Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Scrolling-ul, o amenințare pentru viața spirituală

 
Scrolling-ul, o amenințare pentru viața spirituală
  • 07 Oct 2024
  • 363

Deși a citi știrile folosind rețelele sociale pe telefon nu este un rău în mod intrinsec, acest obicei poate deveni rapid o dependență care îndepărtează de Dumnezeu.

A derula fluxuri de știri a devenit parte din viața cotidiană a celor mai multe persoane care au acces la un dispozitiv mobil. Mulți fac acest lucru fără să își dea seama: de îndată ce iau telefonul, încep instantaneu să deruleze ecranul. Fie că este vorba despre feed-ul de pe rețelele sociale, YouTube sau chiar de căutări pe Google, această acțiune a devenit aproape automată. În sine, nu există nimic fundamental rău sau imoral în acest obicei mecanic. Nu este nici bun, nici rău și nu are repercusiuni morale imediate. Totuși, scrolling-ul poate deveni rapid o dependență, iar în acel moment poate îndepărta de Dumnezeu.

Dacă cineva ar consulta fluxul de știri de pe telefon doar o dată pe zi, nu ar fi nicio problemă. Cu toate acestea, majoritatea utilizatorilor de telefoane mobile fac probabil acest lucru de zeci de ori pe zi. Potrivit unui articol din PCMag, o revistă americană de tehnologie, „în 2023, oamenii și-au verificat telefonul, în medie, de 144 de ori pe zi.”

Când scrolling-ul devine o dependență

Deși nu a cunoscut niciodată invenția smartphone-urilor sau a calculatoarelor, Sfântul Francisc de Sales vorbește despre o formă similară de dependență în lucrarea sa Introducere în viața evlavioasă: „Jocurile, balurile, ospețele, podoabele, în sine, nu sunt lucruri rele, ci lucruri indiferente, care pot fi folosite bine sau rău. [...] Nu este rău să le faci, dar este rău să te atașezi de ele.”

Dorința de a fi la curent cu ceea ce se întâmplă în lume sau în jurul tău, consultând telefonul, nu este un lucru rău, dar problema apare în momentul în care le acorzi o prea mare importanță. Sfântul Francisc de Sales avertizează asupra dependenței de activitățile lumești, deoarece acestea pot îndepărta de Dumnezeu, iar acest lucru este valabil și pentru scrolling-ul continuu: „Spun că a te atașa de acestea este contrar evlaviei, un lucru foarte dăunător și periculos.”

El continuă explicând cum faptul de a te bucura în mod excesiv de astfel de activități poate distrage atenția de la Dumnezeu:

„Deși acțiunile în sine nu sunt întotdeauna contrare evlaviei, totuși afecțiunea pe care o investim în ele  cauzează întotdeauna un mare prejudiciu. [...] Inima omului, încărcată de afecțiuni inutile și periculoase, nu poate alerga către Dumnezeu cu acea promptitudine, ușurință și ardoare care sunt adevăratele trăsături ale unei evlavii solide. Dacă niște copii mici sunt pasionați și se entuziasmează în urmărirea fluturilor, nimeni nu va găsi acest lucru rău, pentru că sunt copii; dar nu este oare un lucru ridicol, sau mai degrabă lamentabil, să vedem oameni preocupați și pasionați de niște nimicuri atât de mici, care, pe lângă inutilitatea lor, dereglează și perturbă viața spirituală?”

Mulți spun că nu au timp să se roage, și totuși, majoritatea acestor persoane găsesc timp să își verifice telefonul de 144 de ori pe zi. Prin urmare, poate fi util să evaluăm obiceiurile noastre zilnice legate de smartphone și să le analizăm serios, discernând dacă acestea ne lasă cu un sentiment de gol la sfârșitul zilei sau dacă ne apropie de Dumnezeu.

Traducere: ACC



Sursa:aleteia.org