Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 8
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Compasiunea, calea de intrare a Evangheliei în viața cotidiană a unui popor

 
Compasiunea, calea de intrare a Evangheliei în viața cotidiană a unui popor
  • 19 Sep 2024
  • 382

Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru darul acestei călătorii! (...) Dumnezeu să binecuvânteze popoarele pe care le-am întâlnit și să le călăuzească pe calea păcii și a fraternității!

Cu aceste cuvinte – din cadrul catehezei audienței generale de miercuri, 18 septembrie a.c. – și-a exprimat papa Francisc gratitudinea față de primirea călduroasă și plină de entuziasm de care s-a bucurat în lunga călătorie apostolică în Asia de Sud-Est și Oceania, mai exact în Indonezia, Papua Noua Guinee, Timorul de Est și Singapore.

Așa cum obișnuiește să facă după întoarcerea din călătoriile apostolice, și de această dată papa Francisc a dedicat cateheza audienței generale recentei călătorii, cea mai lungă din pontificatul său, care a avut loc între 2 și 13 septembrie.

O călătorie ca pontif în vârstă, în care ar fi vrut să meargă ca tânăr iezuit

Pontiful a amintit că Paul al VI-lea, în 1970, a fost primul papă care a mers în călătorie apostolică în Filipine și Australia, făcând, de asemenea, escală în mai multe țări asiatice și în Insulele Samoa, definind-o o călătorie memorabilă! Spunând că, în călătoria sa, a încercat să-i urmeze exemplul, deși are câțiva ani în plus față de vârsta pe care o avea Paul al VI-lea în 1970, papa Francisc și-a exprimat gratitudinea  față de Domnul care i-a permis să facă, ca pontif în vârstă, ceea ce i-ar fi plăcut să facă ca tânăr iezuit!

În urma acestei călătorii, Sfântul Părinte a spus că o reflecție care-i vine firesc cu privire la gândirea despre Biserică, se referă la faptul că suntem încă prea eurocentrici sau, cum se spune, "occidentali", dar că Biserica este – în realitate –  mult mai mare și mai vie! Spunând că a experimentat acest lucru într-un mod emoționant atunci când a întâlnit comunitățile din țările vizitate, ascultând mărturiile preoților, călugărițelor, laicilor, în special ale catiheților, pontiful a spus că Bisericile care nu fac prozelitism, "cresc prin atracție".

Compasiunea, calea de intrare a Evangheliei în viața cotidiană a unui popor

Pontiful a evidențiat că, în Indonezia, deși creștinii sunt aproximativ 10%, iar catolicii 3%., a întâlnit o Biserică vie, dinamică, capabilă să trăiască și să transmită Evanghelia într-o țară care are o cultură foarte nobilă, dispusă să armonizeze diversitatea, chiar în contextul în care are cea mai mare prezență de musulmani din lume. Papa Francisc a evidențiat că, în acest context, a avut confirmarea modului în care compasiunea  este calea pe care creștinii pot și trebuie să meargă pentru a da mărturie despre Mântuitorul Cristos și, în același timp, pentru a întâlni marile tradiții religioase și culturale.

Amintind că motto-ul călătoriei în Indonezia a fost "Credință, fraternitate, compasiune", pontiful a subliniat că, în baza acestor cuvinte, Evanghelia intră în fiecare zi, în mod concret, în viața acelui popor, întâmpinându-l și oferindu-i harul lui Isus mort și înviat.

În Papua Noua Guinee, o biserică misionară ieșită din comun

Tot în cateheza audienței generale, Sfântul Părinte a vorbit despre frumusețea unei biserici misionare, ieșite din comun, în Papua Noua Guinee, un arhipelag care se întinde în imensitatea Oceanului Pacific. Amintind că, în acea țară, diferitele grupuri etnice vorbesc peste opt sute de limbi, pontiful a definit Papua Noua Guinee un mediu ideal pentru Spiritul Sfânt, care face astfel încât mesajul iubirii să răsune în simfonia limbilor. Acolo, într-un mod special, protagoniștii au fost și încă sunt misionarii și catiheții.

Papa Francisc a amintit totodată că, în Papua Noua Guinee, sunt încă protagoniști misionarii și catiheții, exprimându-și bucuria de a fi putut petrece ceva timp cu misionarii și catiheții din zilele noastre.

Succesiv, a reliefat forța de promovare umană și socială a mesajului creștin, care iese în evidență într-un mod deosebit în istoria Timorului de Est, unde Biserica a împărtășit procesul de independență cu tot poporul, orientându-l întotdeauna spre pace și reconciliere. Spunând că acest aspect nu reprezintă o ideologizare a credinței, pontiful a reliefat că acesta este motivul pentru care a dorit să relanseze relația fructuoasă dintre credință și cultură, asupra căreia sfântul Ioan Paul al II-lea se concentrase deja în vizita sa.

În Singapore,  mărturisitori ai unei speranțe mai mari decât cea a câștigurilor 

Cu referire la ultima etapă a călătoriei – Singapore – pontiful a descris acest oraș-stat ca fiind foarte diferit de celelalte trei țări vizitate – foarte modern, polul economic și financiar al Asiei și nu numai. Amintind că acolo creștinii sunt o minoritate care, însă,  formează încă o Biserică vie, implicată în generarea armoniei și a fraternității între diferitele grupuri etnice, culturi și religii, pontiful a reliefat că  și în acest bogat oraș-stat există "cei mici", care urmează Evanghelia și devin sare și lumină, mărturisitori ai unei speranțe mai mari decât cea pe care o pot garanta câștigurile economice.

România, lovită de inundații, în gândurile și rugăciunile papei Francisc

"În aceste zile, ploi torențiale puternice au lovit Europa Centrală și de Est, provocând victime, persoane dispărute și pagube enorme" – a spus papa Francisc la finalul audienței generale, salutându-i pe credincioșii de limbă italiană. "În special, în Austria, România, Cehia și Polonia, care trebuie să facă față tragicelor greutăți provocate de inundații", a continuat pontiful, asigurându-i pe toți de apropierea sa și de rugăciuni în special pentru cei care și-au pierdut viața și pentru familiile lor. "Le mulțumesc comunităților catolice locale și încurajez și voluntarii pentru ajutorul și alinarea pe care le aduc" – a mai spus Sfântul Părinte.



Sursa:vaticannews.va.ro