reculegere încheiate prin conferințe despre spiritualitatea bizantină, în mod particular despre istoria Bisericii Greco-Catolice din România – cu accent pe perioada de persecuție, pe mărturia de credință a generațiilor de credincioși din catacombe și ieșirea de lumină a Bisericii Române Unite cu Roma de după 1989.



Sursa:eparhiaclujgherla.ro