Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Scrisoare de mulțumire pentru inițiativa instituirii Anului Național Iuliu Hossu

 
Scrisoare de mulțumire pentru inițiativa instituirii Anului Național Iuliu Hossu
  • 04 Noi 2024
  • 209

Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla și Asociația „Cardinal Iuliu Hossu” adresează mulțumiri domnilor deputați Silviu Vexler și Ovidiu Ganț pentru inițiativa încununată cu succes a instituirii anului 2025 „Anul Cardinal Iuliu Hossu” la nivel național. Totodată, reprezentanții Eparhiei și membrii asociației aduc un pios omagiu domnului Aurel Vainer, fost președinte al Federației Comunităților Evreiești din România, de la a cărui trecere în Lumea Drepților se împlinesc 3 ani.

În expunerea de motive a proiectului de lege redactat în anul 2023, inițiatorii considerau instituirea Anului Cardinal Iuliu Hossu „un act de reparație morală și un gest simbolic cu o puternică încărcătură morală ce va transmite un mesaj puternic tuturor partenerilor de dialog ai României și va consolida prestigiul țării noastre în plan internațional”. În textul legii nr. 290, din 24 octombrie 2023, pentru instituirea anului 2025 ca „Anul Cardinal Iuliu Hossu” se menționa:

„Se instituie anul 2025 ca «Anul Cardinal Iuliu Hossu», pentru celebrarea vieții, operei, personalității, martiriului, rolului determinant în realizarea Marii Uniri și a eforturilor depuse pentru salvarea evreilor în perioada Holocaustului ale Episcopului Eparhiei de Cluj-Gherla din cadrul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Cardinalului, senatorului de drept în Parlamentul României, membrului de onoare al Academiei Române și deținutului politic Iuliu Hossu”.

Reprezentanții Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla și membrii Asociației „Cardinal Iuliu Hossu” aduc mulțumiri reprezentanților Comunității Evreiești din România pentru propunerea acestora de a-l recunoaște pe Cardinalul Iuliu Hossu „Drept între Popoare”, inițiativă care a fost prezentată Papei Francisc la Vatican, în data de 19 octombrie 2022, de către domnul Silviu Vexler, însoțit de Episcopul Claudiu Pop, de Cluj-Gherla și de Episcopul Cristian Crișan, auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.

Într-adevăr, Episcopul Iuliu Hossu a avut un rol determinant în realizarea Marii Uniri și unul hotărâtor în salvarea evreilor în perioada Holocaustului. Episcopul Iuliu Hossu a fost ținta manifestărilor violente ale grupărilor fasciste din Ardealul ocupat. Reședința episcopală și instituțiile de învățământ eparhiale au fost devastate în mod repetat. În 3 martie 1944 porțile Academiei Teologice au fost doborâte, iar studenții și profesorii adăpostiți înăuntru au fost maltratați. A doua zi, pe drumul de la Academie la reședință, în fața Catedralei „Schimbarea la Față”, Episcopul a fost întâmpinat de un grup de tineri violenți care l-au insultat, unul dintre aceștia scuipându-l în față. Aceste acte de terorism au fost urmate de acțiunile criminale îndreptate împotriva evreilor. Aflând despre condițiile inumane în care trăiesc evreii concentrați în lagărul de la Cărămidăria Orașului Cluj, Episcopul Iuliu a protestat și a solicitat ajutor umanitar imediat. În data de 2 aprilie 1944, a emis pastorala „Către preoți și mireni, chemare pentru ajutorarea evreilor”, prin care solicita tuturor credincioșilor Eparhiei să facă dovada că sunt adevărați creștini:

„Chemarea noastră se îndreaptă stăruitor către voi, venerați Frați și Prea Iubiți Fii, să îi ajutați pe evrei nu numai cu gândul dar și cu jertfa voastră, știind că azi nu putem face lucru mai bun decât această creștinească ajutorare din caldă iubire omenească. Prima preocupare a ceasului de față să fie această acțiune de ajutorare.”

Episcopul Iuliu Hossu s-a deplasat în două rânduri în lagărul de la marginea orașului Cluj, căutând să aducă alinare familiilor înghesuite în barăcile insalubre ale fabricii de cărămidă. Raoul Șorban, Emil Hațieganu, Aurel Socol, preoții Liviu Oprea, Vasile Aștileanu, Leon Manu, Ioan Chertes și mulți alții, sfătuiți de Episcopul Iuliu, au organizat ceea ce rabinul Moshe Carmilly-Weinberger va numi mai târziu „Rețelele Omeniei”, prin intermediul cărora au fost salvați de la moarte mii de evrei.

 

Cu deosebită apreciere,

† Claudiu, Episcop de Cluj-Gherla,
Președinte de onoare al Asociației Cardinal Iuliu Hossu

 

Gelu Hossu,
Președinte al Asociației Iuliu Hossu

Membrii asociației

*** Scrisoarea a fost adresată Excelenței Sale Domnului Silviu VEXLER, președinte al Federației Comunităților Evreiești din România și transmisă, cu data de 31 octombrie 2024, din sediul Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla și al Asociației „Cardinal Iuliu Hossu” (str. Moților, nr. 26, din Cluj-Napoca)



Sursa:eparhiaclujgherla.ro