Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Biserica are 14 noi Sfinți, mijlocitori la tronul îndurării lui Dumnezeu

 
Biserica are 14 noi Sfinți, mijlocitori la tronul îndurării lui Dumnezeu
  • 22 Oct 2024
  • 301

Paisprezece Fericiți – opt martiri franciscani, trei credincioși laici martiri, un preot diecezan și două călugărițe – au fost proclamați Sfinți de papa Francisc duminică, 20 octombrie a.c., la Sfânta Liturghie din Piața Sfântul Petru. Canonizarea are loc, nu întâmplător, în timpul actualei adunări a Sinodului episcopilor, pe tema ”Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare și misiune”. În pofida vremii răcoroase pentru această perioadă a toamnei mediteraneene, dar și a cerului plumburiu din cursul dimineții de duminică, peste 35 de mii de romani și pelerini de pe diferite continente au luat parte la celebrarea liturgică din Piața Sfântul Petru.

Dar cine sunt noii Sfinți? Este vorba, mai întâi de toate – pentru că vorbim de martiri - de Manuel Ruiz Lopez și șapte însoțitori ai săi, frați franciscani, și de trei laici maroniți din familia Massabki, care au suferit martiriul în noaptea de 9 spre 10 iulie 1860 la Damasc, în Siria, în urma unei descinderi a milițiilor druze.

Tot duminică, papa i-a canonizat pe preotul diecezan Iosif Allamano, italian, fondator al institutelor de viață consacrată Misionarii Consolatei și Surorile Misionare ale Consolatei, precum și pe călugărițele Elena Guerra, italiancă, fondatoare a congregației Oblatele Spiritului Sfânt, și Maria-Leonia Paradis, canadiană, fondatoare a congregației Micile Surori ale Sfintei Familii.

Biserica peregrină pe acest pământ îl preamărește pe Dumnezeu cel minunat în sfinții săi și se bucură pentru ”această companie de frați și surori mai mari, care au parcurs același drum ca și noi, care au cunoscut aceleași nevoințe ca și noi și care trăiesc pentru totdeauna în îmbrățișarea lui Dumnezeu" (papa Francisc, Audiența generală, 21 iunie 2017).

De adăugat că, pe lângă cei paisprezece Fericiți canonizați de papa Francisc în timpul actualei adunări sinodale despre sinodalitate și în Ziua mondială a misiunilor, un alt Fericit, tânărul italian Carol Acutis, va fi canonizat în timpul Jubileului din 2025.

La omilia Sfintei Liturghii a duminicii, în care s-a marcat Ziua mondială a misiunilor, papa Francisc a prezentat o amplă meditație despre episodul în care apostolii Iacob și Ioan îi cer lui Isus să le acorde un loc de cinste în împărăția sa. Dar Isus le răspunde că această cerință nu poate fi îndeplinită pentru că nu El decide cine va ocupa acele locuri, El care ”nu a venit ca să fie slujit, ci ca să slujească și să-și dea viața ca răscumpărare pentru mulți” (Mc 10,45).
Papa Francisc: ”Iată la ce trebuie să aspirăm: nu la putere, ci la slujire. Slujirea este stilul vieții creștine. Nu se referă la o listă cu lucruri de făcut, ca și cum, după ce au fost făcute, putem considera încheiat rândul nostru. Cine slujește cu iubire nu spune: acum îi va revine altcuiva. Aceasta este o mentalitate de funcționari, nu de mărturisitori. Slujirea se naște din iubire, iar iubirea nu cunoaște frontiere, nu face calcule, ci se angajează și se dăruiește. Iubirea nu se mărginește să producă pentru a livra rezultate, nu este o prestație ocazională, ci o realitate care se naște din inimă, dintr-o inimă reînnoită de iubire și în iubire”.

”În această lumină”, a reluat pontiful, ”îi putem aminti pe discipolii Evangheliei care astăzi sunt canonizați. De-a lungul istoriei chinuite a omenirii, ei au fost slujitori credincioși, bărbați și femei care au slujit în martiriu și în bucurie, precum Frații Manuel Ruiz Lopes și însoțitorii săi. Sunt preoți și persoane consacrate înflăcărați, învăpăiați de pasiune misionară, precum Iosif Allamano, sora Maria Leonia Paradis și sora Elena Guerra. Noii Sfinți au trăit în stilul lui Isus, slujirea. Credința și apostolatul pe care le-au dus mai departe nu au alimentat în ei dorințe mundane și aspirații de putere. Dimpotrivă, ei s-au făcut slujitorii fraților, creativi în a face binele, statornici în dificultăți, generoși până la sfârșit. Să cerem încrezători mijlocirea lor”, a încheiat omilia sa papa Francisc, ”pentru ca să putem și noi să-L urmăm pe Cristos, să-L urmăm în slujire și să devenim mărturisitori de speranță pentru omenire”.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, papa Francisc a recitat rugăciunea ”Îngerul Domnului” și a mulțumit participanților, în special reprezentanților populației amazoniene -  în rândul căreia a avut loc miracolul atribuit Sfântului Iosif Allamano - precum și președintelui Italiei, dar și pelerinilor din Uganda, însoțiți de vice-președintele țării.

Amintind, de asemenea, actuala Zi mondială a misiunilor - pe tema ”Mergeți și chemați-i pe toți la ospăț” (cf. Mt 22,9) - papa a subliniat că tema acestei prețioase ocazii pastorale scoate în evidență faptul că ”vestirea misionară înseamnă a duce la toți oamenii invitația la întâlnirea de sărbătoare cu Domnul, care ne iubește și ne vrea părtași la bucuria sa de nuntă. După cum ne învață noii Sfinți”, a reluat papa, ”fiecare creștin este chemat să participe la această misiune universală prin propria mărturie evanghelică în orice mediu de viață. Să-i susținem, prin rugăciunea noastră și ajutorul nostru, pe toți misionarii care, deseori cu mari sacrificii, duc vestirea luminoasă a Evangheliei în orice parte a lumii”.

În fine, papa a îndemnat la rugăciune pentru ”populațiile care suferă din cauza războaielor, pentru chinuita Palestină, Israel, Liban, chinuita Ucraină, Sudan, Myanmar și toate celelalte”, invocând asupra tuturor darul păcii. ”Fecioara Maria”, a adăugat pontiful, ”să ne ajute să fim, asemenea ei și asemenea sfinților, mărturisitori plini de curaj și de bucurie ai Evangheliei”.

La finalul Sfintei Liturghii, cu ceremonia de canonizare a 14 Fericiți, papa Francisc a invocat duminică binecuvântarea apostolică, ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va.ro