Pelerinajul este cu atât mai autentic, mai creștin, cu cât conduce la ieșirea din sine și la dăruirea de sine în mod gratuit, în slujba aproapelui. Astfel a evidențiat papa Francisc primindu-i în audiență joi, 19 decembrie a.c., pe pelerinii italieni la Santiago de Compostela – opera Don Guanella – capitala istorică a provinciei spaniole Galicia, aflată în nord-vestul Spaniei, unde se află mormântul apostolului Iacob cel Mare.
Referindu-se la creșterea numerică a pelerinilor la Santiago de Compostela, pontiful a definit-o ca fiind foarte pozitivă, dar a formulat totodată întrebarea dacă persoanele care urmează Drumul spre Santiago fac un pelerinaj autentic sau un alt tip de călătorie.
Pontiful a explicat că pelerinajul creștin la mormintele Apostolilor poate fi recunoscut după trei semne: tăcerea, deoarece tăcerea permite ascultarea cu inima pentru a afla, în timp ce se merge și se obosește, răspunsurile pe care le caută inima, deoarece – a amintit – Dumnezeu vorbește în tăcere, asemenea unei brize plăcute (cf. 1 Regi 19,9-13).
Cel de-al doilea element – a continuat – este Evanghelia, pelerinii autentici având întotdeauna Evanghelia în buzunar. Călătoria – a mai spus – este cu atât mai adevărată, mai creștină, cu cât conduce la ieșirea din sine și la dăruirea de sine în mod gratuit, în slujba aproapelui, lucru pe care Spiritul Sfânt îl împlinește atunci când citim Evanghelia în fiecare zi.
Cu referire la cel de-al treilea element al pelerinajului, care ar putea fi numit "protocolul Matei 25": "Ceea ce ați făcut unuia dintre acești frați ai mei mai mici, mie mi-ați făcut" (Mt 25:40), pontiful i-a îndemnat pe pelerinii care urmează drumul spre Santiago de Compostela să fie atenți la ceilalți, în special la cei care au cel mai mult de combătut, la cei care au căzut, la cei care se află în stare de necesitate, amintit că sfântul Alois Guanella spunea că scopul vieții unui credincios este de a se asigura că nimeni nu este lăsat în urmă.
"Dragi prieteni ai Căii Sfântului Iacob, vă încurajez în acest apostolat al evanghelizării și al îngrijirii" – le-a mai spus pontiful, îndemnându-i să aibă ca model Sfânta Familie din Nazaret, pelerină în ținutul Palestinei.