Discernământ și responsabilitate în alegerile prezidențiale
La împlinirea a 35 de ani de la regăsirea libertății în România, profund recunoscătoare față de Dumnezeu, Biserica Română Unită, Greco-Catolică mărturisește zestrea moștenirii sale de credință și misiune în slujba neamului românesc.
Această chemare, inspirată de generația episcopului Inocențiu Micu în zorii modernității, după unirea cu Biserica Romei, a contribuit providențial la forjarea demnității creștine dimpreună cu vocația europeană a întregii nații.
Misiunea înfăptuită de Școala Ardeleană, inspirată de slujirea Evangheliei în suflete, de mărturia ei de libertate, evenimente precum Adunarea de la Blaj din 1848, dar și înfăptuirea Unirii din 1918, stau mărturie în favoarea demnității naționale românești de marcă europeană. Mai aproape de noi, istoria desființării și a persecuției Bisericii Greco-Catolice, exemplul și alegerile Cardinalului Martir Iuliu Hossu și a generației sale, confirmă cu luciditate recunoașterea României într-un univers transfigurat de libertatea în fața oricărei tiranii.
Identitatea românească s-a forjat, așadar, în temeiul legăturii cu Apusul creștin și civilizat. Fidelitatea față de un asemenea parcurs exprimă, astăzi mai mult ca oricând, demnitatea firească și dreptul nației noastre de a fi parte a civilizației occidentale, drept pe care și l-a câștigat prin jertfă.
Dumnezeu să binecuvânteze România!
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Majore a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică